Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nya enkelrum planeras på neonatal

Fler platser åt för tidigt födda vill nämnden för Skånevård Sund ha. Nästan tolv miljoner extra har begärts för att skapa 14 nya enkelrum.

Bild: Anders Malmberg / arkiv 2010
Sjukvårdsnämnden för Skånevård Sund vill få tolv miljoner mer och totalt 30,8 miljoner för att öka antalet platser på Helsingborgs neonatalenhet till 14 .
I dag finns tolv, men bara hälften kan användas som familjerum. Planen nu är att bara en mamma med barn ska vårdas per rum, inte som dagens fyrasalar.
– De pengarna tror jag att vi kommer att få, säger Yvonne Augustin (S), ordförande i sjukvårdsnämnden Sund.
Ärendet avgörs när Region Skånes hälso- och sjukvårdsnämnden beslutar om sjukhusförvaltningarnas internbudgetar i början av december.
Regionen brottas med ett stort underskott, men pengar till fler platser i Helsingborg åt för tidigt födda ser Yvonne Augustin som självklart.
– Det finns ett tidigare beslut om enkelrum och Helsingborgs lasarett har ett stort upptagningsområde. Det är rimligt att nyförlösta mammor ska kunna ha egen sal, så jag utgår från att vi får medel till detta, säger hon.
Pengarna behövs till bemanning främst på lasarettet och även till neonatal hemsjukvård. Antalet sjuksköterskor ska öka med tolv till 34 och undersköterskor med 13 till 31.
Mer personal behövs till enkelrum, som även införs av patientsäkerhetsskäl. Risken för smittor minskas, till exempel multiresistena MRSA-bakterier som fick ett utbrott på Lunds neonatalavdelning förra hösten.
Samtidigt finns en ambition om familjecentrerad samvård, alltså att föräldrarna ska kunna vara delaktiga dygnet runt i vården av sitt barn.
Det ska också vara möjligt att samvårda mor och barn även om det är mamman som behöver sjukvård efter förlossningen. Fyra av de 14 rummen viks för detta.
Men det är också så att alltfler barn behöver neonatalvård. I takt med att kvaliteten på vården höjs och forskningen går framåt, överlever fler extremt tidigt födda och även svårt sjuka barn.

Neonatalvård

En specialitet inom barnsjukvården.
I Helsingborg vårdas nyfödda sjuka och prematura barn ner till graviditetsvecka 28.
Höjd vårdkvalitet och forskning gör att allt fler ännu tidigare födda barn klaras.
Barn som är födda tidigare än vecka 28 och/eller i behov av högspecialiserad neonatalvård vårdas på Skånes universitetssjukhus i Lund.
Gå till toppen