Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Lugn kapten – trots oväntat OS-besked

Klippans Jenny Fransson får vänta på sitt OS-besked men förbundskaptenen Fariborz Besarati är inte alls orolig.

Förbundskaptenen Fariborz Besarati sitter lugnt, trots att bara en svensk tjej fått klartecken till OS.Bild: Tobias Andersson
När de första svenska OS-biljetterna delades ut var Sofia Mattsson ensam brottare. Många blev förvånade över att inte också Jenny Fransson och Johanna Mattsson fick klartecken, men förbundskaptenen Fariborz Besarati hetsar inte upp sig i onödan.
– Det är klart att jag också hoppades på det och de borde kanske vara med redan nu. Men det ska absolut inte vara några bekymmer, kanske kommer de med vid nästa uttagning i december, säger Fariborz.
Vi pratar med landslagscoachen efter en träning i Klippan, när han och de blågula tjejerna är hemma på ett kort gästspel. I måndags avslutades OS-lägret på Fuerteventura och redan under torsdagen bar det av till Baku, för årets upplaga av Golden GP-finalerna.
Förutom Sofia Mattsson, som var direktkvalad, får också just Johanna Mattsson och Jenny Fransson, Klippans landslagstjej, chansen att visa upp sig – men de behöver inte känna några resultatmässiga krav.
– Nej, det handlar inte om det. Båda har redan kvalat in, efter sina femteplatser på VM, och nu vill SOK mer se hur vi lagt upp planeringen.
Enligt Besarati vill SOK, Sveriges Olympiska Kommitté, att han presenterar en utvecklingsplan och med tanke på de resultat och den erfarenhet de här brottarna visat upp låter det kanske lite märkligt.
– Men det ska inte vara några bekymmer, upprepar Fariborz. Och det är trots allt nio månader kvar till OS, så det finns ingen anledning att ha för bråttom.
Besarati räknar alltså kallt med att det löser sig och han hoppas fortfarande på ännu fler svenskor till Rio. KBK:s EM-trea Fredrika Petersson har haft problem med ett knä och Henna Johansson, även hon baserad i Klippan, är inte riktigt igång efter sin nackskada. Men de ska vara tillbaka när vårens OS-kval avgörs, med bra chanser att ta sig in i Rio-truppen.
– Josefine Frederiksen har också fått klartecken att trappa upp sin träning, men ingen av de här tre var aktuella för Baku. De får vänta med sitt tävlande, till SM och Lady Open.
Damernas Golden GP-finaler avgörs under lördagen och för att vara brottning står ovanligt mycket pengar på spel. Alla segrarna får 10 000 dollar, tvåorna 5 000 och treorna 2 000 och såväl Sofia som Johanna och Jenny har vunnit här tidigare. Jenny är rentav regerande mästarinna, efter sin seger över Badrakh Odonchimeg, Mongoliet, i fjolårets guldmatch.
På herrsidan är sommarens VM-medaljör Zakarias Tallroth ensam svensk. Han tävlar på söndag.
Gå till toppen