Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Avbokningen av Susanne Resmark

Tvist om Resmarks faktura

Det inställda engagemanget vid tunnelinvigningen av operasångerskan Susanne Resmark kan få ett rättsligt efterspel.

Bild: Niklas Gustavsson
Susanne Resmark var bokad av Båstad kommun för att sjunga vid invigningen av tunneln genom Hallandsåsen 8 december.
Men engagemanget ställdes in fem dagar innan med hänvisning till att sångerskans uttalande på Facebook stod för långt från kommunens värdegrund. Strax innan hade även Ängelholms kommun avbokat.
Läs också Kommunen bryter med Susanne Resmark
Nu ser det brutna avtalet ut att få ett rättsligt efterspel.
Den tionde december skickar Susanne Resmark en faktura på 90 000 kronor, en faktura som Båstad kommun bestrider.
Läs också Susanne Resmark höjer rösten
Enligt kulturstrateg Helene Steinlein fanns det aldrig något avtal med sångerskan, bara en muntlig överenskommelse om att hon skulle sjunga vid invigningen och att någon form av ersättning skulle utgå.
– Vi hade en mejlkorrespondens där vi aldrig nådde någon slutpunkt innan vi avslutade samarbetet.
Ett muntligt avtal är ju också ett avtal. Är det rimligt att anlita en artist utan att ha klart för sig vad det ska kosta?
– När vi började ta kontakt fanns det en underton av hedersuppdrag i det hela. Det kan man såklart diskutera, men det har aldrig nämnts några summor. Jag bad henne återkomma med ett förslag. Det finns inte på kartan att vi skulle ha kontrakterat henne för de här summorna, säger Helene Steinlein.
Susanne Resmark själv hänvisar till ett telefonsamtal i slutskedet av förberedelserna, där man förutom praktiska detaljer även diskuterade betalningen.
– Jag lovade att hålla mig till mitt "vanliga gage". Men det här handlar ju inte om summor utan om att de vägrar betala över huvud taget, säger hon och fortsätter.
– De flyttade datumet fram och tillbaka vilket gjorde att jag fick hålla en hel vecka öppen för Båstad kommun, sedan avfärdar de mig bara. Då får de vara så goda att betala det jag begär. Vill de inte diskutera finns det inget annat val för mig än att lämna det till en advokat.
Gå till toppen