Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sista-minuten-tips: Sju sällskapsspel till tomtesäcken

Får på grönbete, strategiska klossbyggen och smarta hintar.
Vi har testat tio av årets nya sällskapsspel för vuxna. Här är tipsen på de bästa hårda klapparna att duka upp till glögg och godis – och fällorna du ska undvika.

Battle sheep

Betyg: 5. Pris: Från cirka 250 kr.
Låt inte den anskrämliga kartongen och göteborgshumorn i namnet (anspelningen på Battle ship/Sänka skepp) avskräcka dig. Det här är inget slentrianbyggt barnspel utan en genomtänkt och överraskande kul spelidé som får dig fast direkt. Försök att placera dina får på så många betesmarker som möjligt – och hindra motståndarna från att göra detsamma. Välförtjänt nominerat till Årets familjespel. Och vi tycker att Battle sheep slår vinnaren av Årets vuxenspel: Trexo. Battle sheep känns som en fräschare idé och dessutom kan man spela upp till fyra personer. Att alla spelmarkörer har individuella motiv är en skön touch.
Passar dig som gillar: Kinaschack.

Trexo

Betyg: 4. Pris: Från cirka 250 kr.
Det lilla Lundabolaget Förlago kammade hem priset Årets vuxenspel med sitt Trexo. Nomineringen lyder bland annat: Spelidén är så enkel att den också är genial. Med likadana brickor, med X och O, gäller det att först få fem i rad. Inget nytt i det, men här kan du också lägga brickorna ovanpå varandra vilket ger helt nya dimensioner åt spelandet.” Vi instämmer. Förpackningen och spelbrädet skulle visserligen behöva ett rejält designlyft, men brickorna är stilrena med den rätta tyngden. Och den som gillar strategidueller har hittat rätt. Reglerna lär man sig på tio sekunder.
Passar dig som gillar: Klassiska brädspelsdueller som Othello, Schack och Backgammon.

Cacao

Betyg: 3. Pris: Från cirka 300 kr.
I Cacao är du hövdingen vars stam ska plocka och sälja kakaobönor. Placera dina brickor rätt för att maximera din egen vinst och minimera motståndarnas chanser till kommersiell framgång. Du måste ta hänsyn till flera olika faktorer när du gör ditt drag.
Designen känns något 90-tal och temat är vagt förankrat i spelidén. Men reglerna fastnar ganska snabbt och det här är ett helt ok spel. Speltiden är också lagom: 30-60 minuter beroende på antal spelare. Däremot ett minus för att upplägget inte möjliggör långsiktigt planerande, vilket gör att den riktiga strateginerven uteblir.
Passar dig som gillar: Enklare strategispel som Ticket to ride, som finns i flera olika utgåvor, och Splendor, som kom förra året. Båda är snäppet vassare än Cacao.

Fringo

Betyg: 4. Pris: Från cirka 350 kr.
Fringo kan bäst beskrivas som en blandning mellan Alias och Jeopardy. Välj kategori och ställ frågor till dina lagkamrater för att få dem att säga ordet du har på kortet – och gör det innan timglaset runnit ut. Det är lätt att bli stressad och börja komma med påståenden istället för att ställa frågor, vilket kan ge motståndaren poäng. Design är inte speltillverkaren Wows (med säte i Malmö) paradgren. Fringo är inget undantag. Men spelet är underhållande och höjer pulsen. Och du behöver inte vara TP-expert för att vinna.
Passar dig som gillar: Jeopardy, Alias och frågespel där man slipper sitta och lyssna på tystnaden medan motståndaren tänker.

Say what

Betyg: 4. Pris: Från cirka 250 kr.
Även Say what är något av en variant på Alias – det enkla men geniala synonymspelet som funkar lika bra att spela med släkten som med polarna. I Say what spelar man i tre ronder. I första omgången beskriver du ett ord för medspelarna. I andra omgången är du bara tillåten att säga ett enda ord, men får komplettera din beskrivning med kroppsspråkets hjälp. I tredje omgången är det bara tysta charader som gäller. Som roligast med ett glas vin till.
Passar dig som gillar: Alias.

