Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Jimmie Åkessons trio styr partiet med järnhand

Analys: Olle Lönnaeus.

Det muttras om toppstyrning bland SD:s gräsrötter. Men som vanligt när det kommer till landsdagar dompterar Jimmie Åkesson och hans förtrogna sitt parti som om det vore en lydig skolklass.
På fredagen fick de dock hantera två protester.
Den första gällde SD-ledningens behandling av det gamla ungdomsförbundet SDU.
I våras uteslöts dåvarande SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand och hans närmaste ur SD. När ungdomsförbundet valde ny ledare (Jessica Ohlsson) från samma krets kapade SD bandet helt.
Motiveringen löd "ideologisk avvikelse". Enligt gruppledaren Mattias Karlsson var de utsparkade ett gäng "halvfascister".
På landsmötet i Lund var Eddie Ek från Åstorp nu en av tre som vågade protestera. Från talarstolen på Star Hotell undrade han med darr på stämman: "Varför respekterar man inte ett demokratiskt val?"
Han fick snabbt en uppläxning. Först av partisekreteraren Richard Jomshof och därefter av Mattias Karlsson.
"Är det värdigt att utesluta toppkandidater? Ja, det är det! Om man låter högerextremister infiltrera sitt parti!" dundrade Karlsson.
Och så var saken avförd från dagordningen.
Den andra protesten gällde en ändring av partistadgan.
Inför mötet i Lund hade valberedningen nominerat två vice ordföranden: Nyval av Julia Kronlid som förste vice ordförande och omval av Carina Herrstedt från Landskrona som andre vice ordförande.
Men på tvärs med nomineringen ville SD-topparna revidera stadgarna: Partiet borde inte längre ha några viceordföranden.
En av dem som opponerade sig var förre partisekreteraren Björn Söder, som förra vintern kom på kant med Åkesson.
"Jag ser det här som en olycklig centralisering", sade han.
Både Jimmie Åkesson själv och partisekreteraren Richard Jomshof hävdade att det bara var en anpassning till verkligheten. När Åkesson var sjukskriven förra hösten var det ändå inte dåvarande vice ordförande Jonas Åkerlund som vikarierade – utan gruppledaren Mattias Karlsson.
De ombud som protesterade menade att stadgeändringen var ännu ett försök av Jimmie Åkessons att knyta makten tätare till sig själv och sina närmaste – Mattias Karlsson och Richard Jomshof.
Och när SD-ombuden sent på fredagskvällen gick till omröstning förlorade faktiskt partiledningen. Därmed får av allt att döma Carina Herrstedt sitta kvar som andre vice ordförande.
Men Jimmie Åkessons trio tog lätt på nederlaget – i trygg förvissning om att det endast var ett symboliskt nederlag.
Ingen tvivlar om var makten i partiet ligger.
Även om få säger det högt är det en utbredd uppfattning inom SD att Jimmie Åkessons trio styr med järnhand.
Partiledaren själv är dock oförstående inför kritiken: "Landsdagarna här i Lund är ju uttryck för medlemsmakt", sade han när jag tog upp frågan i vimlet bland blåsipporna i foajén på Star Hotell.
Gå till toppen