Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Höganäs

Hon åkte ut som volontär mitt i en brytningstid

Vikenbon Britta Jonsson åkte till Indien som volontär 1965. Det var en tid när en ny medvetenhet om bistånd och solidaritet höll på att formas.

Britta Jonsson har gått anledning att återknyta till minnena från 1960-talets biståndsarbete i samband med att hon blivit intervjuad till en bok om tidiga volontärer.
 
Idag är det inte alls ovanligt att arbeta utomlands som praktikant eller volontär genom någon biståndsorganisation.
När Britta Jonsson som 22-åring 1965 åkte till Cherian Nagar i Madras (som idag heter Chennai) i södra Indien hade hon få förebilder.
Tillsammans med andra volontärer skulle hon organisera ett kooperativ. Tanken var att kvinnor som hade stort behov av försörjning skulle få arbete i en batikverkstad där man tillverkade saris, bonader och klänningstyger.
– Jag skulle organisera det hela, hitta marknader för försäljning och se till att var och en hade en uppgift. Vi var jämnåriga, jag och kvinnorna, men var i helt olika faser i livet. Jag hade nästan precis flyttat hemifrån och de var gifta och hade barn. Det var väldigt kreativt och roligt, framför allt för att det så småningom gick så bra.
För Britta Jonsson var en längre Indienvistelse sedan länge ett självklart mål och som tonåring läste hon mycket med anknytning till hinduism och buddhism.
– Jag visste att jag inte bara ville göra ett besök i detta fascinerande land utan uppleva hur det vara att leva där.
Som studerande i Lund tog hon ett viktigt steg i riktning mor arbete utomlands när hon började arbeta på biståndsföreningen Svalornas kontor som fanns i staden.
 
Britta Jonsson i batikverkstaden.
 
Efter ett och ett halvt år som volontär i Svalornas regi kom Britta tillbaka och hade ett givet ämne när det var dags att skriva C-uppsats, nämligen ett projekt som volontärerna engagerat sig i för att lösa de indiska arbetarna från skulder till lokala penningutlånare.
När hon kom tillbaka till Sverige 1966 var det tydligt att ett skifte var på gång när det gällde den internationella medvetenheten. Engagemanget ökade och man talade mycket om orättvisor, solidaritet och rättvis fördelning.
– Just då hände mycket i biståndspolitiken.
Egna erfarenheter av praktiskt biståndsarbete var det betydligt färre som hade då jämfört med idag.
– Jag var ju inte allra först, för det var andra som var före mig. Men när jag kom tillbaka till Lund blev jag "hon som har varit i Indien". Ett par år senare åkte Beatles till Rishikesh i norra Indien och sedan blev det som ett lämmeltåg, alla åkte till Indien.
Det blev ytterligare en volontärresa för Britta Jonsson. I början av 70-talet åkte hon till Colombia och arbetade också där med projekt för kvinnor.
Minnena från 60-talet har nyligen aktualiserats. Britta Jonsson är av de personer med tidiga erfarenheter av solidaritetsarbete som intervjuas i boken Pionjärvolontärerna - en internationell generation i en föränderlig tid.
Bokens författare Cecilia Jonsson, lektor i socialt arbete vid Linnéuniversitetet i Växjö, har velat lyfta fram en grupp som var tidigt ute och åkte ut i världen på helt andra villkor än dagens biståndsarbetare. Ofta var de unga och relativt oförberedda när de ställdes inför svåra och ansvarsfyllda uppgifter.
I mitten av 80-talet gjorde Britta ett återbesök i batikverkstaden i södra Indien.
– Det var en riktig lycka att få se att det gått så bra för just de här familjerna. Vi lyckades. Samtidigt som det ju är en droppe i oceanen. Många fick en chans. Det var ömsesidigt. Vi volontärer fick lära oss mycket.

Britta Jonsson

Aktuell: Är en av de volontärer som intervjuats till boken Pionjärvolontärerna av Cecilia Jonsson och medverkar också i "Året var 1966" som sänds i SVT i januari.
Bor: I Viken.
Bakgrund: Professor i sociologi. Har arbetat på Statens ungdomsråd och på Lärarhögskolan i Stockholm. Skrev sin doktorsavhandling om alternativa livsformer i 70-talets Sverige.
Gör också: Spelar cello i Vikenkvartetten och i Kammaropera Syd.
Gå till toppen