Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Höganäs

Konsten att gömma Jesus i en låda

Robert Nilsson från Lerberget har varit död i 35 år men lyckas ändå röra upp känslor i Helsingborg. Fascinerande.
Han var keramiker och skulptör, med bland andra Albin Hamberg som lärare. Blev för övrigt lärare själv under en period, i skulptur på Högre Konstindustriella skolan i Stockholm. Han var gift med textilkonstnären och chefen för Märta Måås Fjetterströms väveri i Båstad, Barbro Nilsson.
Var för sig och tillsammans gjorde makarna mängder av offentliga utsmyckningar. Robert Nilsson har till. exempel gjort minnestavlan över Engelbrekt i Örebro och stuckreliefer på konserthuset och historiska museet i Stockholm. För att nu nämna något.
I Helsingborg är Robert Nilssons mest kända verk Sjömansmonumentet vid Parapeten.
I kvarteret Ryssland på söder kan vi också se en av hans skapelser. Ett tag till i alla fall. På Gustav Adolfs församlings före detta samlingslokal finns väggreliefen med Jesus. Helsingborgs studentföreningar ska överta lokalerna och vill ha ett hus fritt från religiösa symboler och politiska bindningar.
Förslaget att täcka Jesus med en låda prydd med studentlokalens namn har inte alldeles oväntat skapat debatt. Rimligt, tycker några – historielöst tycker andra. Ska bli intressant att se hur bygglovet för den nya skylten hanteras - huset nämns som särskilt värdefullt i Helsingborgs kommuns bevarandeplan, bland annat på grund av tidstypiska detaljer som Robert Nilssons relief.
Här i Höganäs har de flesta en relation till Robert Nilssons verk. Även om inte alla känner till den store Lerbergssonen så möter vi hans konst dagligen, Här till exempel:
Söjungfrurna med spättor på huvudet vid Kvickbadet. "Tro, hopp och kärlek", fris ovanför entrén till Strandgatan 11. "Av jord, eld, vatten, luft skapade de gamle" på väggen till gamla labbet på Höganäs AB. "Venus" i brons vid Höganäsbolaget. "Demonstrationståget" i Folkparken, som han gjorde tillsammans med Åke Holm. Väggmålningarna inne på Loppan hör också till Robert Nilssons verk.
Gå till toppen