Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Multo det femte viktigaste objektet i Skåne

Multofabriken i Örkelljunga har hög prioritet i länsstyrelsens listning av saneringsobjekt.

Deponin av tunnor med gift i Skönna mosse rankas som det femte viktigaste saneringsobjektet i Skåne. Den olagliga deponin beräknas omfatta ett 70-tal tunnor med cyanidslam.
I området finns även klorerade ämnen, bland annat trikloretylen, vilket gör att länsstyrelsen bedömer det som en akut risk.
När det gäller fabriksområdet visar en utredning att byggnaderna med stor sannolikhet kan vara kraftigt förorenade. På vissa ställen har hittats höga halter av metaller.
David Lalloo, på länsstyrelsens naturvårdsenhet, uppger att man räknar med att rapporten över fabriksområdet ska vara klar i månadsskiftet januari/februari.
–  Därefter har vi två riskbedömningar klara, en för mossen och en för fabriken. Sedan kommer vi se över ansvaret en gång till för att veta hur vi ska handlägga ärendet vidare. Men för att avgöra behov av kompletterande undersökningar och åtgärder så måste vi ha färdiga riskbedömningar först, säger han.
Gå till toppen