Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Inpå livet

Barn i familjer med hiv glöms bort i vården

Barn som står nära en svårt sjuk person har rätt till stöd och information från vården. Men barn i familjer med hiv osynliggörs ofta på grund av tystnaden kring sjukdomen.

Anna Andersson, projektledare för "Våga vara".Bild: Julia Lindemalm
Barnfamiljerna där någon lever med hiv blir allt fler i Sverige tack vara de medicinska framstegen. Runt 1400 barn är berörda och 130 har infektionen själva.
– I dag kan personer som lever med hiv få barn utan risk för överföring, något som var omöjligt förr, säger Anna Andersson på Noaks ark Syd. Det är fantastiskt, men många föräldrar berättar inte att de har hiv för barnen. De vågar inte på grund av stigmatisering och diskriminering. Många isolerar sig på grund av rädsla.
Vården har projekt som riktar sig till barn som anhöriga, men det speciella med de här barnen är att de inte ens vet att de är anhöriga.
Hon leder projektet "Våga vara", som riktar sig till barnfamiljer. I en studie visar Noaks ark och skånska infektionskliniker att vårdpersonal och patienter sällan diskuterar barnens behov. En orsak är att sjukdomen hålls hemlig. Sjuka barn har rätt att känna till sin diagnos, men föräldrar har ändå svårt att berätta.
– Barnen som lever nära hivpositiva är en bortglömd grupp. Vården har projekt som riktar sig till barn som anhöriga, men det speciella med de här barnen är att de inte ens vet att de är anhöriga. Föräldrarna vill skydda barnen, men en del känner att något inte stämmer.
Läs också En av fem hivpositiva berättar inte om diagnosen.
"Våga vara" erbjuder aktiviteter på skollov, kreativa workshops och helgläger. På lägren lär barnen känna varandra och har roligt. Föräldrarna erbjuds utbildning som stärker dem i föräldrarollen, råd kring ur man pratar om hiv och annat stöd. Många familjer lever i social utsatthet även på andra sätt.
– Barn och föräldrar får ett sammanhang där de är trygga. Men deltagarna väljer själva om de vill berätta vem som har hiv. Vi vill främja öppenhet, men kan inte tvinga någon.
Gå till toppen