Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Hon lyfter fram fler förebilder inom fotbollen

Med barnboken "Rött kort, Therese!" sätter ungdomsförfattaren och sportjournalisten Anja Gatu ännu en damlagsstjärna i fokus.

I somras debuterade sportjournalisten Anja Gatu som barnboksförfattare. Den skönlitterära berttelsen om fotbollsproffset Kosovare Asllanis har nu följts upp av "Rött kort, Therese!", en bok inspirerad av landslagsspelaren Therese Sjögrans barndom.
Boken tar bland annat upp hur det är att vara ung och spela fotboll, känna nervositet och hur man tacklar framgångar och motgångar.
Therese Sjögran, som själv varit väldigt nervös inför matcher, agerar exempel.
– Det är lite häftigt att man kan tycka det är så jobbigt när man är barn, och sedan bli den fotbollsspelare som spelat flest landskamper i Sverige. Det finns en tröst i det, säger Anja.
Varför började du skriva ungdomsböcker om damlagsstjärnor?
– Jag har alltid velat göra det. Jag var själv flicklagstränare när jag var yngre och läste mycket som barn. Det var slående hur få böcker som handlade om tjejer och tjejers idrottande, och hur få kvinnliga förebilder det fanns. Det har ändrats mycket nu. Landslaget syns på ett helt annat sätt än de gjorde förr, men på bokfronten har det inte hänt så mycket.
Boken om "Kosse" har fått positiva reaktioner och Anja Gatu vill fortsätta att vidga normen inom ungdomslitteraturen.
– Litteratur är ett oerhört kraftfullt verktyg när det gäller att visa på många alternativ för barn. Det är bra att kunna spegla sig i så många olika personer som möjligt, med olika egenskaper i olika miljöer. Jag har märkt av att pojkar tycker lika mycket om att läsa om flickor som flickor gör. Jag tänker att man ser olika saker i historien beroende på vilka erfarenheter och tankar man bär på som barn.
Anja behöver bara gå till sig själv för att se vad boken har för effekt.
– Min dotter pratar om "Kosse" hela tiden, trots att hon aldrig sett Asllani spela en match. Det är häftigt att uppleva det här förebildsbyggandet på nära håll.
Hur har det varit att gå från sportjournalistiken till barnboksförfattandet?
– Jättespännande. Jag har följt de här spelarna så länge och började bevaka Therese Sjögran redan 2002. Att börja nysta i hur hon var som barn och hitta olika förklaringar till varför hon blev den spelare hon blev, är som att gå in i en helt ny dimension.

Bokrelease på idrottsmuseet

Vem: Anja Gatu och Therese Sjögran.
Var: Helsingborgs Idrottsmuseum.
När: Tisdag 24 november klockan 16–17.
Gå till toppen