Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Friska barn med renare händer

Barn — tvätta händerna! Förebyggande arbete i förskolan kan minska sjukfrånvaro med mer än 20 procent, visar ett projekt i Västra Götaland. Ändå saknas hygiensjuksköterskor som arbetar direkt mot barnomsorgen i nästan hela Sverige.

Förebyggande arbete i förskolan kan minska sjukfrånvaro med mer än 20 procent. Arkivbild.Bild: Hasse Holmberg / TT
I Ale kommun, norr om Göteborg, är förskolebarnen bra på att tvätta händerna. Så bra att sjukdagarna på förskolorna har gått ner med drygt 20 procent, enligt en undersökning sammanställd av Marianne Bengtsson, hygiensjuksköterska vid Västra Götalandsregionen.
Bakom siffrorna finns Hyfs, ett projekt som inleddes 2006 och har permanentats av Västra Götalandsregionen. 2012 hade Ales förskolebarn i åldrarna 1—3 år en genomsnittlig sjukfrånvaro som var högre än motsvarande siffra i Göteborg. Mellan 2012 och 2015 sjönk siffran med 23,5 procent, och som en följd av arbetet inom Hyfs har Ale i dag lägre sjukfrånvaro än den större grannkommunen.
Åtgärderna är enkla. Genom att barn och personal noggrant tvättar händerna flera gånger om dagen, samt ett målinriktat arbete med att hålla rent i lokalerna, minskar smittrisken för vanliga sjukdomar som influensa, vinterkräksjuka och förkylning.
— Vi stärker också personalen i att sätta gränser för när barnen ska vara på förskolan och när de ska vara hemma, säger Marianne Bengtsson.
Västra Götalandsregionen har tillsatt 3,5 tjänster för hygiensjuksköterskor som utbildar pedagoger och barn på förskolor i syfte att förebygga smittspridning. Satsningen är unik — ingen annanstans i Sverige finns hygiensjuksköterskor som arbetar uteslutande mot förskolor.
I Stockholm beslutade landstinget att inte följa Västra Götalandsregionens exempel. En anledning till att regionen är ensamt om Hyfs kan vara att frågan faller mellan stolarna. Landsting och regioner ser barnens sjukfrånvaro som ett problem för kommunen som i sin tur ser smittskydd som landstingets ansvar.
— Vinsterna görs i förskolan, men kostnaden står landstinget för. Där får man bli bättre på att samarbeta och se till helheten. Man skulle tjäna mycket på det här i samhället som helhet, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.
Ett exempel är Leksand. Där driver kommunen sedan några år ett projekt med resurser från smittskyddsenheten i Falun för att motverka smitta på förskolorna.
— Första året såg vi att både barn och lärare var friskare än året innan. Barnen suger åt sig direkt och tycker att det är kul, och driver på och lär sina föräldrar att tvätta händerna, säger Lena Ryen-Laxton, folkhälsoplanerare på Leksands kommun.
Under våren väntas en oberoende utvärdering av Hyfs.
— Det skulle förvåna mig mycket om det inte visar sig att det här är extremt kostnadseffektivt. Det behöver inte handla om att sänka sjuktalen med 20 procent, utan redan 3—4 procent innebär att väldigt många barn slipper bli sjuka, säger Anders Tegnell.
Gå till toppen