Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Årets bästa böcker – 14 recensenter väljer

Jenny Högström

Kristofer Folkhammar
Magisterlekarna
På Läroverket är Magistern suverän, han har full kontroll såväl över sin uppenbarelse som över klassen som över de nogsamt regisserade lekar med utvalda elever som utövas i det fördolda. Tills en störning inträffar.
Den här romanen utspelar sig i ett helt igenom homoerotiskt universum, med karaktärer som Bambipojkarna och Hyenorna. Med collegefilmer och James St James som förebilder har Kristofer Folkhammar skrivit vad som kallas för en "sodomitisk melodram". Den är både underbar, fasansfull och sexig. Och stilistiskt mycket driven.
Anne Carson
Röd doc>
I denna märkliga och hypnotiska uppföljare till "Röd självbiografi" möts de före detta älskarna Geryon och Herakles på nytt, som lätt stukade medelålders karaktärer.
Den röda boskapshjorden, en flippad kör, posttraumatisk stress, och alla vägar som bär mot en döende moder. I denna drömska roadmovie på vers lyckas kanadensiska Anne Carson i Mara Lees fina översättning förena det antika temat med en omedelbarhet som gör läsningen av henne lika akut som drabbande.
Michel Houellebecq
Underkastelse
Att läsa Houellebecq kan vara lika kusligt som underhållande. Så är onekligen fallet med den senaste romanen, om ett Frankrike i en nära framtid, härjat av högerextrema attacker och där Det muslimska brödraskapet vinner presidentvalet efter en blocköverskridande överenskommelse.
Att denna dystopi utkom samma dag som attacken mot Charlie Hebdo gör inte saker och ting mindre känsliga. Voilà en Houellebecq på bästa berättarhumör som vrider och vänder på några av samtidens ödesfrågor.
Evelyn Waugh
Åter till Brideshead. En förlorad värld

Tv-serien från 1982 må vara fulländad, men Hans-Jacob Nilssons nyöversättning av denna moderna klassiker kan faktiskt rädda vintern. Det är en roman om konst, om livsnjutande, religion och inte minst om makt, genomsyrad av frosseri, såväl vad gäller mat och vin som rent stilistiskt. Och förutom att precis varenda mening är underbar, är den passionerade och erotiskt laddade vänskap som drabbar Sebastian Flyte och Charles Ryder, och som utgör den första tredjedelen, dess verkligt stora behållning.
 

Johan Malmberg

Philip Roth
Genesis, Albert Bonniers Förlag
Det är förstås i Newark han sätter punkt, Philip Roth. Med en knivskarpt skildrad interiör från polioepidemins sommar 1944 där fritidsledaren Bucky Cantors kamp för barnen blir till en existentiell envig med de odds Gud ger alla och envar på handen. Det finns biblisk ödesmättnad i den kamp som Roth ger namnet "Nemesis" – inte minst eftersom den lär vara hans sista roman och klingar ut till en sorts slutord över ett av de allra största amerikanska författarskapen.
Karolina Ramqvist
Den vita staden, Norstedts
Efter gangsterlivet i "Flickvännen" står nu Karin där i "Den vita stadens" inledning med en unge på armen, vräkt från lyxkåken och utslängd i förorten. Hon som var en gangstertrofé förvandlas här till en egen varelse, väldigt bokstavligt till en egen kropp full av kroppsvätskor som kräver sin plats på sidorna. Karolina Ramqvist porträtterar henne korthugget, stramt med en fjär röst liksom inifrån en bubbla som försöker göra sig hörd. Och när hon väl gjort sig hörd går det inte att sluta tänka på vem hon är.
Alexander Mahmoud
Mellan rummen, Atlas
I alla vittnesbörder från det nya landet Sverige är Alexander Mahmouds reportage i Re:Public från i fjol det som fäst starkast. Nu har resan hem till uppväxtens lilla småländska håla Grimslöv byggts ut till en årsdagbok där frågor om stad och land och vardagsrasism och familjeband mynnar ut i Alexanders kärlek till papperslösa Shirin. Stilen är stapplande, famlande och öppen som i en dagbok så osminkad som vore den inte tänkt för omvärldens ögon. Och sista meningen... sista meningen är ohygglig att läsa. Den lever långt efter onådens 2015.
Svetlana Aleksijevitj
De sista vittnena, Ersatz
"Å Vera! Han var sexton år... sexton... nyss fyllda. Jag och mamma såg på när de blev skjutna... Det var förbjudet att vända sig bort eller hålla för ögonen." I vittneslitteraturens 2015 fick genrens största, Svetlana Aleksijevitj, Nobelpriset och gav ut nästa monumentala kanon av röster, "De sista vittnena". Vera Zjdan är ett av hundra ryska barn som här minns sitt världskrig med förfärande detaljrikedom ett liv senare.
 

