Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Köpte "frisk" hund - men veterinärnotan för Frida blev dyr

När Lars Henriksson köpte hunden Frida var hon intygat frisk och utan anmärkningar. Men bara några veckor efter köpet märkte den nyblivna ägaren att något var fel. Nu har hunden vårdats av veterinär för tusentals kronor.

Lars Henriksson har alltid velat ha en hund. När han gick i pension och hade mer tid och dessutom behövde något som motiverade honom till att röra sig bestämde han sig för att göra drömmen verklig. Av en vän fick han tipset om att köpa en omhändertagen hund som behövde ett nytt hem.
Lars Henriksson och hunden Frida trivs ihop.Bild: Mats Roslund
Genom Djurambulansen, som transporterar och förvarar omhändertagna djur åt polisen, fick Lars Henriksson komma till SPCA Sweden i Örkelljunga som är en ideell förening där bland annat polisen placerar omhändertagna djur.
Där fick han titta på hundarna och föll direkt för en liten spetshund med namnet Frida. Eftersom veterinären skulle ta bort tandsten och besiktiga hunden fick han vänta till dagen efter med att hämta hem henne.
"Jag tänker inte göra mig av med Frida. Men jag får kanske sälja bilen för att klara ekonomin"Bild: Mats Roslund
Den 28 augusti flyttar Frida hem till Lars Henriksson i Helsingborg. Veterinärbesiktningen har gått bra, Frida är helt utan anmärkning och beskrivs med kommentaren "Mycket pigg och sund liten hund". Men det var inte vad den nyblivna hundägaren upplevde.
– Hon låg mest i soffan och sov hela tiden. Jag tänkte att det berodde på att hon behövde vänja sig vid sitt nya hem. Men sen slutade hon helt att äta, trots att jag försökte med olika foder, säger Lars Henriksson.
Efter två månader tar han Frida till en annan veterinär för en ny besiktning. Det nya intyget vittnar om att hunden saknar flera tänder och att hon lider av långt gången tandlossning. Veterinären måste söva hunden och dra ut fyra tänder.
Fridas mun är på bättringsvägen. Nu är hon en smula piggare än när hon just flyttat hem till Lars Henriksson.Bild: Mats Roslund
I en kommentar på intyget skriver veterinären att de förändringar som han kan se på hunden har funnits där länge och borde ha förekommit redan när Lars Henriksson köpte hunden.
– Jag har inte missat något, det är bara så naturen är. Tandsten kan komma tillbaka redan efter 14 dagar, så är det med små hundar, säger veterinären Elsa-Pia Ehrenpris.
Det var hon som besiktigade Frida innan Lars Henriksson köpte henne. För besiktning, tandstensborttagning och vaccination betalade han 2000 kronor. Han betalar ytterligare 2000 kronor till polisen som går till att täcka kostnaden för Fridas uppehälle på SPCA.
Lars Henriksson får senare veta att Elsa-Pia Ehrenpris redan besiktigat Frida en gång tidigare – i samband med omhändertagandet.
Lars Henriksson känner sig lurad. Hur kunde hans friska hund vara så dålig?Bild: Mats Roslund
I det veterinärintyget antecknar hon ungefär samma problem som den andra veterinären hittar några månader senare. Då har hunden en lös tand, tandsten, tandköttsinflammation och luktar illa från munnen. I en kommentar skriver hon: "tandåtgärd snarast".
– Andra gången jag besiktigar hunden är hon vidgjord av mig och då är hon pigg. Jag tog bort de tänder som var dåliga och sen var hunden bra, säger Elsa-Pia Ehrenpris.
Varför framgår det inte av intyget att hunden saknar tänder eller vad hon haft för problem tidigare?
– I intyget skriver man det man ser och inte det man inte ser. Sen har ägaren fått information om att det kan vara såhär med små hundar.
Men Lars Henriksson fick aldrig någon annan information om hundens hälsa än det som intyget visar.
Elsa-Pia Ehrenpris är egenföretagare och har anlitats av Djurambulansen vid flertalet gånger, enligt henne själv. Men nu är det slut med det, säger Mikael Gustavsson som driver Djurambulansen.
– Det har kommit fram flera ärenden under en kort tid och vi anlitar inte henne mer efter att detta uppdagats, säger Mikael Gustavsson.
"Mycket pigg och sund liten hund". så beskriver Elsa-Pia Ehrenpris Frida innan Lars Henriksson köper henne.Bild: Mats Roslund
Han menar att det helt och hållet är veterinärens eget ansvar att se till att det går rätt till.
– Jag förutsätter ju att hon har kunskap. Det är viktigt att hon informerar om vad hunden varit med om från första besiktning till sista. Jag tycker att det här är oansvarigt och det är inte okej, säger han.
Lars Henriksson känner sig lurad. Utöver de pengarna som han köpte Frida för har hon nu kostat flera tusen extra i veterinärkostnader, medicin och det foder han experimenterat med för att få Frida att äta. Malmö djurskyddsförening har gått in och hjälpt honom med veterinärkostnaderna men Lars Henriksson känner sig ändå orolig.
– Jag har ju bara en vanlig pension. Jag får kanske sälja min bil för att få det att gå ihop, säger han.
Han hoppas att han genom att berätta vad han varit med om kan hindra andra från att råka illa ut.
– Jag vill att Djurambulansen och veterinären ska ta sitt ansvar och se till att det inte blir såhär. Det handlar ju faktiskt om djur, säger han.
Men även om det varit många turer med Frida så är det en självklarhet att hunden ska stanna hos Lars Henriksson.
– Frida stannar med mig men det var inte såhär jag tänkte att det skulle bli med min första hund.

Fakta

Har du funderat på att köpa ett omhändertaget djur? Såhär går det till och det här kan du tänka på.
1: Du börjar med att anmäla ditt intresse för att köpa ett djur. Detta gör man oftast till föreningar där djuren är placerade, t.ex. SPCA Sweden.
2: Du får komma och titta på djuret och om du hittar ett som passar kan ett köp bli aktuellt. Men först ska djuret veterinärbesiktigas.
3: När det är gjort kan du köpa djuret. Tänk på att se till att få alla papper och kvitton och att registrera djuret som ditt samt försäkra det.
4: Tips: ta med en vän med erfarenhet som rådgivare, begär ut handlingarna om djuret från polisen för att se vad det varit med om och ställ frågor.
Gå till toppen