Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Hon har livet fullproppat med taekwondo

"Jag är smart. Och jag är riktigt hård. Jag går på motståndaren tills hon är utanför mattan. "
Amnah Chehade behåller sin position som Sverige-etta och satsar nu på guld i nordiska mästerskapen.

Klockan är kvart i ett och Amnah Chehade har redan hunnit med ett träningspass – bara ett till kvar för dagen med andra ord. Men 20-åringens sedvanliga tio-pass-i-veckan är inte en nedräkning inför tävling.
– Nu på senare tid har det mer blivit en livsstil än en satsning. Jag kör cirka två pass om dagen och utöver det är jag anställd av kommunen och håller taekwondopass för skolelever, och sedan på kvällen är jag instruktör i klubben. Vissa ser mig kanske som lite ung som instruktör men sedan när de ser att jag kan min grej så respekterar de mig.
Tröttnar du inte?
– Nej, ibland är det fyspass, ibland styrkepass. Och fyra gånger i veckan springer jag, tre av dem intervaller en gång långt och långsamt. Jag gör hela tiden något annorlunda. Jag har satsat jättemycket i 6-7 år och tränat hårt varje vecka. På ett helt år jag missat max två pass.
Den tuffa träningen har gett resultat. Under de elva åren Amnah Chehade har utövat taekwondo har hon varit Sverige-etta majoriteten av åren. Med SM-guldet hon tog häromveckan har hon samlat på sig totalt fem SM-guld och två SM-silver, där tre av gulden har varit på seniornivå. Utöver det har hon även två guld och ett silver som junior i nordiska mästerskapen och i EM, som hon deltagit två gånger i, har hon som bäst en bronsmedalj. Ett facit hon i alla fall delvis kan tacka storebrorsorna för.
– Jag var lite killig som liten, jag ville göra som mina bröder och därför började jag med taekwondo. Sedan slutade de men jag fortsatte.
Vad är dina bästa sidor på mattan?
– Jag är smart. Och jag är riktigt hård. Jag går på motståndaren tills hon är utanför mattan, säger Amnah. men menar att det är ett måste i taekwondo.
– Jag är ju inte tuff som person när jag pratar med människor, men på mattan måste man tända till annars kommer man inte långt. I övrigt är jag en jätteglad person och verkligen inte hård, jag är ödmjuk.
Vad behöver du bli bättre på?
– Att jag måste röra mig lite mer. Som en boxare, som rör sig hela tiden runt motståndaren med mycket fotarbete. När man är bekväm i sin tidigare stil är det svårt att ändra, men den måste man köra nu, taekwondon har ändrat sig såpass mycket.
Närmaste målet är nordiska mästerskapet i slutet av januari, där motståndet brukar variera rejält från år till år, och därför är svårbedömt.
– Så nu ökar vi tempot och tränar lite hårdare framöver.
Inget frossande i julgodis med andra ord?
– Haha. Jo kanske lite. I och med att jag tränar så mycket gör det inget att man kränger lite, säger Amnah som hoppas att hon får chansen i fler stora mästerskap framöver.
– Men det är konflikter inom förbundet vilket gör att jag inte har förutsättningar till det. Så fort de löses så vill jag satsa, säger Amnah som inte tycker att en OS-satsning är att ta för stora ord i munnen.
– Absolut inte. Får jag bara de rätta förutsättningarna kommer jag komma dit, det är jag helt säker på. Har jag chans att komma till OS kommer jag träna ännu hårdare. Jag tränar ju redan 10 gånger i veckan, tänk dig då hur mycket jag kommer träna med det framför mig.
Amnah Chehade
Ålder: 20 år
Viktklass: -49 kg
Klubb: Olympia Taekwondoklubb
Jobbar som: Taekwondo-instruktör
Främsta meriter: Fem SM-guld och två SM-silver ( varav två av gulden på seniornivå), två silver i NM och ett bron i EM.
Bor: På Närlunda med mamma, pappa och två småsystrar.
Gå till toppen