Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Operation för ödem hotas av neddragning

Britt-Marie Hållströms ena arm var nästan dubbelt så tjock som den andra.
Svullnad i armen, lymfödem, är en av de vanligaste biverkningarna efter en bröstcanceroperation.

"Det var konstigt att jag inte hade hört talas om operationsmetoden i Malmö, jag har ju sett många på sjukhuset med tjocka armar och ben" säger Britt-Marie Hållström.Bild: Lars Brundin
En enkel operationsmetod, utvecklad på plastikkirurgen i Malmö, tar bort svullnaden permanent.
Av de över 200 patienter från hela Sverige som opererats för ödem här har ingen fått tillbaka sina besvär. Men nu vill klinikledningen dra ner operationsverksamheten.
–  Det var ett chockartat besked som jag fick nu, ett par dagar före julafton, säger den ansvarige läkaren Håkan Brorson.
Britt-Marie Hållström opererades för sin svullna arm för några år sedan.
–  De drog ut två liter fett ur armen, säger hon och visar att båda armarna nu har samma storlek.
Hon måste alltid ha på sig sin specialbeställda armstrumpa och en elastisk handske, dag och natt. Bara de minuter som det tar att duscha eller bada åker de av.
– Om jag nu bestämt mig för att svullnaden inte skulle komma tillbaka, så måste jag hålla mig till reglerna, säger Britt-Marie Hållström bestämt.
Hon var inte mer än 44 år första gången hon fick diagnosen bröstcancer, och opererade bort vänstra bröstet och alla lymfkörtlarna i armhålan.
Bara några år senare, 1990, upptäcktes en knöl i höger bröst. Den här gången kompletterades operationen med strålning – och det ökar risken för att drabbas av ödem.
Britt-Marie Hållström fick en stödstrumpa för högerarmen. Men tio år efter operationen började armen svullna allt mer.
Den svullna armen gjorde inte ont.
–  Men den var tung. Och det blev problem med alla kläder, säger hon.
–  Jag är undersköterska och satt i receptionen på röntgenavdelningen i Kristianstad. En av våra läkare sade att jag borde ta kontakt med Håkan Brorson i Malmö för att operera min svullna arm.
–  En annan läkare som tjatade verkligen, en öronläkare, men jag sade hela tiden att jag inte vågade.
En dag tog inte öronläkaren hennes nej längre, utan skrev en remiss till Malmö.
Operationen genomfördes 2009. Britt-Marie Hållström vaknade upp med en arm som var perforerad av små hål där fett hade sugits ut. Sedan dess har armstorleken hållit sig intakt.
Plastikkirurgiska kliniken i Malmö är den enda i Sverige som utför den operation som visat sig vara den enda riktigt effektiva för canceropererade som fått stora besvär med lymfödem.
Operationsmetoden bygger helt på överläkare Håkan Brorsons forskningsfynd för över tjugo år sedan – att lymfvätska som blir stående i armar eller ben omvandlas till fettvävnad. Och därmed kan avlägsnas genom fettsugning.
Efter operationen krävs livslångt användande av strama elastiska arm- eller benstrumpor, och täta efterkontroller hos sjukgymnast och arbetsterapeuter.
Lymfödem kan drabba också den som haft livmoderhalscancer, prostatacancer, malignt melanom eller peniscancer som riskerat sprida sig andra via lymfkörtlar i ljumskarna.
Sedan 1993 har plastikkirurgen i Malmö opererat 160 lymfödem på armar, och 90 patienter med svullna ben.
Som mest har patienter fettsugits på fyra liter fett från en arm, och närmare tjugo från ett ben. För alla patienter har ödemet lett till snedbelastning och obehag, ibland nedsatt rörelseförmåga.
Uppföljningen visar att ingen patient har fått tillbaka sin svullnad, ens flera år efter operationen.
– Nuförtiden har man i Sverige mycket bättre kontroll på patienter i riskzonen för att få lymfödem. Vi opererar fler med riktigt svåra problem från utlandet, säger Håkan Brorson.
Kliniken i Malmö får ofta studiebesök både från andra svenska sjukhus och från utlandet.
Men lymfödemverksamheten, som varit ett av Sus Malmös rikstäckande spjutspetsområden, är inte längre prioriterad.
–  Sannolikt kan vi operera patienter från Skåne och södra Sverige, men inte från övriga Sverige enligt direktiv från klinikledningen. Det är olyckligt och ledsamt ur patientperspektiv, säger Håkan Brorson.
–  Jag har en patient här från ett landsting i norra Sverige som har fyra liter nybildat fett i benet efter gynekologisk cancer och inte kan arbeta. Nu kanske vi inte kan hjälpa henne.

Lymfödem

I armhålor och ljumskar finns "centralstationer" för lymfvätska från armar och ben.
För att cancerceller inte ska sprida sig via dessa lymfcentraler, opereras de ibland bort helt.
Lymfvätskan kan normalt hitta nya vägar. Men om området också strålbehandlas blir vävnaderna stela. Risken ökar då för att lymfan ska stocka sig och bilda ödem.
Gå till toppen