Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Skåne

Stormen Gorm nådde orkanstyrka

All tågtrafik i Skåne, Blekinge och södra Småland står stilla på grund av stormen Gorm.

Stora materiella skador

Vid 22.30-tiden meddelade SMHI att Gorm hade nått orkanstyrkor. I Helsingborg har det mätts upp 35 sekundmeter i byarna.
Ett tiotal tak blåste av i nordvästra Skåne, främst i Helsingborg.
– Det är nog ett tiotal tak som har blåst av. Men vi har ingen överblick över skadorna, så det är nog i underkant, säger säger Stefan Malmquist, inre befäl vid räddningstjänsten i nordvästra Skåne strax efter midnatt.
Läs mer: Familjen flydde i panik: ”Taket trycktes in”
Det har också varit översvämningar av villor längs ån i Ängelholm.
I Malmö var det på gränsen till storm. Där blåste det 24 m/s enligt SMHI innan vinden började minska. Räddningstjänsten Syd ryckte ut till ett tjugotal ärenden.
– Mest är det lösa föremål. Det är allt från lösa byggnadsställningar till fönsterrutor som har blåst in och lösa takplåtar. Det är också några lyktstolpar och några träd, säger inre Gustaf Sandell, inre befäl vid Räddningstjänsten Syd.

Tiotusentals utan ström

Under kvällen var tiotusentals personer i Skåne utan el.
Läs mer: Tiotusentals utan ström i södra Sverige
Vid 20.30-tiden stängdes Öresundbron helt för trafik. På flera tågsträckor stängdes trafiken vid 21-tiden.
Sedan söndagen fanns klass 2-varningar för stormvindar på 25-29 meter per sekund för Skåne samt även för Halland, Blekinge och delar av Småland. Under natten har liknande varningar även utfärdats för Öland och Gotland.
Enligt danska DMI har vindhastigheter på 39 meter per sekund uppmätts vid Blåvandshuk utanför Esbjerg och de vädervarningar som har utfärdats gäller nu orkanstyrkor på vindarna över i stort sett hela vårt grannland.
Läs mer: Gorm stoppar tåg: ”Resegarantin gäller inte”
Se samtliga vädervarningar från SMHI här .
Orsaken till stormen Gorm är ett kraftigt lågtryck som under dagen rör sig in mot Sverige västerifrån. Lågtrycket kommer att ha sitt centrum någonstans över Jönköpings län när det passerar landet. Det är söder om lågtrycket som de kraftigaste vindarna skapas.
Läs mer: QUIZ: Vad vet du om Gorm?

Se upp på Bron

Trafikverket har utfärdat en varning för hårda vindar på Öresundsbron som gäller till och med klockan 07 på måndagsmorgonen.
Danska DMI har gett stormen namnet Gorm enligt den fastslagna namngivningsprincip där varje års stormar får namn med begynnelsebokstäver i alfabetisk ordning samt där varannat namn är manligt och varannat namn är kvinnligt. Följaktligen hette den senaste stora stormen, som passerade över Skandinavien i början av november, Freja.
 
Gå till toppen