Hint

Betyg: 5 Pris:Från cirka 450 kr.
Bezzerwizzer är utan tvekan ett av de bästa traditionella frågespelen – med bara en gnutta kreativa regler har man plötsligt lyckats skapa en helt ny typ av spel. När nu samma producent kommer med uppföljaren Hint är det ett försök att sammanföra charader, pictionary, tabu/alias med att nynna välkända låtar – allt i samma spelmodell. Eftersom tävlandet sker i lag finns det utrymme för teaterapan att ta charaduppdragen, den tystlåtne att rita fram ledtrådarna och ordvrängaren att försöka beskriva saker med andra ord.
Och det är inte lätt. När ett charadkort har kategorin “Ord som börjar på hal-” är det inte direkt “hallå”, “halv” och “hals” man får i uppgift att beskriva utan “halalkött”, “Hale-Bopps komet” och “hallick”. Likaså kräver reglerna viss uppmärksamhet innan spelet flyter – de är hyfsat knöliga –men sen är det riktigt bra underhållning med hög kvalitetskänsla.
Passar dig som gillar: Alias, Charader och ordlekar.

Rotten Apples och Rackare

Betyg: 1. Pris:Från cirka 350/300 kr.
Spelidén för de här båda spelen är närmast identisk, med någon liten obetydlig skillnad i regler. För här är det i stort sett enbart under bältet-skämt som står i centrum – och vinner gör den som kan vara äckligast/snuskigast/mest motbjudande med de givna korten.
Varje spelare har ett antal kort med satser av typen “min mormor”, “Vladimir Putin”, “den bakre ingången”, “en jättestor banan”, “glidmedel” eller “min första dagisfröken”. Sen ska dessa i varje omgång kombineras med ett kort av typen “______ och ______ är receptet på en riktigt bra kväll” eller “jag mår aldrig så bra som när jag får njuta av ________”. Och så vinner den som har kombinerat "roligast".
På det stora hela är det en riktigt usel spelidé att bara stapla en massa sexanspelningar på varandra, och det är ytterst sällan roligt. Men för rätt målgrupp (berusade högstadieelever?) är det kanske hur festligt som helst.
Passar dig som gillar: Dagishumor, sex- och bajsskämt, klyschiga svensexor.

Block out!

Betyg: 4. Pris:Från cirka 250 kr.
Spel som går ut på att stapla ojämna klossar och undvika att torn välter har ju gjorts förr – och kanske till och med bättre. Men Block out! har ett strategiskt element som gör det spännande: Det är måttlöst frustrerande att placera en riktigt jobbig kloss som man har sparat på, tänkt att tvinga nästa spelare att välta tornet och behöva plocka upp en massa kort, för att själv mötas av ett vända-håll-kort.
Å andra sidan är det en fin bekräftelsekick när man trots det ändå lyckas placera ytterligare en kloss överst i det svajiga tornet och skickar turen vidare.
Block out! är inget spel som kommer att hålla dig sysselsatt i timmar, men det är solid spelunderhållning.
Passar dig som gillar: Jenga, Domino och Plockepinn – men också Uno.

Maktkampen

Betyg: 2. Pris:Från cirka 200 kr.
Henrik Fexeus är en skicklig mentalist, "tankeläsare" och underhållare, som vet hur man påverkar människor utan att de själva märker det. Och det är det som är tanken med hans spel "Maktkampen" – att man ska ta hans färdigheter och utöva dem på sina medspelare. Det är ju en kul idé, men problemet är att spelet inte direkt är det. Och en del av utmaningarna är direkt tramsiga.
På varje utmaningskort står små saker man ska säga, och små Fexeus-tips på hur man ska göra det. En utmaning kan vara att få någon att säga ordet "mage" – då är tipset "led in samtalet på ämnen som träning, graviditet, illamående och så vidare". En annan att "få någon att göra en high five" – då är tipset "när din motståndare blir riktigt glad, säg 'Yeah!' och sträck armen mot honom i klassiskt high five-läge".
En del av utmaningarna är mer krävande, mer intressanta och med mer spännande tips – men spelidén överlag är inte särskilt kul. Flytet infinner sig inte. Läs en bok på ämnet i stället, för teorierna som spelidén bygger på är ju i grunden väldigt fascinerande.
Passar dig som gillar: Psykologiska teorier.
Gå till toppen