Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Båstad

Välkommen till nya stationen

Klass fyra från Förslövsskolan spelade en huvudroll vid stationsfesten.

Klass fyra från Förslövsskolan spelade en huvudroll vid stationsfesten. Eleverna sjöng julsång, och tre stycken fick intervjua Lisa Rönnberg, chef för avdelningen för samhällsbyggnad.
"Varför fick inte Förslöv ett riktigt stationshus som Båstad fick?" var en av elevernas frågor.
– I dag när man bygger stationer så bygger man ofta vindskydd vid spåren istället, berättade Lisa Rönnberg. Det har ofta med att göra att man ofta inte har så många resenärer att man har råd.
"Hur lång tid kommer det ta innan så många som ni hoppas på åker i tunneln" var en annan av elevernas kluriga frågor.
– Jag tror det dröjer lite, och man har ju byggt för att det ska hålla länge och kunna gå många tåg. Tio eller femton år kanske, gissade Lisa Rönnberg.
Hon berättade också att kommunen hoppas kunna ta över byggnaden som Trafikverket använt under tunnelbygget, och att den ska kunna ge mer skydd till resenärer vid stationen.
NST fick ett eget snack med de tre frågeställarna.
Har ni åkt i tunneln än?
– Jag har. Det gick jättesnabbt och kändes jätteoverkligt, det var på kvällen så det var mörkt, berättar Tilde Wulf.
Kommer ni åka mycket tror ni?
– Jag vill göra utflykt om några veckor, så att det har testats så att det inte händer något, säger Lova Auraldsson, som också passade på att fråga Båstads egen projektledare för tunnelinvigningen Brita Jensen hur säker den är egentligen.
– Räddningstjänsten har övat mycket inne i tunneln, lugnade hon.
Vad tycker ni om stationen?
– Jättefin med färgerna, säger Lova Auraldsson.
Eleverna passade också på att be kommunen om mer cykelväg, för dem som inte bor i byn. Något som samhällsbyggnadschefen höll med om att det behövs.
– Tillsammans med Trafikverket hoppas vi kunna bygga cykelväg, sa Lisa Rönnberg.
Efter frågestunden avtäckte fler elever från Förslövsskolan statyn Välkommen, en systerstaty till den som står vid stationen i Båstad.
I publiken stod Frida Giselsson, som just flyttat till kommunen - delvis på grund av stationen.
– Det var en av anledningarna till att vi valde att titta på hus här. Stationen innebär att jag kan pendla till mitt jobb på sjukhuset i Helsingborg. Och så öppnar det för att kunna jobba i Halmstad i framtiden.
Gå till toppen