Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Höganäs

Oskar Lidén blir staty

På lördag invigs en staty till minne av den arkeologiskt intresserade rektorn vars utgrävningar i Jonstorp fått stor betydelse.

– Jag tycker att han är väl värd att minnas. Han har satt Jonstorp på kartan, säger Gunvor Jörgensen, ordförande i Jonstorps kultursällskap som tagit initiativ till statyn.
Oskar Lidén bodde i Jonstorp i början av 1900-talet och var rektor för Högre folkskolan. Men han var också intresserad av arkeologi, och under sina utgrävningar i Jonstorp hittade han fler än 16 000 fynd från stenåldern.
Det var Gunvor Jörgensen som, tillsammans med Jonstorpsskolans rektor Niklas Bergman, föreslog att platsen utanför det nya biblioteket skulle döpas efter Oskar Lidén.
– Men vi kunde ju inte bara inviga en plats, och jag har länge gått och tänkt på att han är värd en staty, säger hon.
Med hjälp av bidrag från Assarina och Lars Jönssons donationsfond har statyn nu blivit verklighet på platsen som bär Oskar Lidéns namn.
Det är skulptören Jonas Högström som har skapat verket som avtäcks på lördag. Klockan 14 startar invigningen. Då kommer bland annat arkeologiprofessorn Kristina Jennbert, som forskat på Oskar Lidén att berätta om hans verk.
– Det är jätteroligt. Hans barnbarn och barnbarnsbarn kommer också att komma från olika håll i landet för att vara på plats.

Oskar Lidén

Född 1870 och avliden 1957.
Var rektor till 1921, men återvände till Jonstorp varje sommar och arbetade med sina utgrävningar.
Han disputerade i Lund som 77-åring 1947.
Gå till toppen