Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Staden stänger Stenbrogårdens camping för EU-migranter

Peter Danielsson (M): ”Vi sa redan från dag ett att det var en tillfällig lösning”.

Om drygt tre månader tar kommunen sin hand från att hjälpa de tiggande EU-migranterna med bostad.
De fem partierna i stadens blågröna styre står bakom förslaget att sätta stopp för den subventionerade campingen på Stenbrogården. Beslutet klubbas i kommunstyrelsen den 13 januari.
– Vi sa redan från dag ett att det var en tillfällig lösning. Det är inte försvarbart att permanent driva camping för en viss grupp, säger Peter Danielsson (M), de blågrönas ledare.
Var ska de tiggande EU-migranterna ta vägen från den 1 april?
Peter Danielsson refererar till den nationella samordnaren Martin Valfridssons besök i Helsingborg.
– Han var skeptisk till campinglösningen. Och hans erfarenhet var att EU-migranter i andra kommuner brukade hitta andra legala lösningar. Som att några går samman och hyr en campingstuga, säger Peter Danielsson.
Annika Román, kommunalråd för Miljöpartiet i det blågröna styret, svarar på samma fråga:
– Staden har ingen skyldighet att ordna boende, men det finns andra aktörer och ideella organisationer som kan ordna tak över huvudet. Det finns också möjlighet för dem att bo på camping eller vandrarhem.
Tänker du ta något initiativ till lösning?
– Det vet jag inte. Men vi kommer att ha fortsatt kommunikation med EU-migranterna. Vi ska ta tillvara de goda erfarenheterna staden fått. Vi har byggt upp ett förtroende och lärt känna varandra, säger Annika Román.
Även Peter Danielsson talar om att staden ska fortsätta att samarbeta med frivilliga organisation kring EU-migranterna.
– Vi har också nätverk som vi kan aktivera när det blir kallt eller storm och då sätta in akuta boendelösningar. Där har vi ett ansvar. Vi har däremot inget långsiktigt boendeansvar. Därför avvecklar vi campingen, säger han.
Lösningen med Stenbrogården kom till i våras. Detta på grund av problemen med att EU-migranterna olagligen bosatt sig i stadens parker.
– Vi ville lösa en situation som blivit allt mer akut. Det var bränder i flera läger. Och massor av klagomål från helsingborgare om nedskräpning, säger Peter Danielsson.
Vad gör ni om EU-migranter slår läger i grönområden när de tvingas lämna Stenbrogården?
Peter Danielsson betonar att nolltoleransen gäller även framöver.
Annika Román säger:
– Staden får informera på ett vänligt sätt att det inte är legalt. Det är inte av grymhet utan av omsorg som de inte ska bo i parker. De är väldigt oskyddade där.
Peter Danielsson har i den nationella debatten fört fram att kommunen bör få rätt att förbjuda tiggeri på vissa ställen.
– Om tiggeriet blir störande i den bemärkelse att de går på människor aktivt. Men så har det inte varit i Helsingborg.
Så i detta sammanhang tänker han inte agera.
– Vi gör inget annat än att stänga campingen.
Annika Román säger först:
– Jag vill understryka att Miljöpartiet har varit en garant för att kunna ha kontraktet på Stenbrogården så länge som möjligt.
Har andra blågröna partier velat stänga tidigare?
Här vecklar Annika Román in sig i olika svar innan hon till slut kommer fram till:
– Nej. Jag vill säga att det har varit en diskussion för och emot när vi ska stänga, 1 januari har varit uppe som ett alternativ. Vi har drivit en konsekvent linje. Jag är väldigt glad att vi nådde så långt.
Hon säger att 31 mars är ett bra datum.
– Då är det påsk och EU-migranterna ska ändå åka hem. Nu är det drygt tre månader dit. Då har de möjlighet att planera sina liv och hitta andra lösningar om de kommer hit igen. Och det viktiga är att inte slänga ut folk mitt i vintern. Det vore grymt, anser Annika Román.
Men Socialdemokraterna hade redan velat att campingen var stängd.
– Beslutet borde ha fattas tidigare. Den lösningen har spelat ut sin roll. Vi kan inte ha ett enskilt projekt för speciellt utvalda, säger Ola Möller (S), kommunalråd för det största oppositionspartiet.
Han utvecklar sitt resonemang:
– Campingen var en bra lösning för att hantera de illegala bosättningarna i parkerna. Men när det var löst skulle Stenbrogården ha stängt.
Till skillnad från Annika Román vill Ola Möller i detta läge att campingen stängs vid jultid.
– Det är mer humant att stänga nu innan vintern tagit grepp om landet. Och att hjälpa dem hem så att de kan vara med sina familjer i jul, säger Ola Möller.
Nu blir det den siste mars.
Från april ska dessutom företaget som driver campingen göra en större ombyggnad av Stenbrogården. Detta för att omvandla den till en modern camping för husbilar.
EU-migranternas flytt till Stenbrogården skedde i slutet av april i år. De cirka 50 personerna fick nya tält, sovsäckar och liggunderlag av Svenska kyrkan och hjälp med flyttning och tolk av Helsingborgs stad.
De boende betalar en avgift på 10 kronor per person och dygn. På campingen finns toaletter, duschar, kök och soptömning.
Kostnaderna för staden under de första fem månaderna har varit 40 000-50 000 kronor per månad.
Gå till toppen