Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Skåne

Här är de 100 mest inflytelserika i Nordvästskåne

Vem har störst makt i Nordvästskåne? Vem har haft mest inflytande och störst påverkan i vår del av Sverige? Vem har hörts mest och gjort avtryck i debatten under 2015?

Det här är vår högst subjektiva lista. Vi har listat de 100 mest inflytelserika personerna i Nordvästskåne. Topp 50 rangordnade vi, sedan lät vi de resterande 50 dela på den 51:a platsen. Den gör inga anspråk på att vara vetenskapligt framtagen eller att vara heltäckande.
Peter Danielsson (M), kommunstyrelsens ordförande.Bild: Niklas Gustavsson
1. Peter Danielsson (M), kommunalråd, kommunstyrelsens ordförande och har styrt Helsingborg sedan 2006, nu i en blågrön regim. Blev 2015 dessutom vice ordförande i Moderaterna på riksnivå. Obestridlig ledare för Familjen Helsingborg och Nordvästskånes ledande röst i många sammanhang.
Läs mer: Peter Danielsson: "Ensam är jag inte stark"
 
Mikael Ribbenvik, Migrationsverkets operative chef.Bild: Sven-Erik Svensson
Region Skånes ordförande Henrik Fritzon (S).Bild: Lars Brundin
2. Mikael Ribbenvik, Vikenbo som har ett av Sveriges mest utsatta jobb som operativ chef och tf generaldirektör på Migrationsverket, året då flyktingströmmen till Sverige slog rekord.
3. Henrik Fritzon (S), regionstyrelsens ordförande och därmed ytterst ansvarig för den skånska sjukvården och kollektivtrafiken. Hanterar många skattemiljarder som vi skåningar bidragit med.
 
Erik Paulsson, Peab.Bild: Niklas Gustavsson.
Anders Dahlvig.Bild: Roland Bengtsson
4. Erik Paulsson, en av bröderna som grundade Peab. Trots att han för länge sedan har uppnått pensionsåldern är han aktiv som få. Har fingrarna med i det mesta som händer på Bjärehalvön.
5. Anders Dahlvig, Viken. Var koncernchef för Ikea. Sitter i styrelsen för bland andra H&M och Axel Johnson. Är mannen många inom näringslivet lyssnar på. Han sitter bland annat i styrelsen för Resurs Bank.
 
Palle Lundberg, stadsdirektör för Helsingborgs stad,Bild: Sonny Thoresen
Niklas Karlsson (till vänster) under valvakan 2014.Bild: Emil Langvad
6. Palle Lundberg, stadsdirektör i Helsingborg. Kombinerar mjuk framtoning med hårda nypor. Styr det mesta som händer i staden tillsammans med Peter Danielsson.
7. Niklas Karlsson, Landskrona, ordförande för Socialdemokraterna i Skåne. Ledamot av partistyrelsen. Suppleant i finansutskottet och ledamot av Europarådets svenska delegation.
Carin Stoeckmann, vd på familjeföretaget Byggmästar´n i Skåne.Bild: Jenny Leyman
8. Carin Stoeckmann är vd för ett av de mest tongivande byggbolagen i länet – Byggmästar'n i Skåne – och sitter med i styrelsen för Svenskt Näringsliv.
Läs mer: Carin Stoeckmann: "Jag brinner för utveckling"
 
Torkild Strandberg (L) kommunstyrelsens ordförande i Landskrona.Bild: Emil Langvad
Carina Herrstedt, andre vice ordförande i Sverigedemokraterna.Bild: Sven-Erik Svensson
9. Torkild Strandberg, Liberalerna. Ohotad som Landskronas starke man. Är inne på sin tredje mandatperiod som kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande. Landskrona är bland de starkaste L-fästena i landet, vilket statsvetare tillskriver ”Torkild-effekten”. Debatterar gärna och har synpunkter på allt från integration till hur en framtida tunnel till Danmark ska dras.
10. Carina Herrstedt, Landskrona, främsta kvinnan i det mansdominerade Sverigedemokraterna. Andre vice ordförande i partiet och ordförande i kvinnoförbundet. Vann striden mot partiledningen om just vice ordförandeskapet.
 
