Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Digital info genom nya skyltar

Glöm broschyrer och krångliga papperskartor. Nu satsar Helsingborg på digital turistinformation – genom interaktiva skyltar.

Martin Hadmyr visar skyltens funktioner. Till höger om skylten står stadens turistchef Emma Håkansson och kommunstyrelsens ordförande Peter Danielsson (M).
Mellan S:t Jörgens plats i norr och Gustav Adolfs torg i söder kommer sex skyltar stå redo att ge stadens besökare och invånare information och tips om staden.
– Tidigare har vianvänt tryckta broschyrer för att kommunicera med turister och besökare men vi ville bort från det. Ett steg är skyltarna och ett annat är vår nya besökssajt visithelsingborg.com, säger Peter Danielsson (M), ordförande i kommunstyrelsen.
I de interaktiva skyltarna kan användaren se vilka butiker, caféer och naturområden som finns i närheten men också söka efter specifika besöksmål.
– Det är ett sätt att möta besökarna när de inte kommer till turistbyrån men också ett sätt att inspirera helsingborgaren till att upptäcka nya saker i sin stad, säger turistchefen Emma Håkansson.
Inom en snarframtid kommer man även att kunna dela med sig av egna bilder till skyltarna. Tanken är att besökare och invånare ska kunna lägga ut bilder på Instagram under särskilda hashtags och att allmänheten sen ska kunna se bilderna av staden genom skylten.
Med skyltarna tror kommunen även att det finns utvecklingspotential.
– Jag drömmer om att man ska kunna live-chatta med en person från turistbyrån för att få ännu mer information, säger Peter Danielsson.
Martin Hadmyr, som är stadsträdgårdsmästare, kan också tänka sig andra användningsområden framöver:
– Tänk om man skulle kunna spela spel på skylten och då göra det mot en person vid en skylt i en annan del av staden, säger han.
I det närmsta kommer man dock fokusera på att göra informationen i skylten tillgänglig på fler språk än svenska. Har man egna idéer eller hittar fel på skyltarna kan man vända sig till stadens kontaktcenter.
Klockan 13 på lördagen blir skyltarna tillgängliga för allmänheten i samband med att Kullagatans norra entré invigs.
Gå till toppen