Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Här är det bästa bubblet till nyår

Anders Fagerström ger köptips för champagne eller annat mousserande vin.

Frosseri är en av dödssynderna och något som alltför många av oss alltför ofta hemfaller åt i vårt välmående land. Och särskilt nu i juletid.
Bild: Anders Högmark
Frosseri är inte nyttigt och inte, som det hette förr, danande. Däremot, tycker jag, kan man emellanåt unna sig en eller annan liten excess, överdrift. Till exempel att ta sig ett extra glas champagne bara för att det är så förbenat gott – och så länge man vet att denna lilla lättsinniga akt kan leda till huvudvärk eller ekonomisk baksmälla.
Ty eftertanken/ångern/ruelsen/återbetalningen är motpolen till lättsinnet. Båda behövs för att vi rätt ska kunna benchmarka livet och det som det oss bjuder. Vi vet att julexcesserna orsakar januaris svält och gnäll. Men också att fasta följs av fest.
Så dra på med lite gott bubbel och annat gott i glasen nu till jul och nyår! Och gläds åt det goda kommunala vatten som fortfarande finns i kranen i januari!
Efter denna lätt frivola predikan är det dags att dela med mig av mina provnoteringar från årets avsmakningar av mousserande och sött starkt. Båda vinkategorierna bör vara lika självklara i december som öl, julmust, glögg och snaps och därtill befriande friska när kål, spjäll och sill har lagt sig som fetvadd runt kransartärerna och glöggen håller på att klibba ihop tungan med gommen.
Läs också Starkt, rött och brunt – här är de bästa söta starkvinerna till nyår
Champagne hör julen till för miljoner fransmän. Och glädjande nog alltfler svenskar. Kan man unna sig några friska, salta ostron och ett glas klingande, torrt mineraliskt till dem så ökas glädje och motarbetas dästhet. Det behöver inte vara lyxig champagne och inte ens champagne, även om det är allra godast. Det finns som väl är utomordentligt trevligt mousserande kring en hundralapp – bara kolla här nedan! Notera att bara torrt mousserande har tillträde till min lista.
Ja, självklart ska det finnas bubbel också till nyår. Men mitt råd är som vanligt: Drick det bästa vinet i början av kvällen. Efter en lång kväll med mat, glam och dryck duger det med ett enklare mousserande när 2016 ska skålas in vid midnatt.
Bland champagnerna nedan har jag inte tagit med de stora märkena Bollinger, Deutz, Taittinger, Roederer, Pol Roger med flera. Ni kan – om ni har råd – lita på dem. Deras viner är ytterst konsistenta över årgångarna och de skulle aldrig solka sina namn med flaskinnehåll som inte svarar mot ryktet. De kostar därefter.
Julbrännvin? Det får ni klara på egen hand i år. Själv är jag glad över att min egen besk är den bästa på många år. Ingen malör inträffade i det frodiga malörtsståndet och smaken i blomknopparna var rik och djup.

Bubbel under 100 kronor

P. Lex Pure, 55 kr
1971, Italien
prisvärde: 3
kvalitet: 1
Det enda mousserande alkoholfria som håller anständig standard till anständigt pris. Ganska rent, inte överdrivet sött, viss syra och ganska fräscht. Svårt till mat, men till efterrätter går det utmärkt.
Pata Negra Brut, 59 kr
7684, Cava, Spanien
prisvärde: 3
kvalitet: 1
Något fruktsöt med tuttifruttiprägel. Enkelt och med viss "jordilska”, alltså en efterbeska. Men det känner man kanske inte så mycket av vid midnatt.
Campo Viejo Cava Brut Reserva, 75 kr
7782, Cava, Spanien
prisvärde: 4
kvalitet: 2-
Enkel och ganska trevlig partycava med en lätt sötma, hyfsad syra och en mycket återhållen jordton.
Boschendal Brut Chardonnay Pinot Noir, 99 kr
7889, Western Cape, Sydafrika
prisvärde: 4
kvalitet: 3-
Fyllig och med dragning åt persika och banan, ganska torr och med mineraltoner och god syrafräschör.

Bubbel för 100–200 kronor

2012 La Vida al Camp, 114 kr
7776, Cava, Spanien
prisvärde: 4
kvalitet: 3-
Frisk och fräsch, visserligen lite jordbitter på cavavis, men ändå sprittande och aptitretande. Pigg och kul.
2010 Rotari Brut Riserva, 109 kr
7567, Trento, Italien
prisvärde: 4
kvalitet: 3-
Ren och rak, torr med minerala förtecken och bra syra, om än inte lika frisk som i tidigare årgångar. Men prova gärna 2009 Rotari Blanc de Blancs Extra Brut (77152, 129 kr) – ännu torrare, mera aromatisk och elegantare.
Pongrácz Brut, 120 kr
7628, Western Cape, Sydafrika
prisvärde: 5
kvalitet: 3
Slank, snygg, balanserad med ren frukt och diskret mineralitet. Torr och användbar både före, till och efter maten. Bra mousse. Hack i häl och före flera billiga champagner!
2010 Graham Beck Blanc de Blancs Brut, 139 kr
6505, Robertson, Sydafrika
prisvärde: 4
kvalitet: 3+
God och torr, tämligen fyllig blanc de blancs med viss grad av mognad och trevlig syra och med mineraltoner. Även utmärkt till fisk- och kycklingrätter.
Ferrari Brut, 155 kr
7721, Trento, Italien
prisvärde: 4
kvalitet: 3+
Ren och klar med gott fräs – som det anstår en Ferrari – i både syra och koldioxidutsläpp i form av vackra bubblor. Trevliga mineraltoner och bra balans. En tjuga för dyr för att vara fynd.

