1. "Dr. Strand". Nina Strand. Förlag: Journal.
Omslaget drar mina tankar till Maos lilla röda och Psalmboken samtidigt (bra formgivningsarbete som ger boken ytterligare en dimension). Det var under Paris Photo i höstas jag höll i boken första gången och omgående blev förälskad. Fysiskt. Det är en vacker berättelse i text och bild om saknaden efter en för tidigt bortgången mamma, och det är svårt att gestalta personligt utan att det blir alltför privat. Strand lyckas och resultatet blir en varm kärleksförklaring till familjen och livet. Tyvärr finns boken endast i en norsk och en engelsk upplaga på 600 exemplar.
2. "A plastic tool". Maya Rochat. Förlag: Meta/Books.
En frisk och upplyftande bok som utmanar vårt förhållande till både fotografin och det tryckta mediet. Rochat är en tysk konstnär som i sitt arbete ofta ifrågasätter värdet av den samtida bilden. "A plastic tool" är inte bara en vacker bok, det är ett experimentellt verk som gör mig känslomässigt och intellektuellt stimulerad på en och samma gång, och hennes utnyttjande av olika trycktekniker förhöjer bokens känsla av inkonsekvent perception. Ofta vaknar mitt intresse först när jag inte riktigt hittar hem och där det uppenbara ställs på kant. Däri ligger Rochats styrka.
Annons
Annons
3. "Diary". Boris Mikhailov. Förlag: Walther König.
Mikhailov tilldelades Hasselbladspriset år 2000 och är kanske mest känd för sitt arbete "Case History", där han rör sig i gränslandet mellan dokumentärt och fiktion, vilket han fick mycket kritik för (Mikhailov bröt mot djupt rotade normer). I "Diary" möter vi återigen Mikhailovs lekfullhet och hans ovilja att låta sig stöpas i en enkel form. Med text, bild, och färgillustrationer, berättar han om sin ungdomstid i det sovjetiska Ukraina. En angelägen bok som kan öka förståelsen för dagens utveckling i det gamla östblocket.
4. "Die deutsche punkinvasion". Alessandro Calabrese. Förlag: Skinnerbox.
En kombination bilder av italienska bilvrak och tysk punk. I sin jakt efter ren estetik började Calabrese fotografera på bilskroten i sin födelsestad Tento. Vid ett av dessa tillfällen hittade han en gammal cd med titeln "Die Deutsche Punkinvasion vol. III", och i bookleten till skivan en serie bilder från anarkistiska demonstrationer, som nu tillsammans utgör en spännande historia där diptykerna ger bilderna ett nytt sammanhang och befäster punkrörelsens paroll: No future.
5. "Imperial Courts 1993 2015". Dana Lixenberg. Förlag: Roma.
I början av nittiotalet arbetade Dana Lixenberg med ett reportage om kravallerna kring Imperial Courts efter den uppmärksammade rättegången i Rodney King-fallet. Detta inspirerade henne att återvända vid flera tillfällen och fortsätta sitt arbete i området. I en tid med snabb internetpublicering är Lixenbergs långsamma och mödosamma arbete värd all uppmärksamhet. Hon ser barn födas och växa upp, hon ser människor bli arresterade och dömas till fängelse, hon ser människor dö och begravas. Sammantaget blir hennes material ett viktigt tidsdokument över människorna och livet i södra Los Angeles.
Annons
Annons
6. "Dog and mesh tights". Daido Moriyama. Förlag: Getsuyosha.
Den japanska mästaren fortsätter att producera böcker i en outtröttlig takt (det var länge sedan jag tappade räkningen). För mig har Moriyama länge varit en personlig favorit. Hans legendariska bok "Farewell photography" och hans spretiga anslag har inspirerat många samtida fotografer, men i "Dog and mesh tights" upplever jag en något mjukare ton, även om gatubilderna och den hårda svärtan finns kvar. I bilden av en gris ser jag en fin blinkning åt Moriyama själv och hans klassiska bild "Stray dog".
7. "Now here then". Huger Foote. Förlag: Dashwood Books.
En personlig resa som spänner över lång tid. Bilderna är ofta dammiga och skadade som om de glömts i en kartong i väntan på att monteras i album. Det är inte viktigt för Foote att prata högt, hans språk är mer introvert, och han talar med en dämpad och subtil närvaro. Det som vid första betraktelsen kan upplevas som ytligt eller svårtillgängligt ger vid en närmre granskning en djup inblick i Footes liv och upplevelser. Ett känsligt tyst bildspråk som i dag nästan känns exotiskt. Och som en programförklaring i valfrihetens tid finns boken tillgänglig i tre olika omslag.
8. Umbra (specialutgåva). Viviane Sassen. Förlag: Prestel.
När jag första gången såg Sassens debutbok "Flamboya" blev jag barnsligt förtjust. Tidigare i år tilldelades hon det prestigefyllda "Deutscher Fotobuchpreis Gold" för sitt arbete med serien "Umbra" (latinska termen för skugga). Redan i debuten upplevde jag hennes fascination för skuggor och dunkel och i den här vackert formgivna specialutgåvan har hon förädlat uttrycket. Leken med den hårda kontrasten mellan ljus och mörker blir till mänskliga silhuetter mot den välexponerade färgstarka bakgrunden där varje boksida är ett självständigt konstverk.