*****
 

Plats 11-50

11. Max Granström, har den samlade makten om Helsingborgs evenemangs- och kulturliv som vd för Helsingborg arena och scen AB (Stadsteatern, Konserthuset, Helsingborg arena, evenemangsenheten och Sofiero).
12. Ulrika Nordström, marknadschef för Väla, och Niclas Blonér, centrumchef för Väla. Tillsammans har de byggt upp ett av Sveriges största köpcentrum. Dessutom utsett till Sveriges och Nordens bästa. Med arrangemang som Pink Party har de vidgat verksamheten.
Lars Vilks, konstnär.Bild: Hussein El-Alawi
13. Lars Vilks, världsberömd för sina provocerande rondellhund. Upprör och berör vad han än tar sig för. Utsatt för ett mordförsök i Köpenhamn.
14. Toni Petersson, vd Oatly. Utmanade mjölklobbyn – och förlorade. Men marknadsföringsvärdet för havredrycken kan inte underskattas. Ska nyanställa 75 personer i Landskrona.
15. Kenneth Nilsson, vd och koncernchef för Resurs bank, storsponsor av både HIF och Rögle och aktiv ägare av flera HIF-spelare. Har HIF:s öde i sina händer.
16. Anders Östlund, vd för Öresundskraft som är många nordvästskåningars elleverantör. Har många progressiva idéer för den framtida energiförsörjningen och miljöarbetet.
17. Péter Kovács (M) kommunstyrelsens ordförande i Höganäs med omstridd framtoning. Ville göra upp med Sverigedemokraterna i rikspolitiska frågor men tog också debatten med dem som inte ville ha ett boende för ensamkommande barn i Ingelsträde.
18. Margareta Pålsson, Åstorp, som efter riksdagsuppdrag för Moderaterna blev landshövding i Skåne. Som högsta chef för länsstyrelsen har hon inflytande över det mesta som planeras i vår landsdel.
Magnus Hoff, Hasse Jönsson och Johannes Kajrup på The Tivoli.Bild: Emil Langvad
19. Magnus Hoff, Hasse Jönsson och Johannes Kajrup. Trio som driver nöjestemplet The Tivoli, lockar allt från Sting till smala artister till Helsingborg. Står inför nya utmaningar när Ångfärjestationen flyttas i början av 2016.
20. Kristina Jarring, arbetar som professionell styrelseledamot. Som ordförande i Citysamverkan Helsingborg kämpar hon för Citys överlevnad. Ordförande i Campus vänner och styrelseledamot i Brännbornföretagen.
21. Henrik Larsson, en av Sveriges bästa fotbollsspelare genom tiderna. Gör karriär som tränare, men har också börjat synas i sammanhang utanför fotbollsplanen. Hade kommit högre på vår lista om HIF haft ett bättre år.
22. Renée Mohlkert, utvecklingsdirektör i Helsingborg. Den grå eminensen i staden. Syns inte lika mycket som när hon var näringslivsdirektör, men har politikernas öra och förtroende. Aktiv i Öresundsfrågorna.
23. Börje Andersson, stadsbyggnadsnämndens ordförande i Landskrona, men hans inflytande sträcker sig långt utanför den egna domänen. Drog upp planerna när dåvarande Folkpartiet tog makten i Landskrona 2006.
Annelie Johansson, vd för Yves Rocher.Bild: Jessica Bentsen
24. Annelie Johansson, framgångsrik vd för franska skönhetsföretaget Yves Rocher. Dubbad till Riddare av den franska hederslegionen under 2015.
25. Jenny Lindén Urnes, Lindéngruppens skygga ägare och ordförande. Hörs och syns väldigt lite, men har ett stort inflytande över näringsliv och arbetsmarknad i Höganäs.
26. Jesper Falkheimer, populär rektor för Campus Helsingborg, som bidragit till att staden, näringslivet och akademin närmat sig varandra. En av Sveriges auktoriteter inom medie- och kommunikationsforskning.
27. Hans Nelson. Mannen som alltid missionerar om Helsingborgs förträfflighet. Driver reklambyrån AddEmotion som hjälper Scandlines att förmå oss att tura mer. Storägare i Helsingborgs bryggeri.
28. Annie Steffert och Linn Billsten Palmberg – två socialarbetare som klev fram och talade öppet om krisen inom Helsingborgs socialförvaltning, vilket ledde till debatt och mer pengar till förvaltningen.
Hasse Andersson, artist.Bild: Niklas Gustavsson
29. Hasse Andersson, har haft sitt bästa år som artist och blivit utsedd till Årets personlighet i Nordvästskåne. Allt han tog i blev till Guld (och gröna skogar).
30. Lars Johansson, avgående chefredaktör på Helsingborgs Dagblad, som direkt och indirekt påverkat nordvästskåningarnas morgonhumör och dessutom missionerat för journalistik på läsarturnén med mer än 4 000 åhörare.
31. Christina Richter, Nyhamnsläge. Driver sex McDonaldsrestauranger och debatterar gärna åtgärder för att minska ungdomsarbetslösheten.
32. Henrik Hjalmarsson, vd för Findus, som satsar stort på framtidens matproduktion i anläggningen i Bjuv.
33. Hans Wallmark (M), ängelholmare som är vice ordförande i Moderaternas riksdagsgrupp och ledamot av försvarsutskottet. Vill skicka Jas-plan till Syrien.
34. Christian Alexandersson, chef för stadsutvecklingsbolaget i Landskrona, och kompis med Börje Andersson och Torkild Strandberg. Det räcker för att hamna på den här listan.
35. Joakim Jardenberg, avgående internetchef i Helsingborgs stad, som har tusentals trogna följare i sociala medier. Drar sig aldrig för att debattera stort och smått. Stolt pristagare när Helsingborgs stad blev årets internetkommun.
36. Albin Ganovic, producent, regissör, manusförfattare, cirkusdirektör och artist. Och ändå bara 20 år. Årets show ”1001 natt” var hans sjätte i rad med Cabaret Candy Club.
Lisa Olsson, ordförande RFSL.Bild: Emil Langvad
37. Lisa Olsson, ordförande i RFSL och drivande under Mångfaldsveckan i Helsingborg som utmynnade i en succéartad Prideparad som inledde Hx-festivalen.
Läs mer: Lisa Olsson vill krossa stereotyper och fördomar
 
