Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Så här OS-laddar Marcus efter det tidiga beskedet

Familjen har gått i en oviss väntan – men när det gäller OS i Rio vet Marcus Svensson redan hur han ska ladda upp.
– Nu kan jag lägga upp ett optimalt program, säger han.

Marcus Svensson är klar för sin andra OS-start och nu kan han ladda upp precis som han själv vill.Bild: NILS JAKOBSSON
Hemma vid Wrams Gunnarstorp har Marcus Svensson och sambon Rebecka gått i väntans tider ett bra tag och när ni läser det här kanske familjen redan fått tillökning. Samtidigt har Marcus sett fram emot ett annat besked – och förra veckan fick han det glädjande samtalet.
– Jag visste ju att jag var nominerad, men det var upp till SOK och det kändes lite som fifty-fifty. Där kan man aldrig riktigt veta hur de resonerar.
Läs också Skåningar uttagna till OS
49 svenska idrottare fick ett tidigt klartecken till Rio, i samband med den stora samlingen nere på Fuerteventura, men eftersom Marcus och hans Rebecka haft lite annat att tänka på valde Landskronaskytten givetvis att stanna hemma.
– Jag var också inbjuden och det hade inte varit fel med några dagar nere i värmen. Men det här är ju viktigare, säger 25-årige Marcus apropå väntan på familjens första barn.
På det mer sportsliga planet tycker han förstås att det var skönt att kunna bocka av OS-biljetten redan nu – inför London fick Marcus inte beskedet förrän nästan precis innan spelen – och det ökar chanserna att förbereda sig på ett bättre sätt.
– Nu kan jag lägga upp min säsong så optimalt som möjligt och jag har i stort sett redan bestämt hur jag ska göra, säger Marcus. Efter en total vila under hösten drar jag snart igång träningen och i januari åker jag till Malaga för ett första läger. Det behövs, vädret här hemma är ju inte särskilt lockande att skjuta i.
Läs också Tung världscupfinal för Marcus
Marcus Svensson, som kom sjua i London 2012, har medvetet legat lite lägre under ett par år. Men 2015 började han trappa upp sin satsning mot Rio, Marcus fixade själv i ett ganska tidigt skede en svensk OS-plats i skeet och efter flera bra tävlingar ligger han sjua på den aktuella världsrankingen.
– Men satsningen kommer att bli betydligt intensivare nu när OS närmar sig. Jag tänker jobba vidare, jag gillar att ha något att pilla med, men går ner i tid för att kunna träna ännu mer.
Den planerade tävlingskalendern varvas stora världscupevent med lite mindre arrangemang på hemmaplan. Det är redan spikat att OS-året inleds på Cypern, med säsongens första World Cup-skytte, i början av mars.
– Jag hoppar över resan till Baku, men räknar med att vara med i de övriga världscuptävlingarna. Det ska räcka för att hitta en toppform inför Rio.
Gå till toppen