Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kreativiteten i fokus för nystartade Formskapet

Det sjuder av skapandelust i de nordvästskånska stugorna. Nybildade Formskapet vill erbjuda ett levande forum där kreativa kan mötas, inspireras och ha roligt tillsammans. På lördag bjuder de in till basar med formgivare från hela Öresundsregionen.

Det började på Instagram, det sociala medium där man delar bilder med varandra. Johanna Gartmyr som är formgivare och illustratör med ett instagramkonto med närmare 9 000 följare och formgivaren Annika Göth Nilsson som tidigare drev webbshopen Andfair började följa varandra.
Det visade sig snart att de bodde i princip grannar i Helsingborg.
–  Annika köpte en av mina illustrationer och i stället för att skicka den med posten kom hon hem till mig och hämtade. Eftersom vi följt varandra rätt så länge kändes det som vi redan kände varandra, säger Johanna Gartmyr.
Med bara goda erfarenheter av en peppande och fin gemenskap på Instagram föddes tanken på att bilda ett liknande forum fast i verkliga livet.
– Vi har själva länge saknat ett kreativt forum här i Helsingborg där man kan mötas och utvecklas i. Det är här vi bor så det är här vi vill få utlopp för det, säger Annika Göth Nilsson.
Tillsammans med Johanna Gartmyr och hennes lillasyster Lisa Wikstrand, som är fotograf med eget företag, bestämde de sig för att bilda Formskapet.
Värdeorden de jobbar efter är inspiration, form och möten. Även gemenskap, grannskap, vänskap och systerskap är viktiga ledord.
– Det är ingen klubb för inbördes beundran där man måste ha vassa armbågar. Det här ska vara ett snällt nätverk där vi kan peppa, stärka och vara kreativa tillsammans, säger Lisa Wikstrand.
Nyfikenheten hos nordvästskånska kreatörer har varit stor och på lördag bjuder Formskapet in till en designbasar där ett 25-tal formgivare och småföretagare får visa upp sig.
Bredden mellan produkterna är stor.
– Vi har bjudit in hårt arbetande formgivare och kreatörer inte bara från nordvästra Skåne utan även från Malmö och Köpenhamn. Här kommer att finnas inredningsdetaljer, illustrationer, kläder, smycken, blommor och mycket mer. Man kan få mycket inspiration bara av att komma hit och titta, säger Annika Göth Nilsson.
– Vi vill att folk ska känna värmen och dela glädjen och inspirationen vi känner. Man kan bara komma hit och hänga lite. Och kanske äta en lunch. Hotellet öppnar sin lunchservering den här dagen, säger Johanna Gartmyr.
Förutom basaren hoppas Formskapet framöver kunna arrangera workshoppar, inspirationsdagar och föreläsningar.
– Vi vill visa att det finns en bredd i det småskaliga, säger Annika Göth Nilsson.
På basaren kan man köpa sticklingar av den populära retroväxten palettblad som tack vare Johanna Gartmyrs Instagramkonto har spritt sig över hela landet.
– Jag har tagit en massa sticklingar som man får köpa. Man får lägga valfri summa och alla pengar som kommer in skänker vi till Musikhjälpens insamling.

Formskapet

Vad? Designbazaar med lokala kreatörer på lördag 12 december klockan 11–16.
Medverkande i urval: Skumpa och Spaljé, Camp Cirrus, Mom of Sweden, Lite Kalabalik, Caia of Sweden, Carina Björk, Atom 47, Aeroteket, Lena Evertsson, Jollygoodfellow, FiaEila, Jessica Scott, Inga-Lena Bengtsson, Kajsas kondis, Lilly & I, Pura of Sweden, Videnvild, R by Rebecca, Nika communication.
Var i Helsingborg? Radisson blu metropol hotel på Carl Krooks gata 16.
Var på Instagram? @formskapet @aprillaprilljohanna @andfairinspiration @fruwikstrand
Gå till toppen