Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Spadtag för nya vårdbyggnaden

Vacker arkitektur var temat i talen när startskottet gick för bygget av nya huset på lasarettsområdet.

Nu börjar uppförandet av den nya vårdbyggnaden på Helsingborgs lasarettsområde. På måndagen togs det första spadtaget på gamla parkeringsplatsen intill Södra Stenbocksgatan.
– En vacker stad som Helsingborg ska ha ett vackert sjukhus, sa regionstyrelsens ordförande, Henrik Fritzon (S).
Hans partikamrat, Yvonne Augustin, som är ordförande i sjukvårdsnämnd Sund hade HD:s läsartävling i tankarna i sitt tal.
– Helsingborgarna är ju inte så förtjusta i lasarettet som blivit utsett till stans fulaste hus. Men nu kan det bara bli bättre, sa hon.
Den nya byggnaden, som ska stå klar 2019, utförs som fyra sammanhängande kuber. För en och en halv månad sen kunde HD berätta att den dock inte blir fyra, utan tre våningar hög. Detta sedan kostnaderna ökat med en halv miljard och stigit till totalt 4,8 miljarder.
Därmed kommer inte vissa delar av vuxenpsykiatrin att flytta till nya byggnaden som planerat, utan blir kvar på Pålsjöområdet.
Men en delvis samlad psykiatri är fortfarande en av fördelarna med det nya huset. Det tog Björn Zackrisson, förvaltningschef för Skånevård Sund, upp i sitt tal.
– De fyra grundpelarna är dels att här ska bli mest enkelrum, dels att vi bygger ny operationsavdelning. Här samlas också en stor del av psykiatrins verksamhet och vi får en ny neonatalavdelning.
På neonatal ska det, som HD tidigare skrivit, också främst bli enkelrum.
– Det är nog vad jag är mest glad över, att det blir ny neonatal med egna rum för mamma och barn, tycker Yvonne Augustin.
Hon greppade en av de fem guldfärgade spadarna som var uppställda för ceremonin. Henrik Fritzon, Björn Zackrisson, chefen för Regionservice Helena Skjeld och Peab:s vd Jesper Göransson var också med och tog första spadtaget.
Ramlösa brunnssextett spelade marschmusik och fanfar och därmed var bygget startat.
Någonstans i nya vårdbyggnaden ska en tidskapsel muras in. Det är en förseglad stålbox med en samling föremål från dagens sjukvård.
Kanske påträffas den om hundra år och då kommer framtidens helsingborgare att hitta näringsdryck, en kateter, en benmärgsprovare och ett rektoskop bland annat.
Också veckans sjukhusmatsedel packades ned i tidskapseln. Den nya byggnaden kommer också att inrymma ett nytt produktionskök.

Nya byggnaden

Beräknas vara klar i slutet av 2019.
Byggs som fyra sammanhängande kuber.
Blir tre våningar hög.
Ytan blir 36000 kvadratmeter.
Beräknad totalkostnad: 4,8 miljarder kronor.
Gå till toppen