Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vi har en skyldighet att stå upp för alla som drabbas av näthatet

Hur mycket ska kvinnliga politiker och journalister stå ut med från män som hatar kvinnor?
Förra riksdagsledamoten Veronica Palm, S, beskriver i Expressen hur hon förföljs med hatiska mejl och inlägg i sociala medier. ”Bilder på erigerade penisar, fotomontage där jag klipps in i porrbilder, beskrivningar av på vilket sätt jag ska våldtas”.
På Twitter kallas hon ”din lilla pissfitta” och hon får uppmaningen ”häng dig jävla slyna”.
Hatet mot framträdande kvinnor är ofta grovt sexistiskt. Och det drabbar många av dem som har en åsikt. Kvinnor ska helt enkelt inte sticka upp, eller vara duktiga.
På HD har vi också kvinnliga journalister som drabbats av grova påhopp. Varenda redaktion i Sverige kan ge exempel på liknande mejl eller kommentarer på nätet.
För att citera vad vår statsminister sa i ett annat sammanhang: ”Det är inte okej”.
Veckans understatement.
Själv är jag uppgiven när det gäller ett antal procent av mänskligheten (manligheten). Det finns inget som biter på dem och det tjänar ingenting till att hata tillbaka.
Jag var med i en diskussion på min Facebooksida om detta i veckan. De som inte är så desillusionerade som jag föreslog att vi skulle jaga nättrollen och hänga ut dem. Ja, kanske. Det är i skydd av anonymitet som kommentarerna görs. Ingen undertecknar ett hatmejl med namn och adress.
Det är lätt att ropa på att skolan ska göra något. Men i de här fallen är det för sent. Och skolans primära uppgift är att ge kunskap till barn och ungdomar, inte att uppfostra dem.
Vi som är föräldrar och mor- och farföräldrar har ansvar för att ge våra barn och barnbarn normer och en anständig värdegrund. Vi har också skyldighet att stå upp för alla dem som drabbas av näthatet. Det är det minsta civilkurage vi kan begära av varandra.
Veronica Palm berättar i Expressen hur hon hanterar hatet och hoten. ”Efter att länge ensam ha burit på allt detta hat och alla övergrepp så har jag nu lärt mig att sättet att härda ut är att prata om det, att dela detta med andra systrar. Och dessutom har jag ett ansvar att synliggöra”.
Det räcker inte att dela det med medsystrarna. Vi män måste visa större solidaritet med de utsatta kvinnorna. Det är vi män som i våra kotterier och kompisgäng måste påverka varandra. Kanske kan det bita på någon enstaka förvirrad själ.
Det vore också bra om manliga förebilder, exempelvis actionhjältar och idrottsmän med machoimage, någon gång tog ställning i de här frågorna. Inte bara en ”stolle” som jag, vilket är det epitet jag får stå ut med på nätet. Jag slipper i alla fall de sexualiserade kommentarerna.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen