Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tiggarna har lämnat polisanmälda lägret

I oktober polisanmälde kommunalrådet Bo Wendt (BP) lägret som EU-migranter byggt upp vid Prästliden. Någon avhysning hann dock aldrig bli aktuell, för nu har tiggarna gett sig av.

Tidningen har tidigare berättat om lägret vid Prästliden som har funnits sedan i våras. Under hösten har kommunalrådet Bo Wendt (BP) å kommunens vägnar gjort en polisanmälan om egenmäktigt förfarande, eftersom lägret låg på kommunens mark.
Från kommunens sida krävde man att det skulle avhysas. Men det hann polisen aldrig med. I förra veckan övergav tiggarna lägret, enligt Axel Johansson på Båstadpolisen.
– Jag var där borta förra fredagen och då var där tomt, säger han.
Han menar att den här typen av brott är nedprioriterade just nu, men att man hade planer på att tag i det inom kort.
Han har dock en tydlig uppfattning om vad som fått tiggarna att åka därifrån.
– Det är bråken mellan olika konstellationer som har fått dem att överge platsen.
Troligen har tiggarna blivit hotade av en rivaliserande grupp som velat ta över deras platser och åkt därifrån av rädsla, menar Axel Johansson.
– De har satt press på dem och jag kan förstå att de är rädda.
Det är dock oklart vart de har tagit vägen.
– Det är inte kvar i Båstad, men jag vet inte var de är nu. Jag har hört obekräftade uppgifter om att de ska ha åkt hem till Bulgarien och nu sitter det nya människor utanför butikerna, säger Axel Johansson.
Kommunalrådet Bo Wendt (BP) tycker det är obehagligt att tiggarna troligen lämnat platsen på grund av att de blivit hotade, men ångrar samtidigt inte polisanmälan om egenmäktigt förfarande.
– Vi har fått väldigt många samtal om detta och många tackar oss för att vi satte ner foten i den här frågan. Det såg bedrövligt ut och det hade inte varit hållbart i längden ur human synpunkt.
Efter ryktena om hot och våld tiggarna emellan, vill ha nu att Båstadborna ska ta ställning och i stället ge pengar till välgörenhet.
– Många kände igen damen utanför Spara och nu är hon borta. Det är otäckt. Regeringens samordnare har föreslagit att man ska ge sina pengar till hjälporganisationer i stället och det tycker jag är mycket bättre, säger Bo Wendt.
Gå till toppen