Peter Fällmar Andersson

Mattias Gardell
Raskrigaren
Mattias Gardell har verktygen som behövs för att plocka isär Peter Mangs. Han spårar rötterna till varje förvriden tanke, varje ideologisk villfarelse. Här får vi – slutligen – den fullständiga bilden av en svensk terrorist präglad av övermänniskoideal och nazism, inspirerad av en samtid med nationalism och hatsajter och uppmuntrad av pappa Rudolf och de enda två vännerna – alla rasister. Gardell visar också hur Sverige vände bort blicken, hur Mangs offer osynliggjordes. Läs.
Mohamedou Ould Slahi
Guantánamo – en dagbok. Sammanställd av Larry Siems.
Det är snart 14 år sedan Mohamedou Ould Slahi körde från sitt hem till polisstationen. De hade bett honom svara på några frågor. Slahi har fortfarande inte fått veta vad han anklagas för. Hans fascinerande dagbok från Guantánamo kommer med 2600 maskningar. Detta är vad den amerikanska staten tillåter oss att se. Vad vi ser är en absurd värld som kläs av med en lakonisk blick. Slahi vänder frågorna mot sina torterare: ni säger alltså att ni inte är så här, egentligen?
Katja Petrowskaja
Esther Kanske
Katja Petrowska skriver tragedi för tragedi sin familjs historia under en resa mellan nu och då, öst och väst, google och ghettot. Hon står vid Babij Jar, ravinen där Kievs judiska befolkning utplånades 1941, stirrar på en minnesskylt skriven på jiddisch och frågar sig: finns det någon kvar här som kan läsa den? Går det att leva utan att veta något om de som kom före? När blir det självdestruktivt att leva i sin familjehistoria? Katja Petrowskaja ställer oförglömligt omöjliga frågor.
Katarina Despotović och Catharina Thörn
Den urbana fronten - en dokumentation av makten över staden
I vems intresse drivs omvandlingen av våra städer? Vilka "förlorare" förväntas försvinna när en stadsdel ska genomgå en "vitalisering"? Catharina Thörn, lektor i kulturvetenskap vid Göteborgs universitet, och Katarina Despotović, fotograf, följde i fem år exploateringen av stadsdelen Kvillebäcken på Hisingen i Göteborg. Det som sker i "Den urbana fronten" sker över hela Sverige. Årets julklapp för kommunpolitiker.
 

Crister Enander

Ernst Brunner
Där går han 1-3
Denna självbiografi i romanform är angelägen. Det är ett självporträtt med själsstark kraftfullhet, en nervvibrerande känslighet. Och en av årets mest hänryckande skildringar. Den tränger med sällsynt obönhörlighet in i medvetandet. Den lever. Den bråkar. Den kräver och krånglar. Och den sjunger och svider och jublar och gråter och fortlever. Brunner förblir sig själv och sitt språk troget. Ur den hållningen, att han litar på och behärskar sitt språk på ett virtuost sätt, stammar dess livfulla litterära äkthet.
Anna Jörgensdotter
Drömmen om Ester
Skickligt varvas drömska associativa avsnitt med renodlat realistiska skildringar om konstnären Ester Hennings tragiska öde. Jörgensdotter förmår att förmedla förnimmelser genom ett språk med rötterna i den realistiska traditionen. Det är en blandning av detaljrikedom och vaga antydningar som blir så suggestiva att de förmår inge ett hallucinatoriskt intryck. Hon röjer stigar fram till en djupare förståelse av Hennings liv; öppnar hennes inre tankar och föreställningar – ger det liv och tydliga konturer.
Per Wästberg
Mellanblad
Tonen är distinkt. Tankarna många. Orden är nära, mycket nära. Oförställd och utan skyddande rustning skriver han dessa anteckningar. De inre dörrarna står på glänt. Svunna dagar blir tydliga. Känslor väcks åter till liv. Han berättar generöst även om det genanta. Anspråkslöshet, vad som fångas utan uppfordrande gester, kan under rätt betingelser få det skrivna att ta ett kvalitativt språng till klokskap och tankedjup. Boken är berikande, tankeväckande, öppenhjärtig och inte sällan roande.
Katarina Kieri
Vårt värde
Hon tycker inte om att vara tonåring. Hon vill vara äldre. Vuxen och fri. Hon vet inte längre sin plats. Hos Kieri samsas styrka och skörhet sida vid sida och speglar på en och samma gång nyanserat och rått och rakt huvudpersonens föränderlighet, våndor och utveckling. Övertygande demonstrerar Kieri vad som rör sig i denna unga kvinnas inre då hon – i flera avseenden – lever i ett gränsland. Hennes vilsna sökande gestaltas konkret och blir dessutom till en själslig lodning som går djupt.
 
