Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Skadlig färg ska tas bort

Ungefär 100 tunnlar i Helsingborg har målats med plastfärg - men det är skadligt för betongen. Nu påbörjas arbetat med att ta bort färgen, något som kommer kosta över miljonen.

Ungefär 100 tunnlar ska saneras, i vissa kommer dock dekorationer få sitta kvar.Bild: Sven-Erik Svensson
För uppskattningsvis fem-sex år sedan började plastfärg användas för att täcka över klotter i tunnlarna, enligt Per Persson, gatuingenjör vid stadsbyggnadsförvaltningen.
Nu ska plastfärgen, samma sorts färg som används när man till exempel målar hus, tas bort. Klotter under färglagret kan behöva blästras bort. Men i första hand ska hett vatten och ånga användas.
– Efter det impregnerar vi betongen och sedan sätter man på ett klotterskydd som är som ett vax, säger Per Persson.
Anledningen till att plastfärgen ska bort är att betong behöver "andas" och det kan den inte göra ifall den är målad. I år ska 30-40 tunnlar saneras, till en kostnad av ungefär en miljon kronor. Nästa år fortsätter arbetet och i slutändan ska cirka 100 tunnlar åter vara betonggrå. Hur lång tid det kommer ta att sanera alla tunnlar beror på hur mycket pengar som tillskjuts inför nästa års fortsatta saneringsarbete.
– Det kan bli att man har mindre medel och då tar det längre tid. Men vi arbetar på med det, säger Per Persson.
Helsingborgarna kommer inte beröras nämnvärt av det hela, att sanera en tunnel tar ungefär en timme. Det finns tunnlar som sedan tidigare är dekorerade. Det kommer bedömas från fall till fall ifall de ska saneras eller inte, men en del dekorationer kommer tas bort.
– Om det är så gammalt att det hade kunnat vara du och jag som gjort det när vi gick i småskolan, då är frågan hur stort värde det har kontra om det är gjort förra året.
– Man behöver ju inte ta det nyaste först. Utan man får väl ha lite hjärta också, säger Per Persson.
Exempel på sådana tunnlar som kommer mista sina dekorationer är sådana med ett blåvitt vågmönster, skriver Helsingborgs kommun på sin hemsida.
Gå till toppen