Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Även kyrkan avbokar Susanne Resmark

Operasångerskan får inte medverka vid två av deras aktiviteter under julhelgen.

Susanne Resmark.Bild: Niklas Gustavsson
Anledningen till de avbokade framträdandena är att mezzosopranen Susanne Resmark öppet visat sin avsky mot islam på Facebook. Därför vill Svenska kyrkan inte längre samarbeta med henne.
Tanken var från början att Susanne Resmark skulle sjunga in Ängelholms 500-årsjubileum på nyårsafton och därefter ge röst åt kommunens kärleks- och mångfaldsveckor i februari.
I samband med den satsningen var det tänkt att Susanne Resmark skulle läsa in en text som skulle strömma ut ur högtalarna och möta alla resenärer på Ängelholms flygplats och järnvägsstationen.
Men på onsdagskvällen kom beskedet att Ängelholms kommun avbryter samarbetet med henne. Anledningen är att hennes uttryck inte stämmer överens med kommunens åsikt.
Även Svenska kyrkan i Ängelholm har nu tagit samma beslut.– De åsikter hon framför är helt förkastliga och står så långt från våra kristna värderingar som man kan komma, säger kyrkoherde Fredrik Höggren.– Med tanke på hur läget är nu har vi bestämt oss för att inte låta henne medverka vid julbönen på julafton i Ängelholms kyrka och vid julkonserten i S:t Mikaels kyrka på annandag jul, förklarar han.
När tidningen förra veckan publicerade delar av vad Susanne Resmark skrivit på Facebook reagerade Fredrik Höggren.– Jag ringde upp henne, för jag menar att alla människor oavsett åsikt måste få en chans att höras och få säga om hon exempelvis blivit feltolkad, säger han.– Hon påstod att hon skrivit det i affekt och hon ändrade en del texter och tog bort några. Hon bytte ut islam och jihadister. Men det är så långt ifrån våra värderingar att vi inte kan sjunga med henne just nu, fortsätter han.
Fredrik Höggren har pratat med sångarna i de båda körerna.– De känner sig inte alls bekväma med att uppträda med Susanne Resmark efter det att hennes åsikter kommit fram, berättar han.– Just nu har hon inget förtroende bland våra sångare. Det måste hon själv jobba upp. Hur det blir i framtiden vi inte, avslutar han.
Susanne Resmark skriver till tidningen att hon själv avbokat sin medverkan i julbönen på julafton och julkonserten på annandagen.
Gå till toppen