 

Rakel Chukri.

Rakel Chukri

 
Karolina Ramqvist
Den vita staden
 Att skriva uppföljare till hyllade böcker är vanskligt. Men Ramqvist klarar det galant. Huvudpersonen Karin är lika vilsen som i den första romanen, "Flickvännen", och nu har hon till råga på allt en bebis att ta hand om. Hennes gangsterkille John är borta och skulderna växer. Men Karin vägrar att välja rätt väg i livet. Det är härligt irriterande läsning och en obönhörligt fascinerande skildring av den kriminella världens surrealistiska kvinnosyn och familjepolitik.
Jenny Nordberg
De förklädda flickorna i Kabul
 I ett av världens mest kvinnofientliga länder – Afghanistan – har en desperat sedvänja växt fram. Familjer som saknar söner kan klä ut en dotter till en pojke så hon blir en så kallad "bacha posh". Antingen för att dottern ska kunna jobba utanför hemmet och tjäna pengar, eller för att höja familjens status. Nordbergs engagemang glöder genom reportageboken. Hon presenterar de afghanska kvinnorna och flickorna som aktiva subjekt, som försöker hitta ett litet andningshål i ett klaustrofobiskt samhälle.
Jennifer Clement
En bön för de stulna
 Mexiko ligger inte långt efter Afghanistan i brutalitet mot kvinnor. Jennifer Clement har åkt runt i landet och samlat in otaliga vittnesmål för att kunna skriva den här romanen. I en liten by i djungeln tvingas döttrarna göra sig fula för att inte riskera att bli bortrövade. I trädgården finns gropar där de gömmer sig när knarkligorna dyker­ upp för att hitta nya sexslavar. Det är den mest våldsamma roman jag har läst i år. Men också roligaste tack vare kvinnornas mörka humor som är en nödvändig överlevnadsstrategi i helvetet.
Samar Yazbek
Resa in i tomheten – en berättelse från Syrien
 Årets modigaste bok. Författaren Samar Yazbek hotades­ till livet av Assads­ mördarregim och tvingades fly Syrien. Men väl i trygghet i Frankrike kunde hon inte sluta tänka på sina landsmän och återvände för att skildra krigets offer. Det blev en reportagebok om sargade människor som förtvivlat kämpar för frihet. Fienden är de egna ledarna och de utländska jihadisterna som strömmar in. Nödvändig läsning nu när allt färre journalister vågar ta sig in i krigszonen.
 
Niklas Qvarnström.

Niklas Qvarnström

Per Odensten
Människoätarens skugga
 Sublimt och oemotståndligt gåtfullt om mötet mellan fångvaktare och fånge i det fascistiska Italien. Leon är tidigare analfabetisk fåraherde som satts att vakta den beryktade skriftställaren och terroriststämplade uppviglaren Antonio Gramsci (1891–1937). Eller är det hans dubbelgångare? Till romanens höjdpunkter hör när fången svårt misshandlad förlorar sitt språk och den tidigare illitteraten Leon lär honom alfabetet på nytt. Avklätt och mänskligt. En stor roman i litet format.
Gunnar Ekelöf
Samlade dikter
 Ska man bara ha en bok med sig till en öde ö, och förhandlar fram att det är acceptabelt med en tvåbandsutgåva, bör man överväga Gunnar Ekelöfs "Samlade dikter", utgivna av Svenska Akademien. Här finns allt, från ungdomens krossade "bokstävlar" till medelålderns "botten i dig" som är "botten också i andra" och den tidiga ålderdomens "Vägvisare till underjorden". Ekelöfs betydelse för svensk poesi är oomtvistad, likaså den betydelse han kan ha haft eller kan komma att få för sina läsare.
Roberto Bolaño
Telefonsamtal
 Den första av fyra novellsamlingar planerade för utgivning av Tranan, i trogen översättning av Lena E Heyman. Alla som läst "De vilda detektiverna" eller "2666" och vill ha mer, har fjorton noveller på gränsen se fram emot. Gränsen till någonting som kan vara vansinne, död; en allt uppslukande sexualitet eller en lika uppslukande känsla av att livet leker katt och råtta med en undflyende mening i tillvarons skuggigaste vrår. Efter att ha läst Bolaño är man inte riktigt densamma.
Segla i ett såll – Patafysisk antologi
Sammanställd av Claes Hylinger
 Återutgivet standardverk för alla som vill lära känna "de imaginära lösningarnas vetenskap". Och söker klarhet i Patafysiska Kollegiets dunkla hierarkier. Så mycket klarhet bringar volymen i och för sig inte, men väl underhållning på hög och låg nivå och en introduktion till den patafysiska tanken. Texter av Alfred Jarry, Boris Vian, Françoise Rabelais, Lewis Caroll, René Clair och många, många fler. Att kalla volymen en Bibel vore klädsamt vanvördigt. Många skratt och konfunderade stunder utlovas.
 
