Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

HH Ferries ser de nya id-kraven som djupt orättvisa

De nya id-kontrollerna för resande över Öresund är djupt diskriminerande.
Det anser färjebolagen i Helsingborg, som ser det som orättvist att Öresundsbrokonsortiet slipper de merkostnader som HH-färjorna nu får.

HH-Ferries - känner sig diskriminerade av de nya id-kontrollerna för alla inresande kollektivtrafikresenärer.
Det är i en skrivelse till regeringen som HH Ferries och Scandlines för fram sin kritik mot det lagförslag om id-kontroller som nu behandlats i riksdagen.
Enligt de båda bolagen ger lagen upphov till "olika kommersiella villkor" för Öresundsbron och de färjebolag som trafikerar linjen Helsingborg-Helsingör.
I norra Öresund måste färjeoperatörerna ordna id-kontroller i egen regi, något som väntas ge upphov till köer, längre transporttider och allmänna olägenheter för resenärerna.
"Några motsvarande krav ställs inte på Öresundsbrokonsortiet", framhåller färjebolagen i sin skrivelse som författats av en advokatfirma.
Skånetrafiken har tidigare gjort klart att de befarar merkostnader på uppemot 100 miljoner kronor om id-kontrollerna finns kvar under ett halvår.
HH Ferries beräknar för sin del en kostnadsökning på 50-60 miljoner kronor.
Dessutom drabbas färjeresenärerna av förseningar. Enligt färjebolagen kan förseningarna till följd av id-kontroller i Helsingör bli så stora att fordonsområdet i Helsingborg kan bli så överbelamrat med bilar att det inte längre räcker till. Enligt färjebolagen kommer detta att leda till att fler person- och lastbilar kommer att föredra Öresundsbron framför HH-färjorna.
Samtidigt varnar de för att den nya lagen om id-kontroller kommer att lämna stora hål.
"Ingen som helst identitetskontroll kommer att utföras på huvuddelen av de personer som reser in i Sverige via Öresund... med person- och lastbilar", heter det i skrivelsen.
Enligt Scandlines kommer en ännu mindre andel av de resande över Öresund kommer att kontrolleras när fordonstrafiken minskar på HH-linjen och ökar över Öresundsbron.
Gå till toppen