Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Afghanistan oroas för kunskapsflykt

Antalet ensamkommande flyktingbarn från Afghanistan ökar kraftigt och många misströstar om framtiden hemmavid. Fred är första steget för ekonomisk tillväxt, anser biståndsminister Isabella Lövin (MP).

Biståndsminister Isabella Lövin (MP) besökte bland annat ett kvinnocenter i Mazar-e-Sharif under sitt besök i Afghanistan.Bild: UD Svenska Afghanistankommitten/TT
Antalet ensamkommande minderåriga som kommer till Sverige har ökat drastiskt under det senaste året. Det är främst asylsökande barn från Afghanistan som blir fler. Hittills i år har minst 11 000 afghanska barn kommit hit, vilket bekymrar beslutsfattarna i Kabul.
— De är oroade, för det är utbildade ungdomar som Afghanistan behöver för att bygga upp landet, säger Isabella Lövin som just besökt landet och träffat presidenten Ashraf Ghani.
— Men den ekonomiska situationen i landet är svår, så att erbjuda dessa ungdomar en framtid är den afghanska regeringens absoluta fokus, säger hon.
Sedan de internationella trupperna drogs tillbaka har många arbetstillfällen, som exempelvis tolktjänster eller chaufförsjobb, försvunnit.
Afghanistan är Sveriges största biståndsland. Det nya styret säger sig vilja förbättra kvinnors utsatta situation.
— Det är viktigt att vi genom biståndet är där och stödjer, så att man får igång ekonomin igen och att man förhindrar att ungdomar rekryteras till miliser, talibaner eller Islamiska staten, säger Lövin.
Gå till toppen