Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kraftig explosion i klubblokal

Tekniker undersöker klubblokalen på Bruksgatan där en sprängladdning detonerade under natten till måndagen. Polisen känner inte till att det skulle finnas någon hotbild mot lokalägaren.

Det var kl 00.46 på natten som larmen om explosionen började komma in till polisen.
Den sprängdrabbade lokalen ligger på Bruksgatan mitt i centrala Helsingborg. I fastigheten drivs nattklubbsverksamhet under två namn – Svartklubben och Urban bar.
Båda klubbarna har samma ägare. Polisen känner inte till att det skulle vara någon hotbild mot ägaren men i början av september detonerade en sprängladdning i samma lokal.
Efter dådet spärrades platsen av och under natten var polisens bombtekniker på plats, främst för att försäkra sig att att fler sprängladdningar inte fanns i lokalen, vilket det inte gjorde.
Under måndagen undersöktes utrymmena även av polisens kriminaltekniker.
Polisområdeschef Sven Holgersson fördömer sprängdådet:
– Det är en avskyvärd handling mot människor och vårt samhälle. När man ser att 4-5 intilliggande fastigheter skadats så kan var och en räkna ut vad som hade hänt om någon promenerat på gatan när bomben exploderade, säger han.
Direkt efter explosionen började flera olika rykten florera kring vad som kan ligga bakom händelsen.
– Vi har också nåtts av en hel del rykten men några konkreta uppgifter har vi inte fått in, säger Sven Holgersson och vädjar till allmänheten om eventuella iaktagelser.
***
Det fanns inga människor i lokalen vid explosionen. Någon evakuering från fastigheten i stort var enligt polisen inte aktuell.
Under natten knackade polisen dörr och pratade med eventuella vittnen.
– Jag tittade på tv i vardagsrummet när jag hörde smällen. Man förstod direkt att det var en bomb, så högt det var, säger en kvinna som bor i området, och som föredrar att vara anonym till tidningen.
Hon är skärrad över det som hänt:
– Det är obehagligt, särskilt när det är så nära. Jag blev livrädd.
"Small ordentligt, rutor skallrade!" skriver ett annat vittne till tidningen.
Polisens samtal med vittnen hade tidigt i morse inte lett till något:
– Inget som jag känner till men det pågår fortfarande avrapportering. Det är många som hört explosionen, som bedöms som kraftig och ha genererat stora materialla skador, men ingen som har sett innan eller när den skedde, säger Magnus Lefèvre, länsvakthavande befäl vid polisen i Skåne.

***
Vet du mer? Skicka gärna nyhetstips till tipsa@hd.se.
Gå till toppen