Dygnet runt

KFC-premiär med holländsk kyckling i huvudroll

Restaurangkedjan KFC har kommit till Malmö. Men den panerade kycklingen som är restaurangkedjans signum kommer från Holland och fraktas hit med lastbil.
En kö på över hundra bilar ringlar fram till restaurangen som ligger vid trafikplats Lockarp längs E6:an.
Men den som hoppas få beställa svensk kyckling lär bli besviken – KFC:s råvara nummer ett kommer inte från Sverige, utan fraktas djupfryst från Holland med lastbil.
– Vi har förhandlat med svenska leverantörer av kyckling, men det föll på att KFC har väldigt specifika krav på sin kyckling. Det handlar om mått, vikt, att den ska marineras och styckas på ett visst sätt. Detta är för att kundupplevelsen ska vara likadan oavsett vilken restaurang du besöker, säger Martin Jallinder, affärsutvecklingschef på Nordic Service Partners, som innehar franchiserättigheterna till KFC:s varumärke i Sverige.
– Vi beställer helt enkelt inte tillräckliga mängder kyckling för att det ska vara lönsamt för de svenska leverantörerna att investera ställa om sin produktion för att passa oss, säger Martin Jallinder.
Kycklingleverantören i Holland levererar redan till andra KFC-restauranger i Europa. Martin Jallinders förhoppning är dock att KFC i Sverige ska börja servera svensk kyckling inom de närmaste åren.
– Vi har planer på att öppna 4-6 KFC-restauranger varje år under de närmaste åren och då kommer vi upp till de volymer som krävs.
Hur fraktas kycklingen till Sverige?
– Via miljöcertifierade lastbilar.
Rami Aljanabi, Martin Fredriksson och Razmus Arvidsson besökte KFC på premiärdagen.Bild: Julius Viktorsson
Den holländska kycklingen stör inte KFC:s första skånska kunder. Kompisgänget Rami Aljanabi, Martin Fredriksen och Razmus Arvidsson går alla tredje året på gymnasiet i Hässleholm.
– Det kvittar, faktiskt. Det är det sista man tänker på när man käkar på ett sånt här ställe, säger Rami Aljanabi.
Hade ni kunnat tänka er att betala extra för svensk kyckling?
– Hade varit helt okej, säger Razmus Arvidson.
– En tia eller en tjuga extra spelar ingen roll, bara det står KFC på kartongen, säger Rami Aljanabi.
Gå till toppen