Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Skål för en blivande jubilar

De ville göra något tillsammans, men som samtidigt visar varje keramikers stil.

För ungefär ett år sedan föddes tanken på att skapa jubileumsskålar till Ängelholms 500-årsfirande nästa år.
– Vi har ju känt varandra tidigare. Men det var i början av 2015 som vi träffades för första gången för att diskutera hur vi skulle kunna göra något eget i samband med att Ängelholm fyller 500 år, säger Pyttan Åberg.
Tillsammans med Kerstin Åberg, Sofia Nilsson och Gunnar Stenström har man jobbat fram de fyra nya skålarna som nu säljs i en låda som heter "Skål för Ängelholm 500 år".
– Tidigt bestämde vi att man fick använda 300 gram lera till varje skål. Sedan fick var och en sätta sin profil på dem, och att de är så olika gör det ännu roligare, säger Sofia Nilsson.
Det har varit mycket jobb innan man kom fram till resultatet.
– Vi har hunnit med flera gemensamma frukostar och middagar på vägen till den här lådan. Många gånger jobbar man själv. Därför har det varit roligt att samarbeta och att hjälpa och inspirera varandra, säger Gunnar Stenström.
Pyttan Åberg ger ett exempel på att samarbetet har varit viktigt.
– Min ugn gick sönder och då kunde jag använda mig av Gunnars, vilket var till stor hjälp för mig, säger hon.
De fyra keramikerna vill också knyta an till starka yrkestraditionen och historien.
– Leran finns här i jorden. Yrket har funnits i många hundra år. Det finns så mycket kunnande, säger Kerstin Åberg.
– När jag öppnade min verkstad på 1990-talet gick jag till Stadsbiblioteket och frågade om de hade böcker och annan information om keramikens historia i Ängelholm. Jag fick en stor hög av böcker, så visst är det väl dokumenterat Därför känns det så bra att vi kan göra det till ängelholmarna när kommunen firar 500 år. Detta är också ett sätt att föra det här vidare, säger Kerstin Åberg.
Hon har gjort sin skål på ett äldre sätt än vad kollegorna har gjort.
–  Jag kallar min nya skål för knäskålen eftersom jag format den efter mitt ena knä, säger hon och skrattar.
Imorgon, lördag, mellan klockan 14 och 17 är det lådsläpp på Åbergs krukmakeri.
– De här skålarna kommer säljas tillsammans i lådan. Hur många lådor vi kommer att göra vet vi inte just mu. Efter lådsläppet kommer lådorna att finnas till försäljning hos var och en av oss, säger Sofia Nilsson.
De fyra konstnärerna kommer säkert att fortsätta ha kontakt och kanske även jobba tillsammans.
– Vi har inget konkret projekt just nu, men det blir säkert något nytt i framtiden. Det här har varit så roligt så det vill vi göra om. Men nu ska vi först se hur lådsläppet går, säger Gunnar Stenström.

Pottemakarnablev utkastade

Nu heter det krukmakare. På 1700-talet kallades man pottemakare. Då fanns det så många i lilla Ängelholm att skrået för pottemakare bestämde att vissa av dem skulle kastas ut från staden. De lämnade och slog sig ned i exempelvis Höganäs, Helsingborg och Landskrona.
Gå till toppen