Marie Pettersson.

Marie Pettersson

Julie Sten-Knudsen
Atlanten växer
 Sten-Knudsens poesi, dess skildring av en uppväxt i Danmark, där "hudfärgade" kritor är legio och puder heter saker som "01 Neutral", gick rakt in i mig. Diktjaget och hennes halvsyster skiljs åt av världshavet och av hudfärgen, och de upplever rasifieringen som ett skärsår rakt igenom familjen. Känslor av skam och skuld, ansvar och utanförskap sveper genom dikterna. Boken tar sin utgångspunkt i två systrars privata relation men expanderar och omfattar snart hela världen. Det är starkt och angeläget.
Aase Berg
Hackers
 Håll i hatten, nu blir det åka av! I sin senaste diktsamling är Aase Berg galnare, argare och mer utspejsad än vanligt. Diktjaget (om man här ens kan tala om ett sådant) rasar mot manssamhället och dess "slappköttade parasiter", utmanar själva dess existens. Direkta, närmast plakatpoetiska attacker varvas med subtila omskrivningar av myter, språkliga ingrepp och konsonantkollisioner. Kaniner, hästar och "självskadesludder" står redo att tillsammans begå myteri mot patriarkatet. Det är roligt, smart och farligt!
Roxane Gay
Bad feminist
 ”Jag är en röra, jag är full av motsägelser”, säger Roxane Gay i sitt briljanta TED-tal från maj i år. Hennes första essäsamling handlar just om alla de motsägelser som livet inrymmer. Som det att lyssna på sexistisk musik och samtidigt kalla sig feminist. Det här är snygga, tankeväckande, självrannsakande och samhällskritiska kulturanalyser om så skilda saker som fat camps, "Hungerspelen" och vardagen som universitetslärare – tillsammans vidgar och problematiserar de ytterligare feminismen som begrepp.
Karolina Ramqvist
Den vita staden
 Ramqvist utforskar med ett precist och hudlöst språk kvinno­positioner som vi sällan läser om – som varken utgår ifrån godhet, ondska eller skönhet. Karin dräller runt i sitt utmätta hus med ett barn vid höften som hon aldrig ville ha, men som hon nu lämnats ensam med. Maskinellt utför hon de sysslor som förväntas av henne, hon vyssjar och ammar och gullar och daltar – men känslan infinner sig sällan. Som karaktär utmanar Karin på ett intressant sätt vår bild av den goda och lyckade människan.
 
