Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Starkt, rött och brunt – här är de bästa söta starkvinerna till nyår

Anders Fagerström testar portvin, madeira och marsala.

Älskar man stiltonost, den blåa saltgräddiga gudagåvan från England, är ingenting läckrare och mer civiliserat än portvin till.
Har man gott om pluring så blir det vintage, årgångsport. Vanliga löneslavar och pensionärer nöjer sig med betydligt billigare late bottled vintage, LBV, eller tioårig tawny. Köp bara inte billigt, jolmigt portvin!
Läs också Här är det bästa bubblet till nyår – eller jul
Och till godis som choklad, nötter, fikon och dadlar kan den där flaskan med tawny komma fram igen. Eller kanske en söt madeira gjord på den sötaste av de dyra madeiradruvorna, malmsey (malvasia) eller en söt marsala, Siciliens madeira.
Julbrännvin? Det får ni klara på egen hand i år. Själv är jag glad över att min egen besk är den bästa på många år. Ingen malör inträffade i det frodiga malörtsståndet och smaken i blomknopparna var rik och djup.
Portvin kan indelas i fem huvudtyper:
  1. Vitt – något som kan användas sommartid som drinkbas.
  2. Rött och ungt (kallas då ruby).
  3. Rött från de bästa årgångarna som får mogna länge på flaska – vintage.
  4. Rött från goda årgångar som lagrats längre tid på fat innan de tappas på flaska (late bottled vintage, LBV).
  5. Portvin som har fått mogna på fat i minst tio år i snitt och börjat bli brunt och fått lite brända toner (tawny).
En utmärkt introduktion till några av portvinstyperna är provningslådan Grahams Selection of Finest Ports (8065, 225 kr) med fem flaskor à 20 cl. Lagom för fyra–sex personer och en kul julklapp till den nyfikne.
Madeira görs på fyra huvuddruvor (i stigande söthetsklass: sercial, verdelho, bual och malmsey). Vinet får delvis mogna varmt och detta ger den typiska brända tonen oavsett om det är torrt eller sött. Madeira kan bli mycket, mycket gammal.
Marsala (betoning på det andra a-et) kommer från Sicilien och framställs på liknande sätt som madeira.
De viner som jag rekommenderar här är alla söta och passar till kraftfull eller salt ost eller till julgodis. Torr madeira och torr sherry – sådana viner som passar till uppskuret, tapas, soppor och fisk – får ett eget kapitel vid senare tillfälle.

Rött portvin

Graham's Six Grapes Reserve Port, 134 kr
8045, Porto, Portugal
prisvärde: 4
kvalitet: 3
Djup, rik doft, väl strukturerat med utsökt kärnighet och ett superlätt bittermandelstråk. Utmärkt till julgröten men också till ost. En välgjord ruby port.
1996 Poças Colheita, 37,5 cl, 180 kr
8038, Porto, Portugal
kvalitet: 4+
prisvärde: 4
Port med beteckningen colheita kommer från specifik årgång och har fått ligga länge på fat, alltså en tawnyvariant. Mogen, mjuk, något lite bränd med nöt- och chokladtoner, ja, nougat. Och riktigt nam-nam!
2008 Churchill's Late Bottled Vintage, 169 kr
8016, Porto, Portugal
prisvärde: 5
kvalitet 4
Varm, koncentrerad, god och lååång. Notera att grumset är kvar i flaskan så häll försiktigt eller dekantera. Och låt inte en otömd flaska stå för många dagar!

Tawny port

Smith Woodhouse 10 Year Tawny, 199 kr
8055, Porto, Portugal
prisvärde: 4
kvalitet: 4
Söt knäckig, fin kolaton och varmt fikonpräglad och med en hel del choklad. Smarrigt god!

Madeira

2008 Blandy's Colheita Malmsey, 50 cl, 153 kr
7833, Madeira, Portugal
prisvärde: 4
kvalitet: 4-
Söt men inte översöt, måttligt bränd med aningar av torkad frukt, julkryddor, nougat och gummi och, inte minst, rör- och muscovadosocker.

Sött starkvin

2011 Vecchioflorio Marsala Superiore, 99 kr
8403, Marsala, Italien
prisvärde: 4
kvalitet 3+
Sött, lite bränt som madeira men harmoniskt och gott. Ett av Bolagets bästa köp. Går året om till söta bakverk och inte minst till julgodis.
Så klart skall det också dukas upp söta starkviner på julexcessernas altare, skriver vinskribenten Anders Fagerström.Bild: Jenny Rydqvist

Så tolkar du betygen

Prisvärdet anges i siffrorna 1 till 5, där 5 är bäst.
Kvalitet anges på med siffrorna 0 till 5, där 0 är sämst. 0 når inte upp till rimliga krav. 1 är ett enkelt vin med en viss charm. 2 är ett välgjort vin med personlighet. 3 är ett bra vin med god kvalitet och karaktär. 4 är ett vin med hög kvalitet och karaktär. 5 är en upplevelse att minnas länge, länge.
Gå till toppen