Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

En annan Ernst

Nätterna har blivit kyligare. Det är redan mörkt och luften är rå, vasst tränger den in i märgen. Människor i mängder rusar fram på gatorna, ut och in i affärerna. De ser honom inte. Han finns inte i deras värld. Han går förbi gången där luftventilationen från varuhuset släpper ut varmluft. Men de två sovplatserna är redan upptagna. Han säger ”Tjena” till Bertil och Roffe. ”Tjena, Ernst!” säger Bertil smått skadeglatt.
Bild: Bertil Ericson / TT
Ernst surnar till. Detta är hans plats. Där har han sovit i nästan två veckor. Men han vet att det inte är någon idé att börja bråka. Han vet att han får på käften, Roffe är stark. Så han viker sig och börjar skjuta sin vagn mot andra sidan järnvägen. Där finns några rätt bra ställen att sova. De ligger i skydd så att vinden inte kommer åt dem.
Ernst är en av de som varit med längst. Själv har han svårt att minnas hur många år som passerat sedan han tvingades lämna korttidsboendet. Och han bryr sig inte. Nu är han mätt. Han har en mer än halv låda vin kvar. Ingenting annat betyder något just nu. På Diakonin har han fått soppa och mackor.
Inne i buskaget intill trästaketet börjar han plocka fram sina kartongskivor och tidningsbuntar och täcker backen. Han får gå ett par vändor ut till vagnen. Två filtar tar han in sist i buskaget. Sedan sätter han sig på kartongerna. Han letar i fickorna fram några av fimparna han plockat upp och röker samtidigt som han tar några klunkar vin.
En helt vanlig dag går mot sitt slut.

Jul med Ernst

Dagens Ernst finns där ute i verkligheten. Men heter egentligen något annat.
Gå till toppen