Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Stort nöje på stans standup-klubb

Stilbildande, uthållig och nytänkande. The Tivolis standup-scen har satt Helsingborg på humorkartan. Det är dags för sista gigen innan flytten av ångfärjestationen.

Standup-scenen i Sverige var på väg mot sin topp när nyöppnade The Tivoli drog igång sin standup-klubb 1997. För Hasse Jönsson och Jocke Ohlin, som startade The Tivoli året före, var det självklart att redan från början satsa på humorn som ett av flera bärande ben.
– Tanken har alltid varit att skapa en komplett nöjesarena. Vi ville ju inte kopiera KB utan måste vara bredare, säger Hasse Jönsson.
På tv hade tittarna fått stifta bekantskap med komiker som Lennie Norman, Lasse Lindroth, Claes Malmberg och Babben Larsson i program som "Släng dig i brunnen". Men live-scenen i Skåne var i det närmaste obefintlig.
– Jag vet att jag såg Peter Wahlbeck på Star Club i Springpostgränden. Han stod mitt på dansgolvet och drog sina skämt, säger Martin Svensson.
– Och jag såg honom på Mollberg, minns Hasse Jönsson.
Att en livescen var efterlängtad visade gensvaret från både publik och medier. The Tivolis klippböcker vittnar om spaltmetrar med förhandsartiklar, intervjuer och recensioner på temat standup.
– Det blev supersuccé direkt. Det var knökfullt och jag stod i publiken och tänkte "fy fanken, det där vill jag göra", säger Martin Svensson som därmed hade lagt grunden till sin nya karriär.
Efter att ha kontaktat The Tivoli gjorde han debut med en 20 minuter lång ståuppa som uppvärmning till Janne Bylund.
Ungefär samma väg som Martin Svensson gick Khalid Geire, som vid den här tiden jobbade i disken på The Tivoli. På fritiden spelade han teater i lokalen vägg i vägg och snart fick han chansen att göra en femminuters teatermonolog på standup-scenen.
– När det var min tur gick jag upp på scenen, ställde ifrån mig backen med smutsig disk, drog min monolog, plockade upp diskbacken och klev ner igen. Det var fräckt, säger han.
Khalid Geire och Martin Svensson har genom åren varit tongivande för The Tivolis standup.
– Jag blev lite nördig och hade bra koll. Det gjorde att vi har haft många stora komiker här innan de slog igenom. Som Robin Paulsson. Jag fick tjata på honom för att få honom att ställa upp i tävlingen "Roligast i Skåne" som vi arrangerade. Han var bara 17-18 år och hans mamma och pappa skjutsade honom hit. Han vann, säger Martin Svensson.
Många är historierna om både nykomlingar och gamla komikerrävar som uppträtt här.
Som att en grön Magnus Betnér ringde och bad om att få köra ett gig på The Tivoli - och sedan övernattade på Martin Svenssons soffa. Eller när legendaren Martin Ljung tog taxi från Marina Plaza (han vägrade bo på Grand Hotel) och ända in till klubbens entré.
– Kolla här, säger Martin Svensson och pekar på ett signerat vykort.
– Här har han skrivit sitt skämt om Fingal Olsson, men bytt ut namnet mot Hasse Jönsson, det är så roligt.
Humorkvällarna har varit och ska fortsätta vara en viktig faktor för The Tivolis framgång. Enligt Martin Svensson har klubben varit stilbildande inom genren.
– Vi hittade formen rätt snabbt och var dessutom med och påverkade scenen. Vi var till exempel först med att ha en dedikerad konferencier. Det hade vi flera år innan Norra Brunn i Stockholm.
The Tivoli är högt ansett av komikerna själva. Publiken anses vara väluppfostrad och smart och folk fattar svårigheten med standup. Därför har komiker som just Magnus Betnér vid några tillfällen använt Helsingborg som provpublik när nya shower ska arbetas fram.
Att The Tivoli 2010 valdes till Årets klubb på Malmö Comedy-galan av en jury bestående av komiker gav en extra fjäder i hatten.
– Det var en liten hyllning från komikerna, säger Martin Svensson som samma år korades till Årets konferencier.
Strax efter att The Tivoli kört igång sin standup-klubb dalade intresset för den här typen av humor, i alla fall i tv.
Den ironiska generationen dök upp med nya talanger som Henrik Schyffert och resten av Killinggänget i fronten. 1999 la "Släng dig i brunnen" ner.
– Man såg på standup som man såg på "Stefan & Krister". Det var något som betraktades som dåligt, tråkigt och utan udd, säger Martin Svensson.
– Men live var det fortfarande populärt. Bara en enda gång har vi fått ställa in, det var när Marika Carlsson skulle komma, säger Hasse Jönsson.
Martin Svensson skakar på huvudet. Redan första gången han hörde Marika Carlsson visste han att hon skulle slå igenom.
– I dag turnerar hon med sin egen show, konstaterar han och nämner även nya zeeländske Al Pitcher som ingen kände till när han bokades till The Tivoli.
– Det var nästan tomt i publiken så när som på HD:s Stefan Lindqvist som efteråt hyllade honom i sin recension. I dag vet alla vem Al Pitcher är, säger Martin Svensson.
Men tiderna har förändrats. Många komiker tjänar sina pengar genom långa turnésvängar med stora shower. Johan Glans och David Batra, som i början fick uppträda samma kväll för att bättra på publiksiffrorna, fyller i dag konserthus och arenor på egen hand.
Det gör det svårare för Martin Svensson och gänget att boka till The Tivoli.
– Samtidigt är det roligare nu när det finns så många undergenrer. Det är en markant skillnad mot förr. Det finns många nya stilar och komikerna tänjer på gränserna, säger han.
– Och så är det många fler kvinnor. Det är roligt, säger Hasse Jönsson.
– Stand up är den ärligaste formen för underhållning. Det gör att genren alltid är spännande, säger Khalid Geire.
På The Tivoli har även helt nya humoristiska guldkorn vaskats fram. Som nu 18-årige Carl Stanley som nyligen flyttat till Stockholm för att slå igenom. Martin Svensson skakar på huvudet igen, stolt som bara en far - eller mentor - kan vara.
– Han är verkligen en ultratalang.

Stand up i Helsingborg

ÖPPNADE: Våren 1997.
PÅ PREMIÄREN: Martin Svensson (support) och Janne Bylund.
FLEST GÅNGER PÅ SCEN: Thomas Pettersson och Anna-Lena Bergelin (Brundin).
AKTUELLT: Onsdag 9 december kommer Thomas Järvheden + Khalid Geire. 16 december stänger Anna-Lena Bergelin + Martin Svensson humorscenen innan flytten.
Gå till toppen