Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Skåne

Hundratals i manifestation för generösare flyktingpolitik

Ett tjugotal organisationer – med Vänsterpartiet i Malmö i spetsen – arrangerar en manifestation i protest mot Sveriges tuffare flyktingregler.
– Botten är nådd, nu är det nog, säger oppositionsråd Hanna Thomé (V).

Polisen hade svårt att uppskatta hur många som samlades i kylan på S:t Johannesplan vid station Triangeln från klockan 17.30 på tisdagen. Troligen rör det sig om 300-400 personer som lyssnade till musik och en rad talare – och visade sitt missnöje med regeringens beslut den 24 november att skärpa flyktingpolitiken.
– Den kommer att resultera i att många fler människor dör. Det är skamligt, säger Hanna Thomé från podiet.
– Hela etablissemanget har köpt rasisternas retorik: antingen välfärd eller flyktinghjälp. Att flyktingar kommer hit är en logistisk utmaning – inte ett ekonomiskt problem.
Bakom manifestationen hade Vänsterpartiet samlat ett tjugotal organisationer, allt från politiska ungdomsförbund till Centralasiengrupperna, Asylgruppen, Nolltolerans.nu, Malmöungdom mot rasism och Kontrapunkt. Förutom tal ekade trummor och musik över torget.
I publiken stod bland andra Johanna Hagen, medlem i både Vänsterpartiet och Ung vänster.
– Jag vill stå upp för de mänskliga rättigheterna och öppna gränser. Genom att tala om flyktingar som ekonomiska problem demoniserar man dem.
Andrea Wiszmeg och Joanna Johnson från Malmö, som också tagit sig till manifestationen, delade hennes ilska gentemot regeringens skärpta regler.
– Det känns som att SD får igenom sin politik nu, och vi är många som inte står bakom den, säger Andrea Wiszmeg.
Joanna Johnson säger att förändringarna i samhällsklimatet och den politiska retoriken skrämmer henne in på bara skinnet.
– Det är en politik som gör mig rädd. Jag är själv en rasifierad person och jag tycker att man är naiv om man inte är rädd. Sverigedemokraterna växer och Miljöpartiet och Socialdemokraterna gör en historiskt vidrig överenskommelse.
Finns det inga problem eller utmaningar i att så många kommer till Sverige på så kort tid?
– Det kan finnas logistiska problem i det, men de går att lösa, säger Andrea Wiszmeg.
– Det skapas en berättelse om att vi har kris. Vi har väl för fan ingen kris. Här faller inga bomber, säger Joanna Johnson. 
Gå till toppen