Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Kyrkan tar övertäckt Jesus med ro

Reaktionerna på att en 70 år gamla Jesusbild ska täckas över är både många och upprörda.

Att Jesusskylten på tidigare Gustav Adolfs församlingshem ska täckas med en skylt oroar inte församlingsherde Björn Kjellström.
– Jag tycker inte att det är så dramatiskt. Det finns en samsyn mellan oss och Helsingborgs stad här. Det är ett vackert konstverk och det har varit en kristen närvaro i huset, men när man säljer en fastighet så övergår ansvaret till den som köpt den, säger församlingsherde Björn Kjellström.
Läs också Locket på för Jesusbild
På Helsingborgs stad är man förvånad över att reaktionerna på att täcka Jesusbilden med en skylt blev så hätska. I vår flyttar flera studentorganisationer in i huset.
– Det var inte meningen att någon skulle bli upprörd. Vi täcker över Jesusbilden på ett sätt så att man kan återställa byggnaden om man vill. Vi gör det här av respekt för vår nya hyresgäst som vill ha en ickereligiös lokal och av respekt för Svenska kyrkan när det nu ska bli annan verksamhet i huset, säger Mattias Hennius, pressansvarig i Helsingborgs stad.
Kommentarer som ”Man häpnar över kryperiet” och ”Har talibanerna kommit till stan?” fyller insändarsidan och kommentarsfält på nätet. De flesta var negativa.
– Det här har givetvis ingenting att göra med vilken religion det handlar om. Vi har gjort det här i samråd med Svenska Kyrkan som också tycker att lösningen bra, säger Mattias Hennius.
I vår täcks bilden med en skylt på huset, sedan studenterna haft en namnomröstning. Ordförande på studentföreningen Stampus har inte personligen fått några reaktioner, men har följt debatten på hd.se.
– Som jag tolkar reaktionerna blandar folk ihop föreningarna med individ och samhälle. Huvudpoängen är att vi som föreningar ska vara religiöst och politiskt obundna. Våra medlemmar har ju religionsfrihet som individer. Det är inte samhället som ska anpassas utan huset, säger Andreas Christensson som är ordförande på studentföreningen Stampus.
Gå till toppen