Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Eskilsminne hoppas på sin egen cupmodell

Fotbollförbundets beslut om att förbjuda cupsegrare för barn upp till 12 år slår mot Eskilsminne. Och ordförande Claes Ohlsson som var med och röstade ja till förslaget är tveksam till om det får önskad effekt.

Svensk fotboll fattade ett stort beslut på representantskapsmötet i november. Från och med nästa år är det förbjudet "att kora segrare i all tävlingsverksamhet för barn till och med 12 år."
Anledningen är att få bukt på den resultathets som på sina håll finns kring yngre lags fotbollsspel.
Eskilsminne IF är Skånes största fotbollsförening och står också värd för landets näst största fotbollsturnering, Eskilscupen.
Ordförande i föreningen är Claes Ohlsson, tillika ordförande i Skåneboll.
– Styrelsen i Skåneboll står bakom förslaget från representantskapet. Det finns forskning som säger att man inte ska toppa på ungdomssidan och detta är ett sätt att komma ifrån det, och få en mer utvecklande miljö för barnen, säger Claes Ohlsson.
Om effekten blir som önskat är Claes Ohlsson mer tveksam till. Även om det kommer en ny regel så är det samma föräldrar och ledare runt själva matchen.
– Vi inom Skånska fotbollsförbundet kommer att öka fokus på utbildningen av ledare i gruppen 6-15 år tillsammans med Malmö högskola förklarar Claes Ohlsson.
Utbildningen kommer att bygga på forskningsresultat.
– Vi vill ha en utbildning som handlar mindre om att springa runt koner och mer om hur barn fungerar i grupp. Vi kommer att flytta fokus från att utbilda spelare till ledare.
Samtidigt tar beslutet bort ett tävlingsmoment och därmed även en möjlig drivkraft. Claes Ohlsson sympatiserar med tanken på ett tabellöst fotbollsspel innan 13-årsåldern. Däremot ställer han sig mer frågande till ett förbud i cupspel där Eskilsminne är en gigant genom Eskilscupen.
– Det är en annan sak och där hamnar beslutet lite snett, säger Claes Ohlsson.
I beslutet finns en möjlighet till dispens för turneringsarrangörer. Hur den dispensen ska se ut är det nu upp till förbundsstyrelsen att utreda. Motståndarna har uttryckt en oro för att turneringarna ska locka mindre deltagare.
Eskilscupen är uppbyggd med A, B, C och D-slutspel så att alla lag får fem matcher vardera.
– Om man hittar ett upplägg som Eskilscupen med flera slutspel och fler matcher så hade det kunnat vara ett sätt att få dispens. Jag tycker personligen att man hade kunnat tillåta den typen av upplägg.

Förbundets beslut

Representantskapet 20 15 fattade följande beslut:
Att införa ett förbud mot att kora segrare i all tävlingsverksamhet för barn till och med 12 år (såväl vad avser föreningsarrangerade cuper som SDF-tävlingar).
Att det ska finnas en möjlighet att bevilja undantag när det föreligger särskilda skäl, som exempelvis ett större internationellt deltagande i cuptävlingar.
Att bestämmelsen ska träda i kraft den 1 januari 2017.
Gå till toppen