Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Sjöströms prestigeseger gav guld

Louise Hansson

Sarah Sjöström är i guldform.Bild: Marcus Ericsson/TT
Det är bara guld som glimmar för Sarah Sjöström just nu.
Bragdguldet i tisdags följdes av fjärilsguldet i torsdags och så den imponerande vinsten på 100 meter fritt — simningens kanske mest prestigefyllda distans — på fredagskvällen.
Före favoriten Ranomi Kromowidjojo, OS-guldmedaljör 2012 på både 50 och 100 meter fritt, som i semifinalen i torsdags såg ut att ha kopplat ett fast grepp om guldet.
Men i finalen fräste Sjöström fram på 51,37 — 13 hundradelar över sitt personliga rekord — och besegrade Kromowidjojo med 22 hundradelar.
En vinst med wow-känsla.
Sarah Sjöström brukar ofta prata om att hon överraskar sig själv.
Det var inget undantag efter det som efter fredagsfys blev fredagsmys i Wingate Institute utanför Netanya.
— Det var väldigt överraskande. Ni såg minen på mig när jag kom i mål. Jag kollade på resultattavlan flera gånger innan jag insåg att jag var först, sade hon.
— Jag är väldigt överraskad att jag kunde förbättra min tid så mycket från i går, för jag var helt slut när jag simmade på 52,0.
Nu har hon satt två av sina tuffaste konkurrenter i OS, Kromowidjojo (frisim) och Jeanette Ottesen (fjäril) på plats, två dagar i rad.
Kortbane-EM är långt ifrån det mest prestigefyllda mästerskapet, men med bara åtta månader till OS är varenda seger över en giftig konkurrent mumma för Sjöström som är Sveriges största guldhopp i Rio de Janeiro.
— Det är alltid bra att ligga längst upp, att vinna guld. Det är ett budskap, att "jag är här, jag är i form och jag tävlar bra", sade hennes tränare Carl Jenner.
Det är i Rio 22-åringen ska ta den enda titel hon saknar. Helst på specialdistansen 100 meter fjäril, men hon tillhör favoriterna även på 50, 100 och 200 meter fritt.
Taktiken i loppet för Sjöström, känd för sina starka avslutningar, var att hänga på Kromowidjojo den första halvan av loppet. Det lyckades också till pricka — ja, lite bättre än så. Sjöström ledde redan där med sju hundradelar.
— Jag har jobbat mycket med det. Jag vet att jag är snabb på slutet, då blir det att man avvaktar lite för mycket i bland. Vi har jobbat på att försöka våga på träningen, kanske överdriva farten lite första längden för att träna på att våga, sade hon.
Sjöströms utveckling fortsätter att gå spikrakt uppåt och numera vinner hon ofta de täta loppen. En skön känsla då det inte alltid varit så.
— Det får jämna ut sig nu, jag har ju tagit väldigt många fjärdeplatser förut. Det gäller att ha marginalerna på rätt sida.
Så sant.
Gå till toppen