Viola Bao
 

Viola Bao

Alejandro Leiva Wenger
Fakta – tre pjäser
En författare försöker skriva en berättelse om en förort han inte känner till. En journalist gör en dokumentär om ett kickersgäng under Lasermannens och Ny Demokratis 1990-tal. En tingsnotarie utreder en barndomsvän han misstänker vara oskyldigt åtalad för brott. Fjorton år efter den kultförklarade debuten "Till vår ära" utkommer Leiva Wenger med en svidande intelligent andrabok som med underfundig humor tematiserar identitet, berättande, makt och sanningsanspråk i tre hjärnvrängande dramer om vår politiska samtid.
Åsa Maria Kraft
Randfenomen
Lekullt och respektlöst gör Åsa Maria Kraft bruk av myter, helgonberättelser och medeltida legender, som i hennes diktvärld görs till stoff och spelpjäser i en uppdiktad poetisk fantasivärld. Den är stundtals ett bestiarium befolkat av enhörningar, drakar, pantrar och modersgudinnor, stundtals en science-fiction-utopi där framtidsvarelser och helgon samsas sida vid sida. Utgångspunkten är legenden om Margareta av Antiokias, som slukas och räddas ur drakens mage. Oförutsägbar dikt, präglad av humor och vision.
Olga Tokarczuk
Jakobsböckerna
Denna drygt tusen­sidiga roman från i fjol blev snabbt en kritiker- och läsarsuccé i hemlandet Polen, där den vann det prestigefulla Nikepriset. En episk roman som följer den judiska rörelsen frankismens uppgång från mitten av 1700-talet, gör bruk av ett gigantiskt persongalleri och ett postmodernt växlande mellan olika berättarformer. I en samtid präglad av historisk glömska och politisk förträngning riktar Tokarczuk med imponerande ambitionsnivå sitt litterära sökarljus mot Europas långa antisemitiska förflutna.
Elise Karlsson
Linjen
Arbetsplatsskildring som på sparsmakad prosa gestaltar förhållandena för den nya arbetssökande klass som tvingas leva under ständigt osäkra anställningsvillkor. Emma hankar sig fram på ett medieföretag och strukturerar sitt liv kring den ständiga rädslan för att bli avskedad. Med subtil humor och blick för samtidsfenomen gestaltar Karlsson kontorshierarkier, företagsretorik­ och vad arbetlinjen gör med våra medvetanden. En hjärtskärande bok om samtida alienation och kärlekslängtan i tjänstemannaprekariatets tid.
 
Gabriella Håkansson.
 

Gabriella Håkansson

Olga Tokarczuk
Jakobsböckerna
Årets tyngsta bok är också årets bästa! Denna prisade tegelsten är en historisk roman, i översättning av Jan-Henrik Swahn, som avhandlar allt mellan himmel och jord. Men framförallt handlar den om en förföljd judisk-messiansk sekt på 1700-talet i Polen. Man jublar oavbrutet över Tokarczuks galet storslagna ambitioner att skriva sitt lands historia utifrån ett encyklopedisk begär att få med allt – och lite till. Jag tänker att den här författaren inte är rädd för någonting. En dag får hon Nobelpris!
Roman Sentjin
Familjen Joltysjev
Isande svart läsning om en vanlig medelklassfamilj som av en slump hamnar snett och tvingas flytta till en sommarstuga i Sibirien. Här har samhällets kollapsat totalt och efter några år har fattigdomen förändrat familjen i grunden. Alkoholism, diabetes och kriminalitet är vardag. Sentjins roman, i Nils Håkanssons översättning, får en att inse att detta faktiskt kan hända vem som helst om ingen hjälp finns att få. Viktiga saker att tänka på i dessa tider av krig och flykt!
Jonathan Lethem
En trädgård för dissidenter
En underbart manisk roman av en av USA:s mest spännande författare, översatt av Niklas Hellgren. I fokus står kommunisten Rose Zimmerman som på 1940-talet vill bygga utopiska villaförorter och drömmer om världsrevolution. Tyvärr blir det fiasko, och både hennes drömmar och misslyckanden förs över på dottern Miriam. Lethem älskar New York och beskriver ofta de dynamiska energier som uppstår när många nationaliteter och språk samsas på samma yta. Detta är högoktanig litteratur i samma tradition som Auster och DeLillo.
Kristofer Folkhammar
Magisterlekarna
Kristofer Folkhammar har skrivit en yster och glittrande smällkaramell till bögroman som handlar om en pojkskola där homosexualitet är norm och alla tävlar om att vara snyggast och glammigast. I magisterns rum pågår hemliga lekar på rasterna. Men alla köper inte normerna som pådyvlas dem. Dags att välkomna en helt ny typ av gaylitteratur som är självkritisk samtidigt som den inte väjer för det öppet erotiska. Skål, ta mig fan! som Jacob Dahlin sa innan han korkade upp champagnen.
 