38. Nina Wennerström, Tournament director för Collector Swedish open. Tog Serena Williams till Båstad, vilket var en nyhet som vi först trodde var ett aprilskämt.
39. Eleonora Johansson, kammaråklagare i Helsingborg som drev målet mot HIF:aren som vållade en Djurgårdssupporters död. Även åklagare i uppmärksammande mordfall. Fullmäktigeledamot och Moderaternas tyngsta skolpolitiker.
40. Jonas Hafström, blev rikskänd när han var ambassadör i Thailand under tsunamin. Bor till och från på Söderåsen och har därmed nära till styrelsemötena på Lunds universitet där han håller i ordförandeklubban.
41. Åse Falkman, kostrådgivare, matkreatör, entreprenör och fyrfaldig kokboksförfattare som driver populära mat- och livsstilsbloggen ”56 kilo”. Har varit tongivande när det gäller trenden att äta kolhydrat- och sockerfattig mat.
42. Peter Agnefjäll, koncernchef för Ikeagruppen. Ytterst ansvarig för hur vi möblerar och inreder våra hem.
Skådespelaren Maria Kulle.Bild: Linn Dupont
43. Maria Kulle. En av Sveriges bästa skådespelare. Fick lysande kritik för sin insats i ”Scener ur ett äktenskap” på Helsingborgs stadsteater. Mer omdiskuterad för den obestämda skånska dialekten i ”Bron”.
44. Magnus Skiöld, vd för Midroc, bygger stort, bygger överallt och konferensbyggnaden på Ångfärjetomten kommer att påverka generationer av helsingborgare framöver.
45. Johannes Ivarsson, manager i företagskuvösen Think Accelerate. Som sådan har han ett enormt kontaktnät bland dem som kommer att bli morgondagens näringslivsprofiler i Skåne.
46. Christian Orsing (M), kommunalråd och stadsbyggnadsnämndens ordförande i Helsingborg. Andreman i den styrande femklövern men segrande förgrundsfigur i striden om bussfilerna.
47. Eva Rydberg, gjorde sin 23:e säsong som teaterdirektör på Fredriksdal. Verkar aldrig tröttna. Fyller fritiden med ideellt arbete på Hillesgården utanför Stidsvig.
48. Göran Hellström, vd Navet. Har stor både informell och formell makt i det nordvästskånska näringslivet. Har haft uppdrag som rådgivare åt nästan alla regionens stora företag.
Saul Sagnia.Bild: Mats Roslund
49. Saul Sagnia, Helsingborg, är en nyckelperson inom invandrarfrågor. Han är drivande i Invandrarföreningarnas samorganisation, Inva-Sam, och han arbetar idogt med integrationsfrågor och för att utveckla Drottninghög och närliggande stadsdelar.
Läs mer: Saul Sagnia: "Det är mitt lilla bidrag till samhället"
 
50. Olle Larsson. Kul i juli, Luciakommittén, Landskronakarnevalen, you name it. Olle finns överallt där det sjungs och trallas. Har även ett eget populärt program i närradion. Räddade dessutom Hx-festivalen från fiasko med ett extra Kul i juli.
 
*****
 
Ingela Andersson (S).Bild: Niklas Gustavsson
Näringslivsdirektören i Helsingborg, Michael Fransson.Bild: Mats Roslund

Platserna 51-100 - utan inbördes ordning

Ingela Andersson (S), kommunalråd i Helsingborg och kommunstyrelsens andre vice ordförande, som lämnar sina tunga politiska uppdrag 2016.
Michael Fransson, näringslivsdirektör. Relativt osynlig, men titeln innebär rimligen att han har inflytande.
Jan Andersson, PRO-ordförande i Skåne. Var fjärde skåning är pensionär. Många av dem har sin främste företrädare i Jan. Dessutom ordförande för Sundspärlan som hotas när Helsingborg behöver fler bostäder. Mycket aktiv i samhällsdebatten fortfarande.
Maria Rooth. Hockeyfostrad i Ängelholm. Första svenska kvinnliga hockeyspelaren i Hockeyns Hall of fame. Nominerad till Årets personlighet på Guldkärnangalan.
Per Dahlberg, stjärnkrögare med nyöppnade Gastro och framgångsrik lunchrestaurang på Helsingborg arena.
Carina Zachau (M), kommunstyrelseordförande i Örkelljunga. Stark position trots att alliansen tappade sin majoritet. Har styrt kommunen i tio år.
Mats Paulsson, Peabbroder och näringslivsnestor som dragit sig tillbaka från rampljuset. Stor välgörare med mångmiljondonationer till forskning.
Desirée Allard, ordförande i Sveriges mest aktiva marknadsförening.
Kerstin Persson (S), ny och oprövad kommunstyrelseordförande i Klippan. Lärare i slöjd och speciallärare. Facklig karriär. Gått den långa vägen i S.
Anders Månsson (S), kommunstyrelseordförande i Bjuv, tog över efter den mer färgstarke Stefan Svalö när denne gjorde karriär i regionen. Stefan Svalö och kommunfullmäktigeordföranden Bert Roos finns kvar i kulisserna, men Anders Månsson har klivit fram efter branden i det planerade flyktingboendet i Ekeby.
Bloggerskan Egoina, Regina Katralen, från Landskrona.Bild: Daniel Samuelsson
Regina ”Egoina” Katralen, krönikör och bloggare med populära Egoinas. Är känd för sin mycket humoristiska men ändå seriösa ton.
Lars Nyander (S), kommunstyrelseordförande i Ängelholm. Ung och oprövad förmåga som lanserades inför valet 2014. Kommer från den fackliga världen, där han varit ombudsman i Handelsanställdas förbund.
16-åriga Jenny, som skrev årets mest uppmärksammade insändare om hur hon trakasserades av sexistiska killar på stan.
Ronny Nilsson (S), kommunstyrelseordförande i Perstorp. Klubbordföranden inom IF Metall som tog över ledningen av kommunen när S återkom till makten. Styr med M, C och KD.
Jonas Hansson, vd i Helsingborgshem, som bygger fina hyresrätter i attraktiva lägen. Hyrorna därefter.
Niels Vallø, vd i Helsingborgs Hamn. Har del i att Helsingborgs hamn är Sveriges näst största containerhamn.
Torbjörn Lagmark, matprofil som tog hand om utspisningen på Hx-festivalen och i övrigt gärna diskuterar kommunens tillsynstaxor. Förtvivlad efter fiaskot med Julgalan.
Ing-Marie Rundwall, utbildningsdirektör. Har makten över en budget på tre miljarder kronor och det yttersta ansvaret för att vår uppväxande generation får kunskaper.
Birgitta Jönsson (S), kommunstyrelseordförande i Svalöv. Leder det något udda styret S, M och L (fd FP). Bakgrund i fackförbundet Kommunal.
Kristina Magnusson, stadsbyggnadsdirektör. Leder ett kontor som ständigt är i händelsernas centrum. Det kan handla om allt från trafiken, till torghandeln, ständerna och den nya stadsdelen H+.
Gudrun Erlanson, kyrkoherde i Helsingborgs pastorat.Bild: Niklas Gustavsson
Gudrun Erlanson, kontraktsprost för Helsingborgs kontrakt som omfattar församlingarna i Helsingborg och Landskrona. Närmast Gud och biskopen av alla präster i vårt område.
Bo Wendt (BP), kommunstyrelseordförande i Båstad. Stridbar tidigare miljöchef som leder ett av landets äldsta och största lokalpartier. Petade bort M från makten.
Ola Thufvesson, forskare och expert på stadsmiljöer, Campus Helsingborg. Aktiv i debatten om innerstadens framtid.
Helen von Platen, chef för evenemangsenheten på HASAB, Helsingborg arena och scen AB. Bidrog till succén med Andra chansen i våras och den stora dansfesten Europeade i somras.
Mark Potter, klubbchef på Vasatorps GK, där TC-banan utnämndes till Sveriges bästa golfbana.
Martin Jörgensen, Lakritsfabriken. Har gjort lakrits trendigt. Utsågs före jul till Årets mest företagsamma människa i Skåne och har tidigare blivit Årets marknadsförare i nordvästra Skåne.
Tommy Billqvist, Eskilsminne IF, general för Sveriges näst största ungdomsturnering i fotboll.
Louise Hansson, inför SM på Filborna.Bild: Sven-Erik Svensson
Louise Hansson, tog VM-silver och hade stora framgångar när Helsingborgs Simsällskap arrangerade Sim-SM på hemmaplan. Klar för OS i Rio de Janeiro.
Simon Wikstrand och Andreas Gartmyr, eldsjälarna bakom Helsingborg marathon.
Frida Nilsson, Ängelholmsbördig köksmästare på Malmö Live. Deltog i Kockarnas kamp 2014.
Isabell ”Bella” Seger, driver de två toppkrogarna Fridas och Bonasera i Helsingborg. Omnämns i år i både White guide och White guide nordic.
Ellen Skarp, nestor på Killbergs (Akademibokhandeln) på Stortorget i Helsingborg. Har via sina föredrag inspirerat många NV-skåningar att läsa böcker de annars inte hade läst.
Anne Lunell och Charles Nystrand på Koppi i Helsingborg.Bild: Emma Larsson
Charles Nystrand och Anne Lunell, driver kaffets Mekka, Koppi. Öppnade ett systerkafé i Stockholm tidigare i år. Syns i många matrelaterade sammanhang både i Sverige och Danmark.
Johan Lundell, marknadschef i Helsingborgs Arena och scen AB. Fick genom stor envishet och uppfinningsrikedom Melodifestivalens ”Andra chansen” till Helsingborg.
Martin Persson och Märtha Lindohf, driver Chocolatte med bas i Helsingborg, som har skördat framgångar med sina chokladpraliner. Ett guld och ett silver vid International chocolate awards.
Tina Nordström. Skyldig till kockinvasionen i våra tv-kanaler. Det var med henne det började. Fortsätter outtröttligt att förklara att allt är ”jättegott”.
Magnus Nordin, vd för Nestlé Sverige och högst ansvarig för att vi får vårt Zoégas varje dag. Aktiv i rättvise- och miljöfrågor.
Jonas Hansson, ägare och vd för Oresund Heavy Industries som är kronjuvelen i Landskronas pånyttfödda varvsindustri, som även öppnat ögonen på landets försvarsminister.
Lottie Svedenstedt, styrelseproffs och ordförande för stiftelsen Uppstart/Tillväxt Helsingborg som förutom att samla högvilt inom näringslivet även bidrar till nya jobb och företag.
David Nilsson, väldigt ung grundare och vd för framgångsrika Smart Refill som snart har världens alla mobilkontokortsanvändare i sin hand.
Ronny Sandberg (S), kommunstyrelseordförande i Åstorp. Inte lika färgstark som föregångaren Jan Nilsson, men har lyckats behålla S starka position i kraft av bra valresultat och samarbete med mittenpartierna. Bakgrund som fabriksarbetare.
Christer Paulsson. Har lämnat vd-posten på Kullaflyg för att bli konsult. Matintresserad som han är frontar han nu den nordvästskånska satsningen på att bli ett matcentrum för Sverige.
Krister Azelius, advokat med fingrarna i många syltburkar. Dessutom ordförande i innebandyklubben FCH.
Magnus Carlsson och Jonas Olofsson, Ica Maxi-handlare i Helsingborg och Löddeköpinge respektive på Råå. Styr mer än andra vad vi äter och hur vi får hushållsekonomin att gå ihop.
Karl Roos och Emil Rosén, grundare av odlingsföretaget Neco som utmanar det konventionella lantbruket, Årets framtidsföretagare i 8till5:s tävling.
Hadi Saleh, en av två som står bakom Alfo Gross.Bild: Caroline Wickmark
Ahmed Saleh och Hadi Saleh. Styr Söders stora livsmedelsaffär Alfo Gross som omsätter 100 miljoner kronor per år.
Jenny Vasquez Ling, varuhuschef på Ikea Helsingborg fram till i somras. Hon har därefter fortsatt till nytt arbete inom koncernen. Martin Jönsson har tillträtt chefsposten i Helsingborg.
Acke Salem, En av grundarna till Edument, som nu etablerar sig även i Tjeckien.
Ann Wilson. Ägare till Wilsons dansstudio och domare i ett av Sveriges populäraste underhållningsprogram, ”Let’s dance”.
Jannice Wistrand, inredare, föreläsare och entreprenör som driver en av landets största bloggar om inredning och feng shui, Add Simplicity.

Om listan

Listan har tagits fram av våra erfarna journalister Truls Nilsson, Torbjörn Svensson, Jenny Petersson, Lennart Kolmodin och Sofia Nilsson, men vi har också låtit alla andra medarbetare nominera namn.
När vi tog fram listan slogs vi av hur få kvinnor vi hittade. Men vi har säkert missat några. Mejla din egen topplista till oss och tipsa oss om fler kvinnor.
Skicka mejlet till maktlistan@hd.se
Gå till toppen