Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mångfaldsambassadör skriver nedsättande om islam

Susanne Resmark ska vara Ängelholms röst under kärleks- och mångfaldsveckorna i vår. Men på nätet lägger hon ut grov kritik mot islam.

"Islam har absolut INGENTING positivt att tillföra i vår kultur, men desto mer av helt vidriga seder och lagar som inte kommer att sky några medel för att nå sina mål!"
Kommentaren har operasångerskan Susanne Resmark publicerat på sin egen Facebooksida i en av flera inlägg om islam och invandringspolitik.
I februari är det tänkt att hon ska vara rösten utåt i kommunens kärleks- och mångfaldsveckor, i samband med Ängelholms 500-årsjubileum.
Susanne Resmark väljer att ursäkta kommentaren när tidningen ringer upp.
– Om man byter ut ordet islam mot jihadister blir det rätt. Islam är fel ordval. Jag skriver rätt snabbt på Facebook och här blev det fel, säger hon.
Men tycker du inte att det är allvarligt att skriva så om en världsreligion när du syftar på en liten promille extremister?
– Men den promillen är ju livsfarlig. Det finns ingen som inte är livrädd för jihadister, och de kommer från islam. Då är det ett problem från islam, säger Susanne Resmark.
Kritik mot islam och svensk invandringspolitik återkommer ständigt på hennes Facebooksida. Invandringskritik varvas med skämtteckningar på exempelvis Angela Merkel i tvångströja, som blint låter flyktingar strömma in i Tyskland.
– Apropå bilden tycker jag att man får ha lite humor. Jag är ju sångerska och artist och tycker om att vinkla för att få människor att reagera. Det är viktigt att vi vågar prata om invandringen, det har inget av de svenska partierna i mitten vågat göra tidigare, säger Susanne Resmark.
Men tycker du inte att retoriken kan uppfattas som islamofobisk?
– Men sen sprängdes det ju i Paris. I grunden är islam precis likadan som andra religioner. Jag vet inte hur mycket du har läst i Koranen, men jag har läst en del. I verserna står det att "har du dödat en oskyldig har du dödat hela folket". Men, lite längre ner står det "en otrogen ska du hugga fingrarna av". Där skyr jihadister inga medel, de tror så starkt på de extrema delarna, säger Susanne Resmark.
Susanne Resmark tycker att svenska imamer ska ta öppet avstånd från extremism och bekymras av de delar av islam som hon ser som kvinnoförtryckande.
– Jag har ju tyvärr mest lärt känna den delen av islam. Visst lever många muslimer i det svenska samhället med våra värderingar och betalar skatt, säger Susanne Resmark.
– Men det finns en del av islam som vi inte får acceptera i Sverige, det vill säga kvinnoförtryck. En tro ska inte förbjuda nioåriga flickor att få bada med män i badhus. Sen tycker jag att heltäckande slöjor inte ska få accepteras i ett modernt öppet samhälle, det är en jämställdhetsfråga. De delarna av islam ogillar jag starkt.
Susanne Resmark bokades in till 500-årsjubileet redan i våras. Karin Tingstedt är jubileumsgeneral och blir märkbart förvånad när hon får höra vad Susanne Resmark har skrivit.
– Det får ju stå för henne. Det är inget som varken kommunen eller vi på firandet står bakom. Vi tycker att kärleken och mångfalden är viktig, säger Karin Tingtedt och fortsätter:
– Men man får se skillnad på Susanne som privatperson och Susanne som operasångerska. Vad hon tycker rent privat kan jag inte lägga mig i. Jag har anlitat henne för att sjunga, inte för att prata om sina åsikter, säger Karin Tingstedt.
Välkomsthälsningen som ska spelas upp för besökare till Ängelholm kommer arrangörerna att skriva.
– Det är mer betoning på kärlek och att all kärlek är lika viktig. Då är det viktigt med mångfalden. Det finns många olika människor och många olika sorters kärlek, säger Karin Tingstedt.
Gå till toppen