 

Per Svensson

Tom Malmquist
I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv
Kunde ha fått Augustpriset både i den skönlitterära klassen och fackboksklassen, men blev inte ens nominerad. Årets mest obegripliga litterära skandal. Tom Malmquist berättelse om hur hans fru dör samtidigt som hans dotter föds är i varje ögonblick fullständigt och smärtsamt sann. Samtidigt är texten ett mirakulöst behärskat konstverk. Prosan andas i symbios med chocken, vreden, sorgen., saknaden. Den pumpar adrenalin, skäller, svettas, gråter. Man kan bara inte sluta läsa.
Marilynne Robinson
Gilead/Lila
Har i svensk översättning av Niclas Nilsson givits ut av det mig närstående förlaget Weyler. Möjligen är jag därför aningen jävsbelastad. Men Marilynne Robinson är en författare med så självklar hemortsrätt i världseliten att sådana lokala betänkligheter får ge vika. "Gilead" och "Lila" utgör två tredjedelar av en romantrilogi om samma persongalleri och, delvis, samma händelser. Den åldrande pastorn John Ames. Hans fru Lila. Det gudomliga höljt i vardaglighet. Nåden. Lars Ahlin i Iowa.
Thomas Mann
Doktor Faustus
Hösten 2005 gav Bonniers ut Ulrika Wallenströms ny­översättning av Thomas Manns familjeroman "Buddenbrooks". Wallenström tog sig sedan an idéromanen "Bergtagen". Nu har hon fullbordat denna omistliga kulturgärning med en nytolkning av det tredje av Manns centrala verk, "Doktor Faustus". Romanen skrevs under de krigsår Mann levde i exil i Kalifornien och gestaltar ett tyskt syndafall, pakten med konstens och politikens demoniska krafter. Årets klassiker.
Mattias Gardell
Raskrigaren. Seriemördaren Peter Mangs.
I flera år bedrev han ett enmanskrig mot Malmöbor som i hans ögon var "främmande". Var Peter Mangs en ensam galning? Eller ska han förstås som en ideologiskt motiverad terrorist? Med Gellert Tamas samtida klassiker "Lasermannen" som uppenbar inspirationskälla visar Mattias Gardell övertygande att om Mangs är galen så är han långtifrån ensam. Malmömördaren hör hemma i ett tättbefolkat rasistiskt och nynazistiskt skuggrike som många helst vill blunda för. "Raskrigaren" är en ögonöppnare.
 
 

Eva Ström

Frank O'Hara
Lunchdikter
Äntligen kommer Frank O'Haras legendariska diktsamling i sin helhet i fin svensk översättning. I dessa talspråkliga lunchdikter är närvaron det väsentliga, och det är just denna omedelbarhet som ger dem deras fräschör. Populärkultur, samtal, gatuliv och vänner fladdrar in i denna slängigt, urbana dikt, vilket gör den föränderlig, opretentiös och expansiv, men framför allt uppmärksam. Här bryter O'Hara med en stel akademisk tradition i en intensivt levande dikt som bevarat hela sin lyster.
Tom Malmquist
I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv
Här beskrivs när döden kommer på brutalt besök mitt i livet. Sent i graviditeten insjuknar den unga kvinnan Karin och dör i leukemi, medan barnet räddas genom ett akut kejsarsnitt. Tom Malmquist gestaltar denna mardröm med en flödande saklighet, där sorg och upprördhet darrar i varenda mening. Detta års starkaste prosabok skildrar utan idealisering eller sentimentalitet sorg och förlust och kan mäta sig med Joan Didions mästerverk "Ett år av magiskt tänkande", men har ett ännu intensivare tilltal.
Carola Hansson
Masja
Förhållandet mellan författaren Leo Tolstoj och hans älsklingsbarn Masja är romanens stora tema, men det är inte lätt att vara hustyrannens och patriarkens favorit. Den fogliga dottern fungerar länge som uppoffrande sekreterare, innan hon gör uppror för att skapa sig ett liv på egna villkor, men hon möter ofattbara motgångar. Synen på Leo Tolstoj blir för alltid förändrad efter Carola Hanssons kraftprov. Här fullbordas en minutiöst lyhörd trilogi om en världskänd familj med starka inre spänningar.
Mikael van Reis
Den siste poeten – en essä om Paul Celans aska
Även om vi Sverige har flera kvalificerade uttolkare och översättare av Paul Celans lyrik, har ingen här hittills tagit ett så stort grepp om Celans diktargärning som Mikael van Reis i denna ambitiösa essä, som vittnar om hans decennielånga förtrogenhet med poeten. van Reis guidar läsaren varsamt genom den förut så oåtkomliga ordkristallen som är Celans dikt, och visar att dikten själv kan vara uppbyggd som en kristall. Ett verk som vidgar förståelsen av 1900-talets kanske viktigaste lyriker.
Gå till toppen