Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Rögle

Malmöprofilens nya mål – etablera Rögle i SHL

Marcus Thuresson var forwardsstjärna i Malmö Redhawks. Nu är han klubbdirektör i ärkerivalen Rögle. Skånederbyt i kväll ser han som en folkfest, men det är inte festligt om brorsonen Andreas Thuresson gör mål för Redhawks.

Rögle satsar ännu hårdare på ungdomssektionen sedan Marcus Thuresson tog över som klubbdirektör. Målsättningen är att 40 procent av A-lagsspelarna ska vara egna produkter.Bild: PETTER ARVIDSON
– Jag önskar Andreas all lycka, men inte just i de matcherna, säger Marcus Thuresson.
44-åringen är en klubbdirektör i kostym som vet vad som krävs för att lyckas som hockeyspelare. 1996 flyttade Marcus Thuresson till TPS Åbo i Finland och tränade under ryssen Vladimir Jurzinov. Marcus Thuresson förvandlades.
–  I början tänkte jag att Jurzinov inte var klok. Vi tränade sex timmar om dagen, totalt elva pass i veckan. Träningsmängden var enorm. På matchdagarna tränade vi två timmar. Lediga dagar fanns inte.
Och du ville säga upp kontraktet efter någon månad...
– Jag var så trött. Men Jurzinov förklarade att det gällde komma över en tröskel, att helt plötsligt var det inte jobbigt att springa 15 kilometer.
På kuppen blev Marcus Thuresson svensk VM-spelare 1997 och sedan bar det av till Malmö Redhawks. Det blev två SM-semifinaler som bäst.
Marcus Thuresson slutade som hockeyproffs 2004 . Han har haft en framgångsrik civil karriär, där han bland annat var Sverigechef för Mekonomens omkring 600 verkstäder.
Den 1 september tog Marcus Thuresson över som klubbdirektör i Rögle. Kopplingen till Malmö Redhawks ser han inte som någon stor fråga.
– Det finns säkert människor som tycker det är intressant, men det är inget jag kan påverka. Jag spelade sex säsonger i Malmö, men jag var lika länge i Leksand. Jag har inte haft en relation till Redhawks sedan jag la av. Jag hoppas bli bedömd för det jag utför i Rögle BK, säger Marcus Thuresson.
När vi träffas ser han ut att vara i god form. Han tränar regelbundet, spelar med veteranlandslaget i hockey och Rolling Stones tillhör fortfarande husgudarna, även om de brittiska veteranerna har fått konkurrens av Foo Fighters.
Marcus Thuresson har bott i Skanör sedan tiden i Redhawks och pendlar till jobbet i Ängelholm. Arbetsdagarna är fullspäckade.
– Från början hade jag en tanke om att det här är ett vanligt jobb. Men det är det inte. Vi har A-laget, ungdomssektionen, vi har hand om driften i arenan och driver restaurangen. Vi har mellan 70 och 80 anställda och allt är kopplat till resultaten på isen. Men det är det roligaste jobbet jag haft.
Marcus Thuresson vill att alla ska jobba mot samma mål: etablera Rögle i SHL. Det gäller oavsett om man arbetar på kontoret, kör ismaskinen eller finns i omklädningsrummet.
Det måste väl vara en fördel att du kan hockey?
– Fördelen är att jag förstår varför det går dåligt eller bra. Nackdelen är att jag blir väldigt emotionellt engagerad, vilket är mindre bra för hjärtat.
Blir du lika het som du var som spelare?
– Ja, jag blir ju det. Jag blir sur och förbannad när vi förlorar. Fast det viktigaste för oss i Rögle är att titta på prestationen, men det gäller även kioskerna och restaurangen.
Hur upplever du hockeyengagemanget i Ängelholm?
– Det är extremt stort. Alla har en åsikt och det tycker jag är bra.
Skånederbyt kittlar extra.
– Derbyna betyder otroligt mycket. Jag hade önskat att det var fler derbyn.
En Thuresson är garanterad derbyseger i kväll. Marcus vill dock att brorsonen Andreas kammar noll.

Marcus Thuresson

Ålder: 44.
Familj: döttrarna Majken, 18, Kajsa, 16, Meja, 13.
Bor: I Skanör.
Klubbar som spelare: Tyringe, Västerås, Leksand, HV71, TPS Åbo (Finland), Malmö Redhawks, Riessersee (Tyskland), Düsseldorf (Tyskland).
Aktuell: Klubbdirektör för Rögle, som i kväll möter Malmö Redhawks i Arenan. Brorsonen Andreas Thuresson spelar i Redhawks.
Gå till toppen