Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Konstapel Klang intar regissörsstolen

Den obotlige Lundaspexaren Niklas Jönsson har George Lucas att tacka för mycket. Efter en säsong som skådespelare på Astrid Lindgrens värld laddar han nu inför nästa års Helsingborgsrevy – i rollen som regissör.

Förmågan att få folk att skratta har han alltid haft. Lerbergspågen Niklas Jönsson var inte många tollar hög när han började apa efter framstående komiker. Galenskaparna och After Shave hörde till favoriterna, liksom husgudarna Hasse och Tage och Monty Python.
– Jag visste tidigt att humor var något jag ville syssla med, säger han.
Insikten om att den människoliknande droiden C-3PO i George Lucas "Star Wars"-filmer i själva verket var en skådespelare blev avgörande. Sedan den dagen har Niklas tagit varje chans att ägna sig åt scenkonst.
Tog han sig an en skoluppgift, skulle det skojas till. Ordförandeposten i elevrådet var mer på lek än allvar. Och det var inte för inte som Niklas hellre agerade pausnummer under skolans melodifestival och imiterade Robert Broberg än deltog i musiktävlingen.
Gymnasietiden på Olympiaskolans estetiska teaterlinje stakade ut vägen till hans framtida yrke – passion och galenskap. Men efter studenten fick drömmen om att bli skådespelare tillfälligt ge vika.
– Med tanke på den höga arbetslösheten inom yrket ville jag utbilda mig till lärare, så jag åtminstone hade det i ryggen. Det var så jag kom i kontakt med spexandet.
Terminerna på Lunds universitet blev till "planlöst studerande". Scendebuten hos Helsingkronaspexet förändrade allt.
– Till slut var spexa det enda jag höll på med. Och jag visste ju om att det fanns studenter som inte gjorde annat.
Hittills har det hunnit bli 15 akademiska spex, senast "Montezuma" med Lundaspexarna.
– Det är som en drog för mig. Många tror att det bara handlar om att få stå på scen, men spexet är så mycket mer. Humorn, gemenskapen, allt. Det är så vansinnigt roligt.
Trots många försök till att lämna Lund har spexandet gång på gång fått honom att återvända dit. Men däremellan har han lagt all krut på skådespeleriet, bland annat på Nöjesteatern i Malmö, Kullateatern i Höganäs och ett års studier på teaterlinjen i Katrineberg.
– Jag vill livnära mig som skådespelare. Det är en värld få förunnad, men målet är att kunna betala räkningarna med något jag älskar att göra.
Sedan i somras, fram tills i mitten av november, har Niklas kunnat göra just det. Som Konstapel Klang på nöjesparken Astrid Lindgrens värld i Vimmerby upptäckte han nya sidor hos sig själv.
– Jag trodde aldrig att jag skulle vara bekväm i att spela inför barn, men jag kunde inte ha haft mer fel. Det var helt sanslöst att gå till jobbet och känna sig älskad.
Att ansluta som ny regissör till Helsingborgsrevyn framkallade delvis en närbesläktad känsla.
– Min morbror Lennart är revydirektör och min mamma Lena är en av skådespelarna, så det är en viss nepotism i det hela, säger Niklas och ler snett.
Med nästa års revy "Kapitel 6 – en nummerrevy" inleds ett nytt kapitel.
– Att regissera revy är för mig nytt och oprövat. Jag har visserligen sett alla Helsingborgsrevyns föreställningar, men det ska bli kul att sätta min egen prägel på en.

När nörden får leva ut

"Jag var nog sju år gammal när jag insåg att det fanns någon inuti den guldiga dräkten. Någon var C-3PO. Jag tror att det var då jag insåg att jag ville bli skådespelare", säger Niklas Jönsson.
Trägen vinner.
Och han missar inte ett tillfälle att stå på scen. I synnerhet inte när det gäller Lundaspex.
Bilden visar Niklas i rollen som 'Nörden' i sketchen 'Nördens monolog' som han skrev till Karnevalsrevyn 'Kottar och nötter' 2014.
"Det passade mig perfekt, eftersom jag alltid har varit en nörd", säger han.

Niklas Jönsson.

Ålder: 29 år.

Uppvuxen: I Lerberget.

Bor: I Lund.

Familj: Flickvännen Sofia, pappa Eskil, mamma Lena samt systrarna Malin och Maria.

Gör: Skådespelare.

Förebild: Ernst-Hugo Järegård, Peter Rangmar och Anthony Daniels ("C-3PO").

Gå till toppen