Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ni kvinnor därute, ser ni en tafatt man i sina bästa år, hjälp honom!

Ingenstans märks klass- och könsskillnader så mycket som på bussarna i Helsingborg. Det är min högst subjektiva bedömning efter att regelbundet åkt buss i flera år.
När jag åkte med ettan till jobbet i torsdags morse var det en typisk tur. Ett 40-tal passagerare. Många ungdomar. Cirka 90 procent flickor och kvinnor. Jag var den ende mannen 40+ i bussen.
Ni som följer min spalt vet att jag är en bilkramare. Nu är det dags att komma ur garderoben och erkänna att jag även omfamnar bussen. Helsingborg måste ha Sveriges bästa kollektivtrafik. Jag behöver aldrig kolla en tidtabell, jag bara går ut till hållplatsen och inom någon minut kommer det en buss som tar mig till stan, vilket i och för sig kan bero på att jag bor nära en hållplats som trafikeras av både stads- och landsortslinjer. Förhållandevis billigt är det också, i alla fall i relation till andra städer som jag brukar åka kollektivt i.
Vad ska Skånetrafiken göra för att få fler gubbar i min ålder att ta bussen? Höja bensinpriset? Nja, inte om bilkramaren i mig får bestämma. Några kronor hit eller dit har ingen betydelse för mitt bilåkande.
Turtätheten kan jag inte klaga på, inte priset heller.
Återstår bekvämligheten. Bristen på luftkonditionering under den varma årstiden är besvärande, men knappast avgörande för att så många män avstår från att åka buss.
Kanske beror bristen på bussåkande män på att jag inte är ensam om att vara töntigt osäker när nya saker ska prövas. Eftersom det fungerar på olika sätt att åka kollektivt, att köpa biljetter och använda kort, beroende på var du befinner dig i landet, är du lite orolig första gången du närmar dig en betalautomat. Särskilt om det snabbt bildas kö efter dig i rusningstid när du läser instruktionerna. Varför finns det inte en riksstandard för dessa automater?
Samma sak med parkeringsautomaterna. Jag vill särskilt lyfta fram den nya automaten vid korttidsparkeringen på Ängelholms flygplats. Jag och HD:s ekonomichef lyckades formera en kö bakom oss när vi kvart i sju en morgon försökte betala. När vi till slut ringde på hjälp förstod vi av tonfallet i andra änden att vi inte är så normalbegåvade som vi trodde.
Listan på standardiseringsbehov kan göras lång. Kaffeautomater, termosar, bankomater (ska strecket vara upp eller ner?)…
Kanske är det så enkelt att vi äldre män har en inre osäkerhet som gör att vi är rädda för att göra bort oss. Synd i så fall, för det är rätt praktiskt att åka buss. Och ni kvinnor därute, ser ni en tafatt man i sina bästa år, hjälp honom!

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen