Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Inga bensinpengar - bara bussbiljett

I tisdags berättade tidningen om en grupp tiggare som utsatts för hot och våld. Nu är de på väg hem till Bulgarien, men kommunen ville inte betala bensinen.

Bild: Hussein El-alawi
Den grupp tiggare som bott hos Hans Johansson i Förslöv ansökte i förra veckan om bensinpengar för att kunna resa hem.
De hade bland annat blivit hotade med kniv av en rivaliserande grupp och vågade inte längre gå till sina vanliga platser för att tigga. I stället höll de sig hemma hos Hans Johansson och med hans hjälp gick de till kommunen för att ansöka om bensinpengar.
Det rör sig om åtta-tio personer som planerade att köra hem i två bilar. På sin ansökan fick de dock ett snabbt men tydligt besked: kommunen kunde inte bevilja bensinpengar, utan bara biljetter för att resa hem. Kommunen ville även att tiggarna skulle sälja sina bilar.
Men bilarna är det enda tiggarna äger och därför var det inte aktuellt att göra sig av med dem.
– Det var aldrig frågan om så mycket pengar, cirka 2000-3000 kronor var vad de ansökte om. För dem är bilarna livsviktiga för de kommer inte hem till några bostäder, säger Hans Johansson.
Problemet fick dock en oväntad lösning under den gångna veckan. Enligt Hans Johansson fick de 4000 kronor av den ideella föreningen STAND, ett stödnätverk för EU-migranter i Båstad och Laholm.
– De åkte direkt. De var mer rädda än vad som kanske märktes. Det har varit jobbigt allt det här, säger han.
På Båstad kommun har man aldrig tagit någon politiskt beslut kring vad som gäller för EU-migranter, däremot har tjänstemännen satt upp ett antal riktlinjer för sådana här situationer.
Tillförordnade socialchefen Inga-Lill Sjunnesson berättar att kommunen har som princip att aldrig ge pengar.
– Vi kan erbjuda en resa hem, men inte pengar i handen, det beviljar vi inte, säger hon och fortsätter:
– Vi bokar inte resorna själva utan beställer biljetter via en resebyrå som vi har avtal med. Det kan bli buss eller tåg, vilket alternativ det blir beror på vart man ska någonstans. Det är alltid den billigaste resan som gäller.
Att tiggarna behöver sina bilar är inte kommunens sak, menar hon.
– Det är inte vårt ansvar, vi begränsar oss till att de kan komma hem.

Kommunens riktlinjer för EU-migranter

I varje fall görs en individuell prövning om det finns behov av någon form av bistånd.
Vuxna kan få nödprövning om mat för dagen och ekonomiskt bistånd för att resa hem.
För barn görs en skyddsbedömning utifrån livssituationen och vid behov kan barnet anvisas till ett tillfälligt boende. Dessutom ska kommunen göra en orosanmälan till socialtjänsten i barnets hemland.
Även barn får nödprövning om mat för dagen.
Båstad kommun har utgått ifrån Socialstyrelsens regler säger att om man inte har sin hemvist i kommunen, har man bara rätt till bistånd i akuta nödsituationer.
Gå till toppen