Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Fritt fram för lagom mycket kommunalt Wifi

Helsingborgs satsning på fri surf får grönt ljus av Konkurrensverket – på ett villkor.

Konkurrensverket ger grönt ljus till kommunalt wifi i Helsingborg.Bild: Linus Sundahl Djref/TT ARKIV
Sedan 2013 kan besökare och invånare surfa gratis på flera ställen i centrala Helsingborg men också i och kring kommunala byggnader som exempelvis skolor på totalt över 200 ställen i kommunen.
För en tid sedan ifrågasattes verksamheten eftersom det kunde argumenteras att kommunalt fritt trådlöst bredband kunde slå ut privata aktörer på samma marknad och så får inte en kommun agera.
Nu ger dock Konkurrensverket, som på eget initiativ undersökt saken, klartecken för sådana fria wifi-zoner.
Verket har tagit in synpunkter från flera mobiloperatörer verksamma i Helsingborg som menar att kommunens kostnadsfria tjänst hotar att minska deras trafik och därmed deras intäkter.
Men det argumentet köper inte Konkurrensverket. "Det kan konstateras att den mängd datatrafik som går i Helsingborgs wifi-nät är mycket begränsad i förhållande till de privata operatörernas datamängder i Helsingborgs kommun.", skriver verket i sitt beslut att inte gå vidare med ärendet.
Men det finns en brasklapp. Omfattningen av det fria kommunala wifi-nätverket får inte blir så stor att den privata sektorn drabbas negativt.
Var den gränsen går är dock inte klarlagt i och med beslutet. Men Helsingborg ligger i alla fall på rätt sida - just nu.
Konkurrensverket varnar dock för att man kommer att göra om granskningen om det inkommer uppgifter om att nätet eller datamängderna växer.
Det är dock inget som Joakim Jardenberg, internetchef i Helsingborg, oroas över.
- Vi har en väldigt försiktig plan framåt, och varje eventuell utvidgning beslutas i fullmäktige. Jag tror inte vi kommer behöva bekymra oss för Konkurrensverket framåt, jag ser deras beslut som ett tecken på att vi varit omsorgsfulla i hur vi byggt, och det tänker vi fortsätta vara, säger han.
Och någon klar gräns finns inte heller.
- Vi har inte satt ned foten om var gränsen går. Det är komplicerade frågor och praxis är dessutom lite otydlig. Vi säger att nu har vi tittat på situationen i Helsingborg och utifrån det vi ser i dag finns inga skäl att ingripa. Så vi har valt att inte så ut och ange någon gräns, säger Johan Jonzon på Konkurrensverket.
Gå till toppen