Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Helsingborg vill skicka hjälp till Rumänien

Senast den 31 mars blir det stopp för Helsingborgs stads lösning att låta EU-migranter att bo på Stenbrogården. Istället vill stadens politiker hjälpa Rumänien på plats.

Bild: Sven-Erik Svensson
Den 31 mars måste EU-migranterna lämna Stenbrogårdens camping. Staden slutar då att subventionera deras boende.
– Vi är övertygade om att lösningen för dessa människors enorma fattigdom inte är att tigga och bo på subventionerade campingplatser, säger Peter Danielsson (M), ledare för stadens blågröna styre.
Läs också Staden stänger Stenbrogårdens camping för EU-migranter
Ola Möller, kommunalråd för oppositionspartiet Socialdemokraterna, talar i liknande termer.
– Det är bättre att fokusera på hur vi kan hjälpa dem i deras hemländer. De styrande säger att Helsingborg ska vara i framkant i alla möjliga områden. Då ska vi vara i spets även i att hjälpa utsatta människor, säger han.
Och det handlar om att aktivt skicka stöd till i första hand Rumänien.
– De styrande i Helsingborg har varit senfärdiga. Vi kunde ha agerat redan i september, Men det är glädjande att de inser att vi hade rätt från första början, säger Ola Möller.
Läs också Hon åker snart hem
Både han och Peter Danielsson hänvisar till att Sverige i somras skrev på ett samarbetsavtal med Rumänien. Där är siktet inställt på välfärdsutveckling, barn rättigheter och jämställdhet. Och målet är att färre ska tvingas till Sverige för att tigga.
– Vi är beredda att vara med. Helsingborg vill gärna dra ett strå till stacken, säger Peter Danielsson.
HD väckte tidigare i år frågan om inte Helsingborg kunde skaffa en vänort i Rumänien. Detta har diskuterat på högsta politiska nivå.
– Vi vill gå mer rakt på än ett vänortssamarbete. Vi kan exempelvis skänka utrustningar och att skicka folk som hjälper till med utbildningsinsatser, säger Peter Danielsson.
Ola Möller vill inte peka ut exakt vad han tror Helsingborgs stad kan bidra med.
– Vi måste utgå från vad de behöver. Stadens experter får han en dialog med deras. Men Sverige är expert på välfärd och kan säkert ge stöd både till medborgarna och den offentliga sektorn, säger han.
Ola Möller ser också möjligheter för staden att hjälpa organisationer i Helsingborg att hitta rätt samarbetspartner i Rumänien.
Hur snabbt kan det gå från ord till handling?
– Så snabbt som möjligt. Det är beklagligt att vi har tappat hösten, säger Ola Möller.
Gå till toppen