Champagne 200–300 kronor

2003 Beaumont des Crayères Fleur de Prestige Brut, 277 kr
72474, Champagne, Frankrike
prisvärde: 4
kvalitet: 4
God balans, lite brioche och elegant uppstramande syra och god kritighet och viss längd. Bra mousse. Mera mognad och smakdjup än standardcuvéen ovan från samma producent.
Palmer & Co Brut Reserve, 249 kr
7372, Champagne, Frankrike
prisvärde: 4
kvalitet: 4-
Torrt, nästan knastrigt. Fräs i syran och väl sammanhållet med slank, guläpplig frukt och bra mineralitet. Här, prismässigt, börjar de goda champagnerna. 2008 Palmer & Co Millésime Brut (7867, 299 kr) är från ett kanonår och minst ett nummer bättre!
Collet Brut, 249 kr
7777, Champagne, Frankrike
prisvärde: 4
kvalitet: 4-
Lätt och snygg! Härligt uppstramande med krita och citrus, aptitretande med en lätt sprödbrödighet och närmast ett fynd och man söker en champagne i lätt stil.
De Saint Gall Premier Cru Extra Brut Blanc de Blancs, 259 kr
7885, Champagne, Frankrike
prisvärde: 5
kvalitet: 4
Måste beställas, men väl värd att vänta på en vecka! En champagne som har det mesta från fruktig älskvärdhet till flintatonad mineralitet och härlig syrastramhet. En champagne att dricka genomgående, från apéritifen och hela kvällen framåt.

Champagne från 300 kronor

Lenoble Cuvée Intense Brut, 299 kr
77256, Champagne, Frankrike
prisvärde: 5
kvalitet: 4
Liten producent. Måste beställas – men bara av den som gillar en lätt oxidativ ton i sin champagne. Mycket torr. Tämligen fyllig, bred och äpplig i smaken och en lång personlig eftersmak.
Piper-Heidsieck Brut, 339 kr
7332, Champagne, Frankrike
prisvärde: 4
kvalitet: 4
En god champagne som kan älskas av många. Väl avvägd dosage, pigg citrustonad frukt, liten brödjästighet, bra syra och fin krita.
2008 Collin-Guillaume Millésime, 359 kr
2265, Champagne, Frankrike
prisvärde: 4
kvalitet: 4
Skarpt och exakt konturerad syra som ännu inte vävts samman med frukten som har drag av gula äpplen, grapefrukt och nötter. God nu, utvecklas till något ännu bättre till exempelvis nyår 2017.
2006 Henriot Millésime Brut, 499 kr
7789, Champagne, Frankrike
prisvärde: 4
kvalitet: 4+
Krutmineralisk med gräddighet i näsan, harmonisk och krutig i munnen, fin brödton och mogen gul frukt. Läcker! Henriot är en ungdomskärlek som aldrig rostar. Inte ens om tio år.

Rosa mousserande

Estelado Rosé Sparkling Wine, 87 kr
7475, Chile
prisvärde: 4
kvalitet: 2-
Mousserande rosé. Torrt och tämligen syrastramt och med en trevlig liten röd ton som tack och lov inte slagit över mot hallonkaramell.
2010 Rotari Rosé, 109 kr
7701, Trento, Italien
prisvärde: 5
kvalitet: 3
Mousserande rosé. Mormorsrosa. Lagom mycket rödbärighet, torr och med balanserande och uppstramande syror. Mycket för pengarna.
De Saint Gall Rosé Brut, 289 kr
7414, Champagne, Frankrike
prisvärde: 4
kvalitet: 4
Roséchampagne. Champagne med hallonförtecken. Torr och ren. Frisk och äppelburen i smaken med fräsch syra och med en mineralitet som skvallrar om ursprunget. Måste beställas.
Gosset Grand Rosé Brut, 499 kr
7405, Champagne, Frankrike
prisvärde: 4
kvalitet: 5-
Roséchampagne. Urläcker! En riktig champagne i balans med en doft av jasmin och smultron i kanten. Elegant, hur gott som helst. Kostar en del, men är marknadens bästa roséchampagne.
Mousserande vin passar lika bra till jul som till nyår, menar vinskribenten Anders Fagerström.Bild: Jenny Rydqvist

Så tolkar du betygen

Prisvärdet anges i siffrorna 1 till 5, där 5 är bäst.
Kvalitet anges på med siffrorna 0 till 5, där 0 är sämst. 0 når inte upp till rimliga krav. 1 är ett enkelt vin med en viss charm. 2 är ett välgjort vin med personlighet. 3 är ett bra vin med god kvalitet och karaktär. 4 är ett vin med hög kvalitet och karaktär. 5 är en upplevelse att minnas länge, länge.
Gå till toppen