Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ängelholm har beviljat bensinpengar

Ängelholms kommun har vid flera tillfällen betalt bussresor hem för EU-migranter. Men också bensin för bilresa har beviljats.

Monica Andersson är ansvarig för försörjningsstöd inom kommunen. Under 2014 hanterade kommunen flera ansökningar om akut bistånd.
De som begärde ekonomiskt bistånd, det som i dagligt tal kallas socialbidrag, fick nej. Istället erbjöds de en bussbiljett till sitt hemland.
– En del har tackat ja och åkt hem, en del väljer att vara kvar, säger Monica Andersson.
En person ansökte om att få bensinpengar istället för bussbiljett, och det beviljades. Någon utbetalning blev det dock aldrig, eftersom mannen redan hunnit resa iväg när beslutet väl var fattat.
Rent praktiskt är det lite mer komplicerat för kommunen att ersätta bensinkostnader, i jämförelse med att köpa en bussbiljett. Men Monica Andersson kan se flera möjligheter.
– Man kan kanske bevilja bensin som motsvarar en busskostnad hem. Vi kan bevilja en rekvisition så att de kan fylla tanken, men det är inte säkert att de klarar sig hem på det. Jag tror att vi hade tänkt betala ut pengar helt enkelt.
Någon generell policy runt bussbiljetter och bensinpengar finns inte. Enligt socialtjänstlagen ska varje ansökan behandlas individuellt.
Om någon till exempel väljer att återvända till Sverige efter att ha fått en hemresa betalt så vägs det in om hen ansöker om hjälp igen.
Förutom biljetthem beviljade kommunen förra vintern tillfällig bostad inomhus under den kallaste veckan till en grupp EU-migranter.
– Man kan också bevilja bostad tills det går en buss hem, säger Monica Andersson.
Att kommuner bara ska erbjuda akut stöd på individuell basis regleras i rätten till socialt bistånd inom EU och EES-området. De nordvästskånska kommunerna har också ett gemensamt policydokument om utsatta EU-medborgare där förhållningssättet slås fast.
Gå till toppen